Kaphatunk még új lakást 30 millió alatt?

Kaphatunk még új lakást 30 millió alatt?

A legtöbben legfeljebb ennyit szánnának új lakásra, de egyre nehezebb ennyiért találni is valamit.

Nőtt a magyar lakosság lakásvásárlási kedve 2017-ben a kedvező hitelfeltételek, a jelentős támogatások és az emelkedő családi bevételek hatására, ám ezzel párhuzamosan egyre inkább fogynak azok az újlakások, amelyek a 30 milliós ár alatt még elérhetők – ennyi tud vagy akar ugyanis ma legfeljebb a lakásvásárlók zöme otthonteremtésre fordítani. Az ingatlan.com statisztikái alapján áttekintettük, hogy ezért a pénzért hol és mekkora lakást kaphatunk jelenleg Budapesten és a nagyobb vidéki városokban.

Idén októberig összesen 7 981 lakás épült, ami 51,5 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, a kiadott építési engedélyek (28 411 db) száma pedig 32,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttihez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. Az újlakás-piac tehát évek óta a legjobb formáját nyújtja, és igen nagy lendülettel zajlanak az építkezések, ám mindez közel sem jelenti azt, hogy a lakásvásárlók számára is eljött volna a kánaán. Bár valóban széles választék jellemzi a piacot, az új otthont keresők számára most mégis nagyobb körültekintést és több utánajárást igényel a lakásvásárlás, mint akár egy évvel ezelőtt.

Csökken a megfizethető árú lakás, csúsznak a beruházások Alapvetően két okból kell ma több energiát fordítania az otthonkeresésre a lakásvásárlók nagy részének: egyrészt a vevők döntő többsége korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkezik (az ingatlan.com kimutatásai alapján közel háromegyedük, azaz a lakást keresők 60,8 százaléka maximum 30 millió forintot fordítana szívesen otthonteremtési célra) – márpedig rohamosan szűkül a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban is az a lakáskészlet, ami e lélektani árhatár alatt még elérhető. Ezzel párhuzamosan lassuló ütemben ugyan, de továbbra is emelkednek a négyzetméterárak, tehát egyre kisebb alapterületű lakást kaphatnak a vásárlók a pénzükért. Budapesten 20 millió forint alatt megfelelő méretű új lakást gyakorlatilag már nem kapni: ezért az árért legfeljebb csak 30-40 négyzetméteres, 1-1,5 szobás garzonok vannak a piacon, és a vidéki nagyvárosokban is szűk a kínálat ebben az árkategóriában. Összefoglalva tehát jóval több böngészést és keresgélést igényel, hogy a 30 millió alatti ársávban az igényeknek megfelelő újépítésű otthonra leljünk.

Forrás: 24.hu



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk