Jól választott virágföld a szép szobanövény titka

Jól választott virágföld a szép szobanövény titka

A virágföld helyes megválasztása alapfeltétele növényeink optimális fejlődésének.

A szobanövények akkor díszítenek szépen, ha igényeiket megpróbáljuk a legjobban kielégíteni. Ezek a víz, a levegő és a páratartalom, a tápanyagok, az átültetés, a hőmérséklet és a fény. Fejlődésükben az egyik legfontosabb tényező a jó minőségű virágföld.Ha mindezeket biztosítjuk, növényeink erőteljesek lesznek, szebbé, otthonosabbá teszik a lakást.

Milyen a jó virágföld? Elsősorban laza és légáteresztő, hogy a gyökérzet levegőhöz jusson és növekedjen. Víztartó, hogy a virágföld ne száradjon ki és a tápanyagokat eljuttassa a növénynek. Ha a virágföld agyagos összetapadt, a növény nem fejlődik. A jó virágföld tápanyagokat megkötő, hogy szükség esetén azok a növény rendelkezésére álljanak. Stabil szerkezetű a tápanyagleadást illetően, ugyanakkor a növény gyökereinek biztos támaszt nyújtó. Milyen virágföldet alkalmazzunk? A növények szükségleteiknek megfelelően más és más virágföldet igényelnek, és ez legfőképpen a lakásban tartott szobanövényekre jellemző. A virágföldeket három alapvető kategóriába sorolják, melyek pH értékük szerint lehetnek savanyú, semleges, vagy lúgos kémhatásúak.

„A” típusú virágföld: savanyú termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például azalea, begonia, bromélia, ciklámen, flamingóvirág, szobafenyő, szobapáfrány.

„B” típusú virágföld: semleges- és közepes mészigényű termesztő közeget igénylő dísznövényekhez – például 2 évnél fiatalabb pálmák, amarillisz, asparagus fajok, buzogányvirág, ficus fajok, kaktuszfélék, korallvirág, mikulásvirág, pletyka, szobaborostyán.

“C” típusú virágföld: lúgos termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például 2 évnél idősebb pálmák, clivia, leander, muskátli, philodendron fajok.

Attól függően, hogy az adott virágföldet, milyen növényeknek állították össze, a legtöbb szobanövény számára bekevert virágföldben találunk tőzeget, amely a jó vízelvezetésért, marhatrágyát és biohumuszt, amely a tápanyag ellátottságért felel.

Amennyiben ezek nincsenek feltüntetve a virágföld csomagolásán, érdemes házilag hozzákeverni a biohumuszt, a tőzeget és az érlelt marha- vagy istállótrágyát, de utóbbiakkal óvatosan kell bánni, mert túladagolva kiégethetik a növényt.

Fontos, hogy a legtöbb szobanövényt, két vagy háromévente át kell ültetni friss virágföldbe, ahhoz, hogy egészséges maradjon és folyamatosan fejlődjön.

Forrás: hir24, Fotók: Pixabay

2017. 10. 10. 08:55

Forrás: Hir24.hu

Eladná ingatlanát?

Ingatlan hírek

 • Mikorra fogynak el az újépítésű lakások?

  Mikorra fogynak el az újépítésű lakások?

  2017. 12. 12. 08:24

  Nem érdemes halogatniuk a döntést azoknak, akik új építésű ingatlan vásárlását tervezik az elkövetkező években. Kormányzati szándék ugyanis egyelőre nem látszik a kedvezményes lakásáfa megtartására. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak megemelkednek az árak, hanem 2020 után leállnak az átadások, miközben vészesen fogy a jelenleg elérhető újlakás-készlet.

 • A panelek továbbra is verhetetlenek - Észak-Pest ingatlanpiaca

  A panelek továbbra is verhetetlenek - Észak-Pest ingatlanpiaca

  2017. 12. 05. 10:35

  A panellakások piaca még most is komoly lendületet mutat a IV. és XV. kerületekben. Az árak felfelé kúsznak, 2-3 hét alatt elkelnek ezek a lakások, ha jól vannak árazva. Ugyanakkor a téglaépítésűeknél, családi házaknál más a helyzet.

 • Most már érdemes lehet felújítva eladni a lakásunkat?

  Most már érdemes lehet felújítva eladni a lakásunkat?

  2017. 11. 28. 08:32

  Míg egy részleges felújításnak semmi értelme egy eladó lakás esetében, a minőségi, sőt luxus-kivitelű, teljes körű felújítással jól is járhat egy eladó lakás tulajdonosa. Ilyenkor ugyanis az ingatlan hamar vevőre találhat, ráadásul az eladó akár piaci szempontból “túlzó” árat is kérhet érte.

További ingatlan hírek


Típus
Megye / BudapestKerület
Irányár Millió Ft-ig
Szobaszám (félszobák is) - -ig
Méret (m²) - -ig


A teljes kínálatunk összesen 4'782 ingatlan.