Így kaphat kézbe majd 3 millió forint állami támogatást lakásvásárláshoz

Így kaphat kézbe majd 3 millió forint állami támogatást lakásvásárláshoz

Az új építésű lakások ára elég magas, ezért megnéztük, hogy mire számíthat az, aki használt lakásra venné igénybe a CSOK-ot.

A családi otthonteremtési kedvezménnyel a meglévő vagy vállalt gyermekszámtól függően ad az állam egyszeri, vissza nem térítendő támogatást lakásvásárláshoz. A CSOK nem tekinthető alapvetően új támogatási elemnek, korábbi létezése során szocpolnak és félszocpolnak is hívták.

A támogatást használt lakáson kívül új lakás vásárlásra vagy építésére is fel lehet használni, de most csak a használt lakásvásárláskor elérhető támogatásról ejtünk szót. A legfontosabb szempont, hogy gyermekek után jár a támogatás, és a meglévők mellett a vállalt gyerekre is fel lehet venni a CSOK-ot. (A kedvezmény szempontjából gyermeknek minősül a magzat is a terhesség 12. hetét követően. Valamint az a gyermek, aki a 25. életévét még nem töltötte be, vagy megváltozott munkaképességű legalább egy éve, és a javulásra egy éven belül nem lehet számítani.)

Most vásárolok ingatlant, utólag kapok-e majd CSOK-ot? Nem. Mivel a támogatást a vételár részeként utalják, egy kifizetett ingatlanra utólag nem lesz lehetőségünk érvényesíteni, hiszen a lakáscél a vételár kifizetésével megvalósult.

Csak az kaphat utólagosan támogatást, aki a vásárláskor felveszi a CSOK-ot, és később születik újabb gyermeke. Azaz legalább egy gyermekre ezt a támogatást már igénybe vette, és az utólagos támogatás igénylésekor olyan fennálló lakáshitele van, amelyet a támogatással érintett lakáscél érdekében vett fel (ekkor a hitel csökkentésére fordítható).

Van-e életkori megkötés? Az igénylő szempontjából nézve, ha meglévő gyermek után vennék igénybe a támogatást, akkor nincs meghatározva életkori korlát. Az viszont már más eset, ha vállalt gyermekre vennénk fel a támogatás, mert ekkor: csak házaspároknak adnak támogatást, és legalább az egyik félnek nem szabad még betöltenie a 40. életévét. Függetlenül attól, hogy hány meglévő gyermek van, egy vagy két gyermeket lehet vállalni a szabályok szerint. Egy gyermek esetében 4 év, míg két gyermeknél 8 év a „teljesítésre” előírt határidő. A 4 és 8 évet a támogatási szerződés megkötésének napjától számítják. Ha esetleg ingatlanbővítésről lenne szó, akkor vagy a használatbavételi engedély kiadása vagy a bővítési munkáltatok befejezése számít.

Mitől függ a támogatás összege? A támogatás nagyságát befolyásolja a gyermekek száma és az ingatlan hasznos alapterülete. (A hasznos alapterülethez tartozik a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege is a garázs és a pince kivételével.)

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk