A Facebook-panel

A Facebook-panel

Összesen 394 lakásból álló lakónegyedet építtet Mark Zuckerberg a dolgozóinak. A beruházás „Anton Menlo Apartments” néven fut. Négy oldalról egy-egy utca által közrefogott, tagolt épületegyüttest képzeljünk el mintegy 60 000 m2-es alapterületen. A 120 millió dolláros komplexum a Facebook és az észak-kaliforniai illetőségű magántulajdonban lévő ingatlan befektető cég, a St. Anton Partners közös beruházása. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a pénzügyi megállapodás részleteit, a Facebook részarányát sem az összes kivitelezési költségből.

Szilícium-völgy a javából

A dél-kaliforniai KTGY Group nevű építésziroda tervei szerint 35 impozáns stúdiólakás, 208 egy, 139 két, és 12 három hálószobás apartmant adnak majd át a maximum négyemeletes, változatos formájú és színvilágú, eltérő alaprajzú épületekben. A telek 5 perc járásnyira sincs a Facebook Menlo Park-i központjától és a már épülő Facebook Campustól.

Ugyancsak pár perc autózással elérni innen a San Franciscó-i félsziget további gigacégeit, nincs messze a Google, a Hewlett-Packard és számtalan más technológiai vállalat sem. A közelben található a Stanford Egyetem is. Impozáns környék. Kaliforniának ezen a részén a legmagasabb a családok átlagjövedelme: évi 148 878 dollár. Ennek megfelelően az ingatlanárak is egymillió dollár körül szórnak.

Az óriás munkaadók miatt folyamatosan áramlik a körzetbe az olyan kvalifikált munkavállalók serege, akiknek nincs otthonuk. Kénytelenek borsos áron bérelni kisebb, 2-3 szobás apartmanokat (átlagosan 2200 dollárért - havonta). A Menlo Park környékén számos Facebook-alkalmazott kénytelen ekkora összeget költeni a lakhatásra. Ráadásul 2012-ben az ingatlanárak alaposan meglódultak, az év utolsó negyedében kiugró, 24 százalékos értéknövekedés volt mérhető az előző negyedévhez képest. A Facebook fő tulajdonosa, Mark Zuckerberg, aki még mindig a világ legfiatalabb dollármilliárdosának számít, úgy gondolta, hogy segít cége fiatalabb alkalmazottainak otthonteremtésében.

Te is lájkolnád?

A komplexumban lesz úszómedence, sportbár, házikedvenc-napközi, ahol vigyáznak az alkalmazottak háziállataira, sőt külön sétáltatják is őket. A Facebook főhadiszállásának közelsége miatt a kerékpáros közlekedésre összpontosítanak, nyilvános biciklitárolók, kerékpár-szervizek lesznek épületszerte. Mosoda, vegytisztítás, fodrászat, fitnesz- és jógatermek, megannyi kényelmi szolgáltatás. Külön önképző és oktatótermek is rendelkezésre fognak állni az okosodni vágyó lakóknak.

A cég a környezet barátságos, emberközpontú miliőjével is a kollegiális légkört akarja szolgálni. Akkora, nem túl szűk, de nem is túl tágas életteret biztosítanak az ott lakóknak, amely egyben a csapatépítést is szolgálja a lakóközösségben. Remélhetőleg ez nem fog a privát szférába való beavatkozásnak számítani, és nem viszi túlzásba a tervező a megbízó által elvárt egyszerre egyidejűleg sok embert kiszolgáló és megmozgató funkcionalitásokat és találkozási pontokat: közös medence, parkszerű agorarész, asztalok, székek, nyitott kávéházak és éttermek, közösségi mozi a házak tetőteraszain is.

Jövőkép és pillanatnyi helyzetjelentés

Kezdetben biztosan fiatalok fogják elsősorban benépesíteni az Anton Menlót. Kiválóan alkalmasnak tűnik a hely bulizásra, összetartásra. De az idő múlásával már nagyobb szerepet fog kapni a kikapcsolódás, a pihenés, regenerálódás. Elképzelhető, hogy a lakóközösség folyamatosan változni fog. A magasabb kort és jövedelmet elérő dolgozók kiköltöznek a családiház-övezetbe, a helyükre pedig tehetséges, feltörekvő fiatalok érkeznek, a Facebook személyzeti osztályának mindenkori legújabb programozó és marketinges sztárszerzeményei.

Ne kezdjen el azonban még senki csomagolni, aki be akar költözni vagy meg akarja nézni a Facebookville-t (csúfolták már Zucklandnak is). Az építkezés várható időtartama két év lesz. A tereprendezéshez csak 2013. október végén kezdtek neki, és még Menlo Park városa szakhatóságainak is el kell fogadnia a végleges műszaki megvalósítási terveket.

(forrás:http://www.itboard.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk