4 légtisztító csodanövény a lakásban

4 légtisztító csodanövény a lakásban

Ezek a növények amellett, hogy új színt visznek otthonodba, még a levegő szennyezőanyag-tartalmát is képesek csökkenteni! Akár régi, akár új a lakásod, számos egészségtelen és láthatatlan toxin telepedhet meg benne. Ezek az egészségre káros kémiai vegyületek a falfestékekből, a szőnyegekből vagy a tisztítószerekből is származhatnak. A lakásban leggyakrabban fellelhető egészségtelen vegyület többek között a formaldehid, a benzol vagy a trikoloretilén. Ezek nem csupán mérgezők, de rákkeltők is, és bőrrel érintkezve súlyos túlérzékenységet okozhatnak. Szerencsére a zöld növények természetes módon tisztítják meg a levegőt a légszennyező anyagoktól, és miközben oxigént termelnek, megkötik a káros gázokat. A most következőkben bemutatjuk a leghatékonyabbakat, és eláruljuk, hogyan érdemes gondozni őket!

Aloé vera

Ez a sokoldalú növény kifejezetten könnyen kezelhető, nem igényel sok törődést, viszont számos nagyszerű tulajdonsága akad. Gélje gyógyítja a sebeket, vágásokat, sőt a kisebb égési sérülések esetén is nagyon hatékony lehet. Kevesen tudják azonban róla, hogy légtisztító hatású, legyen szó akár formaldehidről, akár benzolról. Mindkettő lehet mellékterméke a kémiai alapú tisztítószereknek, illetve festékeknek. Éppen ezért az aloé vera tökéletes választás a napsütötte konyhaablakba. Gondozása közben az egyetlen, amire figyelned kell, hogy sok fény érje, és lehetőleg ne locsold túl. Ne feledd, miután sivatagi növényről van szó, nem vízigényes, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül.

Béke liliom

Íme, egy újabb rendkívül igénytelen, mégis mutatós növény. Természetesen a túléléshez és a virágtermeléshez a heti öntözésre szüksége van, ugyanakkor szívesen időzik árnyékos helyeken. Fontos megjegyezni, hogy mérgező a kisállatokra, így semmiképp sem szabad a lakás olyan szegletében elhelyezni, ahol kedvencünk elérheti. Mindazonáltal ez a növény vezeti a NASA leghatékonyabb légtisztító növényekről készített listáját, hatékony ellenszere ugyanis a benzolnak, a formaldehidnek, a trikolór-etilénnek, a toluolnak és a xilolnak. A benzol nagy mennyiségben aluszékonyságot és idegességet okoz, gyakran használják bútorok polírozására, de a műanyagban és esetleg festékekben is előfordulhat. Pontosan ezen okok miatt érdemes a béke liliomot a dolgozószobában elhelyezni.

Bambuszpálma

A nádpálmaként is emlegetett növény nedves környezetben, de nem túl vizes talajban érzi a legjobban magát. A sok napsütés hatására gyorsan nő, ha megfelelően gondozzuk, még virágot és bogyókat is terem. Rendkívül mutatós, akár 6 méterre is megnőhet, és természetes úton tölti meg a levegőt nedvességgel, ami különösen jól jön a száraz téli hónapokban. A bambuszpálma első helyen szerepel azon növények listáján, amelyek a trikolór-etilén, a szén-monoxid és a kloroform ellen is jól hasznosíthatók. Tökéletes választás a nappaliba.

Törzses dracéna

A sárkányfaként is emlegetett zöld levelű egy igazi strapabíró szobanövény, kezdő kertészeknek is bátran ajánlható. Nem okoz problémát, ha olykor elfelejted meglocsolni, és félárnyékos helyeken is nyugodt szívvel tarthatod. A közvetlen napfénnyel vigyázz, mert könnyen kárt tehet benne. Vízigényét tekintve elég, ha hetente egyszer locsolod meg. A növény semlegesíti az olyan mérgező gázokat, mint a xilol vagy a formaldehid, sőt még a xilént is lebontja. Főként az újonnan szőnyegezett, bútorozott lakásba érdemes tenni, itt ugyanis a formaldehid mennyisége különösen magas.

(forrás: otvenentul.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk