9 hasznos tanács ingatlan eladásához

9 hasznos tanács ingatlan eladásához

1. Az ingatlanértékesítéshez szükséges iratokat elő kell készíteni!

Ilyenek a helyrajzi szám, amennyiben az ingatlan hitellel terhelt akkor a hitel dokumentumai, közmű csekkek és igazolások, közös költséggel és a társasház működésével kapcsolatos iratai, stb.
Ez azért fontos, hogy ezzel ne akkor kelljen foglalatoskodni, amikor már ott áll a vevő és kérdez.

2. Az ingatlant fel kell készíteni az eladásra!

Az ingatlannak a legmegnyerőbb formájában kell lennie, amikor a potenciális vevő megérkezik. Ezért amikor érdeklődő érkezik, mindig rendnek és tisztaságnak kell lennie, a függönyöket el kell húzni, hogy az ingatlan világos legyen, és ki kell szellőztetni! Akár virág is kerülhet az asztalra. Amikor ingatlanközvetítőt bíz meg az eladó az értékesítéssel, akkor ez már akkor fontos, amikor az ingatlanközvetítő először érkezik, hiszen ekkor fényképeket készít, melyeken az ingatlannak jól kell mutatnia. Érdemes az ingatlant nappal bemutatni, mert este sötétben minden ingatlan rosszabbul néz ki.
Bizonyos nézetek szerint az ingatlan nem jó ha túl személyes benyomást kelt, mert ez nehezíti azt, hogy a vevő a saját életét képzelje bele az ingatlanba, és egy szépen berendezett tetszetős ingatlanban más otthonát látja csak, és nem a sajátját. Ezért érdemes a személyes tárgyakat elpakolni amikor ingatlan megtekintőt várunk.

3. Ha a lakás felújítandó állapotú, akkor egy tisztasági festés és a régi kacatok kidobása nem árthat

Nehezíti az értékesítést, ha egy lakás kifejezetten elhanyagolt állapotú, vagy bútorokkal telezsúfolt, raktárnak használt. Érdemes a lakást a lehető legsikeresebb értékesítés érdekében a kipakolni, és akár egy tisztasági festést is el lehet végeztetni. A fényes és tiszta lakás még ha rossz állapotú is előbb kerül értékesítésre, mint egy sörét, zsúfolt, koszos „lomtár”.

4. Rugalmasnak kell lenni az ingatlanok megtekintésének biztosításakor!

Lehet, hogy egy ingatlant elég csak 2-3 érdeklődőnek megmutatni, de lehet, hogy csak az ötvenedik jelentkező veszi meg. Nem szabad rugalmatlannak lenni a megtekintések biztosításakor, mert ha csak hetente vagy havonta egyszer lehet egy ingatlant megnézni, akkor igencsak hosszúra nyúlhat az értékesítés. Az érdeklődők – mivel többnyire dolgoznak – esténként és hétvégén néznek ingatlanokat, ehhez alkalmazkodni kell. Van aki többször is visszamegy, de ez jó jel.

5. Ne legyen zárt szoba, vagy bármi, amit nem lehet megnézni!

Néha találkozunk azzal, hogy például egy kétszobás lakásnál az egyik szobát szombat délelőtt nem lehet megnézni, mert a kamasz gyermek előző este szórakozni volt és alszik, vagy azzal hogy egy vad kutya van a szobába bezárva. Az ilyen esetek nehezítik az értékesítést, és ezt kerülni kell, a lakást akkor kell mutatni, ha a vevő teljesen be tudja járni, és minden helységbe be tud menni!

6. Tárgyaljunk partnerként a vevővel!

Van amikor az eladónak, van amikor a vevőnek az erősebb az alkupozíciója, de mindenképpen fontos, hogy ne akarjon valaki erőből tárgyalni, mert ez gátolhatja a megegyezést. A vevőt partnernek kell tekinteni, mint ahogyan ez a részéről is elvárható, és törekedni kell a kölcsönösen előnyös egyességre!

