A Babakötvény a lakásvásárlást is megkönnyítheti

A Babakötvény a lakásvásárlást is megkönnyítheti

Közeleg a babakötvényes korszak új fejezete, amikor az induláskor támogatáshoz jutó gyermekek hozzájuthatnak a felhalmozott összeghez. A mostani kimagasló kamat szintén jó ösztönzést adhat a babakötvényes takarékoskodásra. A money.hu pedig azt is ismerteti, miként járulhat hozzá a babakötvény az első lakás megszerzéséhez.

Mérföldkőhöz közelít a leginkább a Babakötvényről ismert állami támogatási rendszer, amellyel a gyerekeknek gyűjthetnek össze komolyabb összeget a szülők. 2006. január 1-je óta az állam minden újszülöttnek életkezdési támogatást ad, aminek a jelenlegi értéke 42 500 forint. Jövőre lesz 18 éves az első olyan generáció, akik erre a támogatásra jogosultak voltak, és felnőtté válásuk után fel is vehetik ezt az összeget és minden további megtakarítást, amit a szülők tettek félre nekik.

Születéskor az életkezdési támogatás összege egy letéti számlára kerül. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és Babakötvényben gyarapodjon, úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. A Babakötvény egy névre szóló állampapír, amelyet csak értékpapírszámlán lehet tartani, ezért van szükség a Start-számlára.

A változó kamatozású Babakötvényt először 2013-ban lehetett vásárolni, a kamat mértéke pedig az előző évi átlagos éves infláció plusz 3 százalékpont. Így jelenleg a Babakötvény 17,5 százalékos garantált kamatot biztosít, ami kimagasló érték még a mostani magas kamatkörnyezetben is. Mivel a Babakötvény kamata az inflációhoz igazodik, amennyiben az árindex csökkenni kezd, a Babakötvény is visszafogottabb kamatot fog nyújtani.

További előnyt jelent, hogy a Babakötvényre az állam minden évben támogatást ad, amelynek összege a szülők befizetéseinek 10 százaléka, évente maximum 12 ezer forint. Az állami támogatást havi 10 ezer forintos befizetéssel, megtakarítással lehet maximalizálni, de ennél alacsonyabb összegnél is vonzó befektetési formáról van szó. Ha pedig többet tud félretenni a család, akkor még komolyabb összeggel számolhatnak lejáratkor a fiatalok.  

Mennyi jöhet össze? Kalkuláljunk egyet!

Számos megtakarítási forgatókönyv van, a futamidő végén felvehető összeg nagysága többek között attól függ, hogy a szülők mikortól és havonta mekkora összeget tudtak megtakarítani a Babakötvénnyel. A Magyar Államkincstár Babakötvény-kalkulátorának segítségével a money.hu kiszámolta, hogy havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén a Babakötvény lejártakor, a gyermek 18 éves korára közel 8,4 millió forint halmozódhat fel. Amennyiben mondjuk egy 2013-ban született gyermek számára a szülők kezdettől fogva havonta 10 ezer forintot befizetnek, akkor 4,2 millió forint gyűlhet össze a lejáratig.

Nagyon fontos, hogy a Babakötvényből származó összeg szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető, célszerű azonban nem fogyasztásra, hanem hasznos célra fordítani, akár a nagykorúvá váló gyermek első lakásának egy részét is finanszírozni lehet belőle. Amennyiben a szülők anyagi helyzete lehetővé teszi, más forgatókönyv is lehetséges a gyermek első lakásának megvásárlására. A Babakötvény elindítása és a havi takarékoskodás mellett, ha van saját tőke, amellyel már most bele lehet vágni a lakásvásárlásba, akkor akár önerő és lakáshitel segítségével meg lehet vásárolni a kiszemelt lakást.

Amíg a Babakötvény futamideje tart, azaz 18 éves nem lesz a gyermek, a lakást ki lehet adni bérlőknek, a bérleti díj pedig akár teljes egészében vagy részben fedezheti a törlesztést. A Babakötvény lejártakor felvehető megtakarításból származó összeg pedig a lakásvásárlás teljes mérlegét nagyban javíthatja, összesítve számolva a kamat nagy részét is fedezheti. Lejárat után a babakötvényes megtakarítás jó lehet a törlesztendő lakáshitelen még fennálló tőketartozás csökkentésére, azaz előtörlesztésre vagy végtörlesztésre is felhasználható. Vagy éppen - ha arra van szükség - fel is lehet újítani a lakást a kötvényből származó pénzből.

Ugyanakkor lényeges, hogy az a család, amelyik a Babakötvényből származó megtakarítását ingatlanra szeretné fordítani és hitelre is szüksége van ehhez, a legkedvezőbb lakáshitelt válassza ki a banki kínálatból. A különbségek ugyanis jelentősek lehetnek. A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint a 15 millió forintos, 20 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek közül a legkedvezőbbek 9 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval elérhetőek, így a havi törlesztés 130 ezer forint körül alakul. Azonban vannak ugyanezen paraméterekre 140 és 150 ezer forintos havi törlesztők is. Fontos hozzátenni, hogy amennyiben az infláció csökken és mérséklődnek a hitelkamatok, érdemes lesz elgondolkodni a hitel kiváltásán és akár egy kedvezőbb, a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelre cserélni a meglévő kölcsönt.

Forrás: realista.ingatlan.com

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk