5 veszélyes szobanövény, amely mérgezést okozhat!

5 veszélyes szobanövény, amely mérgezést okozhat!

Nem is gondolnánk, de néhány közkedvelt szobanövény komoly veszélyeket hordozhat, egyesek bénulást vagy fulladást is okozhatnak! Bár a felnőttekre kevésbé jelentenek veszélyt, a legtöbb orvos és szakértő óva int bizonyos zöldlevelűek otthontartásától. A szobanövények között ugyanis számos olyan fajta akad, amely az emberre és kisállatokra egyaránt mérgező lehet, így elég hozzá egy kíváncsi kisgyerek, esetleg házi kedvenc, és máris megvan a baj. Ezeket a virágokat a szakértő szerint, jobb, ha elkerüljük, illetve a gyerekek és kisállatok számára nehezebben hozzáférhető helyre tesszük. Íme, 5 mérgező szobanövény, amelyekkel érdemes körültekintően bánni!

Könnyező pálma

Míg nálunk a dekoratív könnyező pálmát közkedvelt szobanövényként tartják számon, az afrikai kontinensen nyílméregként használják. Eredetileg Közép-Amerikából, Mexikóból, Gutamálából és Costa-Ricából származik, ahol akár 20 méter magasra is megnőhet. A növény elfogyasztása hányást, hasmenést okoz, emellett fájdalmas égő érzést és megduzzadt ajkakat eredményezhet, ami a beszédet és a nyelést is megnehezítheti. Nedvei erős irritációt kelthetnek a bőrön. Mérgező tulajdonságát a növény oxálsavtartalmának köszönheti, mely kisállatokra nézve végzetes lehet.

Nárcisz

A nárcisz szinte a tavasz kezdetének jele és az évszak szimbóluma, de bármennyire szeretjük is a kertben, gondolnunk kell arra is, nem árthatunk-e vele a környezetünknek. A növény elfogyasztása heveny gyomorproblémákat eredményezhet, ami hányással és hasmenéssel társul, emellett szívritmuszavart okozhat. Levelével is vigyázni kell, ugyanis kipirosodást és viszketést vált ki a bőrön. Hagymáját gyakran összekeverik a vöröshagymával, ami komoly veszélyeket rejt magában, mivel mérgező alkaloidokat, likozint, galantamint tartalmaz.

Buzogányvirág

A buzogányvirág eredeti lelőhelye a trópusi esőerdőkben van, a népszerű szobanövény alacsony fényigénye miatt. Nevét az egyes fajtáknál fellelhető virágzati tengely csupasz, úgymond bunkóban végződő részéről kapta. Fontos azonban megemlíteni, hogy minden része mérgező a benne lévő kalcium-oxalátnak, oxálsavnak és cyanogén-glükozidáznak köszönhetően. Elfogyasztása a szájban és a torokban égő, maró érzést és a nyálkahártya megduzzadását okozza. Véletlen elfogyasztása után fontos, hogy igyunk rengeteg vizet, amíg az orvosi segítség meg nem érkezik, súlyosabb esetekben gyomormosást végeznek.
Anyósnyelv

Az anyósnyelv közkedvelt díszeleme a lakásoknak, nagy, merev, nedvdús leveleinek és könnyen kezelhetőségének hála. Mutatós, egyáltalán nem kényes, és gyakorlatilag bármit túlél. Afrikában őshonos, nevét állítólag keserű íze miatt kapta. A növény levele és hajtása egyaránt mérgező, emellett vastag, hegyes levelei komoly sérülés forrásai lehetnek. A mérgezés allergiás tünetekben mutatkozhat meg, így enyhébb bőrpír, esetleg hányás és hasmenés lehet elfogyasztásának következménye.

Leander

A leander szintén gyakori díszítőelem, bár sokan tartják lakásban, nem kifejezetten szobanövény, inkább kertek és teraszok éke. Megfelelő gondozás mellett kis fává cseperedhet. A növény a Földközi-tenger partvidékén őshonos, patakpartokon, források környékén található meg leginkább a mediterrán térségben. Bár nagyon dekoratív virág, ez az egyik legmérgezőbb fajta a Földön. Egyes részei alkaloidákat és glikozidokat tartalmaz: elfogyasztását hasmenés, hányás, egyes esetekben keringési zavarok kísérhetik, illetve akár halált is okozhat.

(forrás: otvenentul.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk