Jól választott virágföld a szép szobanövény titka

Jól választott virágföld a szép szobanövény titka

A virágföld helyes megválasztása alapfeltétele növényeink optimális fejlődésének.

A szobanövények akkor díszítenek szépen, ha igényeiket megpróbáljuk a legjobban kielégíteni. Ezek a víz, a levegő és a páratartalom, a tápanyagok, az átültetés, a hőmérséklet és a fény. Fejlődésükben az egyik legfontosabb tényező a jó minőségű virágföld.Ha mindezeket biztosítjuk, növényeink erőteljesek lesznek, szebbé, otthonosabbá teszik a lakást.

Milyen a jó virágföld? Elsősorban laza és légáteresztő, hogy a gyökérzet levegőhöz jusson és növekedjen. Víztartó, hogy a virágföld ne száradjon ki és a tápanyagokat eljuttassa a növénynek. Ha a virágföld agyagos összetapadt, a növény nem fejlődik. A jó virágföld tápanyagokat megkötő, hogy szükség esetén azok a növény rendelkezésére álljanak. Stabil szerkezetű a tápanyagleadást illetően, ugyanakkor a növény gyökereinek biztos támaszt nyújtó. Milyen virágföldet alkalmazzunk? A növények szükségleteiknek megfelelően más és más virágföldet igényelnek, és ez legfőképpen a lakásban tartott szobanövényekre jellemző. A virágföldeket három alapvető kategóriába sorolják, melyek pH értékük szerint lehetnek savanyú, semleges, vagy lúgos kémhatásúak.

„A” típusú virágföld: savanyú termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például azalea, begonia, bromélia, ciklámen, flamingóvirág, szobafenyő, szobapáfrány.

„B” típusú virágföld: semleges- és közepes mészigényű termesztő közeget igénylő dísznövényekhez – például 2 évnél fiatalabb pálmák, amarillisz, asparagus fajok, buzogányvirág, ficus fajok, kaktuszfélék, korallvirág, mikulásvirág, pletyka, szobaborostyán.

“C” típusú virágföld: lúgos termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például 2 évnél idősebb pálmák, clivia, leander, muskátli, philodendron fajok.

Attól függően, hogy az adott virágföldet, milyen növényeknek állították össze, a legtöbb szobanövény számára bekevert virágföldben találunk tőzeget, amely a jó vízelvezetésért, marhatrágyát és biohumuszt, amely a tápanyag ellátottságért felel.

Amennyiben ezek nincsenek feltüntetve a virágföld csomagolásán, érdemes házilag hozzákeverni a biohumuszt, a tőzeget és az érlelt marha- vagy istállótrágyát, de utóbbiakkal óvatosan kell bánni, mert túladagolva kiégethetik a növényt.

Fontos, hogy a legtöbb szobanövényt, két vagy háromévente át kell ültetni friss virágföldbe, ahhoz, hogy egészséges maradjon és folyamatosan fejlődjön.

Forrás: hir24, Fotók: Pixabay

2017. 10. 10. 08:55

Forrás: Hir24.hu

Eladná ingatlanát?

Ingatlan hírek

 • Egyre kijjebb, egyre kisebb lakásokba költözünk?

  Egyre kijjebb, egyre kisebb lakásokba költözünk?

  2018. 03. 18. 10:58

  Úgy tűnik, hogy az emberek ingatlanvásárlás során egyre inkább keresik “az olcsót”, reakcióként az elmúlt évek ingatlanár-emelkedésére. A KSH szerint ez az oka a kistelepülések megélénkülő forgalmának is. De mit tapasztalnak most Budapesten az ingatlanközvetítő szakemberek? Mi jelent kiutat a vevőknek a magas árak elől?

 • Mindenki az olcsóbbat keresi - Csepel és Szigetszentmiklós ingatlanpiaca

  Mindenki az olcsóbbat keresi - Csepel és Szigetszentmiklós ingatlanpiaca

  2018. 03. 13. 11:04

  A múlt évhez képest az idei év első hónapjaiban sem rosszabb a forgalom a csepeli és szigetszentmiklósi ingatlanpiacon, ugyanakkor az az eladási árak stagnálásán is látszik, hogy nem is vált erőteljesebbé az érdeklődés.

 • A valóra vált álom: Tópark

  A valóra vált álom: Tópark

  2018. 03. 06. 07:19

  A TóPARK, nem csupán egy épület komplexum, hanem az ország első "Város a Városban" ingatlanfejlesztése. ahol rövidesen nem csak dolgozni, hanem élni és szórakozni is különleges élmény lesz.

További ingatlan hírek


Típus
Megye / BudapestKerület
Irányár Millió Ft-ig
Szobaszám (félszobák is) - -ig
Méret (m²) - -ig


A teljes kínálatunk összesen 4'389 ingatlan.