7. A vevő nem szeret alkudozni

Tévhit, hogy "a vevő úgyis nagyon szeret alkudozni, ezért jó magas összegben kell megállapítani az irányárat". Ma már a vevők 70-80%-a az internetes weboldalakon keres ingatlant, leszűri a ezek kínálatát, kiválasztja a legjobb ár-érték arányú ingatlanokat, és csak a legjobbakat tekinti meg. Ezért a kínálatban a túl drága lakások nagyon hátra sorolódnak, és ezeket többnyire meg sem nézik. Ezért fontos a reális ár meghatározása, és 0-5% közötti alku lehetőség biztosítása.

8. Óvatosan a kizárólagos megbízással, és a felbonthatatlan szerződésekkel!

Sajnos egyre több ügyfelünk tájékoztat arról, hogy több nagyobb franchise ingatlanközvetítő hálózat alkalmaz olyan kizárólagos megbízási szerződést, mely 4-6 hónap határozott ideig nem bontható fel, és ezek mellett kifejezetten magas, 5-6%-os közvetítői díjal jár, és ezek az irodák a megbízási szerződés megkötése után sok esetben semmit nem tesznek az ingatlan értékesítéséért, még csak meg sem hirdetik az ingatlant. Ezért azt javasoljuk, hogy semmiképpen ne kössenek olyan megbízási szerződést ingatlan közvetítésére, melyet elégedetlenség esetén nem lehet felbontani!
A Balla Ingatlaniroda olyan megbízási szerződést kínál az ügyfeleinek, melyet azonnali hatállyal felbonthatnak ha elégedetlenek a szolgáltatásunkkal, vagy meggondolták az eladást.

9. Ki kell választani a legeredményesebb értékesítési módot!

Sok tulajdonos megpróbálja ingatlanközvetítő nélkül értékesíteni az ingatlanát, de felmérések szerint ma már ez nagyvárosokban csak az esetek kevesebb, mint 40 százalékában van így.

Az ingatlanokat a vevők méréseink szerint körülbelül 70%-ban az interneten választják ki, ezért fontos, hogy a megbízott ingatlaniroda a legfontosabb és legeredményesebb legalább 10 internetes hirdetési felületen jelen legyen, és itt meghirdesse az értékesíteni kívánt ingatlant. Fontos, hogy a magánszemélyek ezeken az oldalakon nem tudnak olyan aktívan jelen lenni, mivel ezeknek az oldalaknak a szolgáltatásaik általában fizetősek, és a kiemelt hirdetések csak az ingatlanközvetítőknek elérhetőek. A Balla Ingatlaniroda ügyfelei számára az internetes hirdetések terén teljes körű lefedettséget biztosít.

A megbízásra kerülő ingatlaniroda kiválasztásánál fontos szempont, hogy az ingatlanirodának az adott városban illetve kerületben legyen jó helyen található, nyitva tartó irodája, és lehetőleg több irodája legyen az országban, mivel a vevők közel 30 százaléka úgy vásárol, hogy betér egy közeli ingatlanirodába, és a vevők 30%-áról nem lenne jó lemondani! A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítő hálózat irodáit Budapesten 7 helyszínen, vidéken pedig 5 városban találja meg, mely kerületek és területek szinte mindegyikén a cégünk piacvezető pozícióban van.

Az ingatlanközvetítő iroda kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a közvetítői jutalék mértéke. A piacon a Balla Ingatlaniroda ajánlott díjai Budapesten nettó 2,5-3%, Siófokon és környékén 4%. Vannak cégek, akik ennél magasabb mértékű jutalékkal dolgoznak, de nem nyújtanak jobb szolgáltatást (sőt), az eltérés csupán a profitban és a „logó” költségeiben rejlik. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink számára kiemelten fontos a kedvező díj, és hogy kifejezetten nem preferálják az 5-6%-ért dolgozó irodákat.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk