10 teendő mielőtt eladná ingatlanát

10 teendő mielőtt eladná ingatlanát

Egy ingatlan eladása sok esetben érzelmi kérdés, hiszen egy olyan vagyontárgyától válik meg a tulajdonos, melyben évekig, évtizedekig élt, amihez élmények kötik, így gyakorlatilag életének egy szakaszát zárja le az eladással. Ezért is fontos kérdés, hogy hogyan és kivel vág bele az ingatlaneladásba. Az ingatlaneladás ugyanis nem egyszerű dolog, néhány ötlettel azonban segítünk, ha inkább maga vágna bele. Íme, néhány fontos lépés, amit eladás előtt mindenképpen érdemes megtenni:

 

Határozza meg, hogy alkalmas-e az időpont az értékesítésre!

Mint az elmúlt években is tapasztalhattuk, az ingatlanpiacon hullámhegyek és -völgyek váltják egymást. Ráadásul az egyes lokációk népszerűsége sem mindig azonos. Érdemes ezért tisztában lenni eladás előtt a pontos piaci helyzettel nem csak országosan, hanem az adott területre vonatkozóan. Ez ugyanis meghatározza az árat, és azt, hogy milyen gyors értékesítésre számíthatunk.

338701_003.jpg

Döntse el, mi lenne a megfelelő ár az ingatlanért!

Sokan az ár meghatározásakor a hirdetési portálokon kezdenek nézelődni, azt azonban nem árt tudni, hogy az itt szereplő árak hirdetési árak elszakadhatnak a valós értékesítési áraktól, így ezekből nem feltétlenül lehet a megfelelő következtetést levonni. Ráadásul a hirdetési átlagárakban nem tükröződik egy adott ingatlan valamennyi adottsága (többek között a lakás és a társasház állapota, az emelet, a lift, a tájolás, az alaprajz, a kilátás, a zaj és még sok egyéb). Annak pedig semmi értelme, hogy csak hirdessük az ingatlanunkat, amire aztán egyetlen hívás sem érkezik. A pontos becslést ezért érdemes egy, az adott területen aktív ingatlanközvetítőre bízni. Ráadásul egy szakember azt is meg tudja határozni, hogy mennyit érdemes rátenni a megcélzott értékesítési árra, hogy mérsékelt alkuval, de viszonylag gyorsan elkeljen az ingatlan.

Gondolja át, hogy pénzügyileg kivitelezhető-e az ingatlan eladása!

229983_005.jpg Ha éppen kedvezőtlen a piaci helyzet, mert mélyen járnak az árak és kevés a vevő az adott területen - egy meghatározott szegmensben vagy akár általában véve az ingatlanpiacon -, ráadásul hitellel is meg van terhelve az ingatlan, akkor azzal is kalkulálni kell, hogy a hitel lehetővé teszi-e, hogy az elérhető összegért értékesítsük az ingatlanunkat.

Javítsa meg, újítsa fel az ingatlanban azt, ami növeli annak értékét!

A legnagyobb dilemma egy eladósorba került lakásnál a felújítás kérdése, hiszen pénzbe kerül, ugyanakkor felmerülhet, hogy egy felújított lakásért jobb árat kapunk. A probléma a felújításokkal az, hogy az sok esetben nem térül meg a tulajdonosnak. Ez különösen gyakori a különböző részleges felújítások esetében, melyeket nem igazán értékelnek a vevők, hiszen a maguk igényeire akarják majd formálni az ingatlant.

970307_007.jpg Ugyanakkor annak meghatározásához, hogy mit érdemes megjavítani és felújítani egy értékesítés előtt álló ingatlanon, nem egyszerű, minden ingatlan esetében más lehet kifizetődő, aminek meghatározásában segíthet egy ingatlanpiaci szakember. Általánosságban annyit lehet mondani, hogy egy rendezettnek látszó lakás mindig vonzóbb, ami egy tisztasági festést jelent. Emellett pedig megtérülhet még egy minőségi, kifejezetten luxuskivitelű, teljes körű felújítás - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A vevők ugyanis most elsősorban a felújított, jó állapotú, szép ingatlanokat keresik, és ezekért hajlandóak is megfizetni a magasabb árakat. Ez azonban valódi, minőségi felújítást kell, hogy jelentsen.

Hozza eladásra kész állapotba az ingatlant!

Ha egy ingatlan úgy néz ki, mint amilyenben éppen laknak, tele van személyes tárgyakkal, és egy adott élet trágyaival, nem igazán mozgatja meg a vevők fantáziáját. Ahhoz, hogy el tudják képzelni a saját életüket az ingatlanban, el kell távolítani a tulajdonos mindennapjainak nyomait, ki kell takarítani, csökkenteni kell a zsúfoltságot és vonzóvá kell tenni az ingatlan.976217_002.jpg Ugyanakkor az sem jó, ha teljesen kiürítjük a lakást, és csak a lehangoló üres szobákat, csupasz falakat látja az érdeklődő. Néhány bútort érdemes elhelyezni a terekben, hiszen ezek jól megmutatják az arányokat, és szükségesek lehetnek ahhoz, hogy a vevő fantáziája beinduljon. Mindez persze nem könnyű, szintén igényel némi jártasságot.

Készítse el a tökéletes fotókat!

Mint tudjuk, egy jó kép többet mond minden szónál. A fotók nem egyszerűen bemutatják a lakást, hanem érzelmi kapcsolatot alakítanak ki a nézőjükkel. Ha egy vevő már a fotók láttán beleszeret egy ingatlanba, akkor ez olyan első benyomást alakít ki benne, mely meghatározza a további hozzáállását az ingatlanhoz. Igazán jó fotókat készíteni persze nem könnyű, hiszen egészen más tudást igényel, mint egy szelfit lőni egy utazás során. Kellenek a megfelelő fényviszonyok, esetleg a technika, hogy ne csak részleteket lásson belőle az érdeklődő. És nem elég néhány fotó, hiszen minél több látnak az érdeklődők a lakásból, annál pontosabb képük lesz róla. A Balla Ingatlan szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a fotóknak a valóságot kell tükrözniük, mert annak nincs értelme, ha a valósággal csalódást okozunk a lakásba érkező érdeklődőknek.

Írja meg a hirdetés szövegét!

813095_006.jpg A hirdetés szövegének megírása sokak számára az ingatlan paramétereinek felsorolását jelenti, pedig annál egy kicsit többről van szó. Természetesen az ingatlan adatai is fontosak, így legyünk minél részletesebbek (elhelyezkedés, környezet, megközelíthetőség, infrastruktúra, méretek, tájolás, állapot, gépészet, extrák, stb.), azonban a leírás többi részének is lehet olyan ereje, hogy megmozdítsa az érdeklődőket. Hiszen kedvet kell csinálni az ingatlanhoz azzal a pár sorral, melyben ecseteljük az előnyeit, rámutatunk arra, hogy miben tér el a többi hasonló ingatlantól, miért jobb választás, mint a másika környéken. Szintén fontos, hogy ismerjük a célcsoportot, mert az ő nyelvükön kell megírni a szöveget, az ő igényeiket, vágyaikat kell szem előtt tartani. Emellett arra is szükség van, hogy a szöveg kíváncsivá tegye az érdeklődőt, de ne legyen túl hosszú - jelezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Egy jó szöveg megírása persze nem kis gyakorlatot igényel, így talán jobb, ha egy profi szakemberre, ingatlanközvetítőre bízzuk.

Készítsen egy alaprajzot!877821_001.jpg

Ahhoz, hogy a vevők világosan lássák, milyen egy ingatlan elrendezése, élhetőek lesznek-e számukra terek, szükség lesz nem csak a fotókra, hanem egy alaprajzra is. Nem elég, ha megadjuk, hány négyzetméteres az ingatlan és hány szoba található benne. Ezek mérete, egymáshoz való kapcsolódása is rendkívül fontos tényező azok számára, akik azt fontolgatják, hogy meg is néznék az ingatlant. Az alaprajz azonban legyen igényes, ne egy kézzel odavetett, pontatlan vázlat papíron!

Hirdesse meg az ingatlant!

Ingatlanhirdetési portálból több is van, ezeket pedig mind érdemes felkeresni és elhelyezni rajtuk az ajánlatunkat. Emellett persze helyben is lehet hirdetni, nyomtatott sajtóban, illetve megkeresni minden olyan felületet, ahol indokolt lehet az elhelyezése. Emellett hasznos lehet egy molinó vagy tábla, mely jelzi az arra járóknak, hogy eladó az ingatlan. Hiszen minél több helyen lesz látható az értékesítés ténye, annál nagyobb az esély a sikeres eladásra.

Kezdje el keresni az új lakását!

Nem árt, ha már eladás előtt képben vagyunk azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrét lehetőségeink vannak, hova költözünk tovább, vagy akár már meg is találtuk az új lakásunkat. Ugyanis, ha váratlanul gyorsan történik az értékesítés, akkor a vevő nem fog hónapokat várni arra, hogy mi megtaláljuk az új otthonunkat. Ez lenne tehát az a néhány lépés, melyet mindenképpen meg kell tenni még az eladás előtt, és maga az értékesítés folyamata csak ezt követően kezdődik. A gyakorlat azt mutatja, hogy sokaknak már az előbbiekbe beletörik a bicskája, pedig még csak ezután jönnek a telefonhívások, a komolytalan érdeklődők kiszűrése, a megtekintések időpontjának egyeztetése, az ingatlan személyes bemutatása, a tárgyalások, az áralkuk, végül a szerződéskötés, melynél nem árt, ha tisztában vagyunk az ingatlaneladás jogi hátterével. Nem véletlen, hogy sokak számára a legelső és egyetlen lépést egy szakember, egy jó ingatlanközvetítő kiválasztása jelenti, aki nem csak tanácsokat ad, hanem az ingatlaneladással járó munka túlnyomó többségét is leveszi a vállunkról, így feladatként a tulajdonos számára jóformán csak az adásvételi szerződés aláírása marad.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk