Szocpol - Önnek elérhető?

Szocpol - Önnek elérhető?

2012 januárja óta ismét elérhető Magyarországon a szociálpolitikai támogatás, ismertebb nevén szocpol, de nem a korábbi rendszert élesztette újjá a kormány, hanem új feltételeket szabtak.


A Balla Ingatlanirodák alábbi összeállítása részletezi a szocpollal kapcsolatos tudnivalókat.

I. Milyen lakásra vehetünk fel szociálpolitikai támogatást:

A szocpol igénybe vehető a Magyarország területén 2010. január 1-jét követően kiadott
■    építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, illetve
■    használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező új lakás vásárlásához.

1. Mi számít új lakásnak, ha szocpolt szeretnénk?

a. Egyrészt, ha lakást építünk, alakítunk ki. Ilyen
■    az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy
■    emelet-ráépítéssel vagy
■    tetőtér-beépítéssel megvalósuló,
■    a lakhatás feltételeinek megfelelő lakóegység, amely
■    elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

b. Vagy, ha új építésű lakást veszünk.

Új építésűnek számít
■    az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet
■    és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek,
■    vagy amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

2. A szocpol pénzügyi korlátai

A támogatás csak abban az esetben vehető igénybe, ha építés esetén az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén áfa és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 ezer forintot.
3. A szocpol a méretet is behatárolja

A jogszabály szerint épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert. A támogatás mértéke attól függően változik, hogy mekkora a lakás alapterülete.

a. A támogatás mértéke két gyermek esetén,

amennyiben az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterülete:
■    legalább 60 m2, de nem haladja meg a 75 m2-t, 800 000 Ft,
■    75 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 90 m2-t, 1 000 000 Ft,
■    90 m2-t meghaladja, 1 300 000 Ft.

b. Három gyermek esetén,

amennyiben az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterülete:
■    legalább 70 m2, de nem haladja meg a 85 m2-t, 1 200 000 Ft,
■    85 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 100 m2-t, 1 500 000 Ft,
■    100 m2-t meghaladja, 2 000 000 Ft.

c. Négy vagy annál több gyermek esetén,

amennyiben az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterülete:
■    legalább 80 m2, de nem haladja meg a 95 m2-t, 1 600 000 Ft,
■    95 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 110 m2-t, 2 000 000 Ft,
■    110 m2-t meghaladja, 2 500 000 Ft.
4. Energia-besorolás

A fent említett összegek egy bizonyos szorzóval korrigálandók az ingatlan energia-besorolásától függően:
■    a lakásépítési támogatás összegét „A” (energiatakarékos) energetikai minősítési osztályú lakás esetén 1,1-es
■    „A+” (fokozottan energiatakarékos) energetikai minősítési osztályú lakás esetén 1,2-es
■    alacsony energiafogyasztású lakás esetén 1,3-as szorzószám alkalmazásával kell megállapítani.

Az ingatlan azonban csak „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítési osztályú lehet.

Az ezt igazoló hatályos energetikai tanúsítványt a bankunknál be kell mutatnia, illetve lakásépítés esetén a tervezett lakás várható energetikai minősítési osztályról is be kell nyújtania az energetikai számítást. Nyilatkozni kell arról, hogy a lakás felépítése után bemutatjuk az energiatanúsítványt a hitelintézetnél.

Amennyiben a felépült lakás energiatanúsítványában szereplő energetikai minősítési osztálya nem éri el a „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítési osztályt, akkor a támogatott személy a már folyósított támogatást az igénybevétel napjától esedékes kamatokkal együtt köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni.

II. A szocpol személyi feltételei:
1. Gyermekhez kötött

Mint az már korábban is látható volt a méreteknél, a lakásépítési támogatás két gyermektől jár. Szocpolt közös háztartásban élő, eltartott és a felépített vagy megvásárolt új lakásba vele együtt beköltöző vér szerinti és örökbe fogadott gyermek után, vagy gyámság alatt álló, legalább egy éve az igénylővel együtt élő és általa eltartott gyermek után kaphatunk.

Milyen gyermek után vehető igénybe a szocpol?
■    Aki az igénylő eltartottja és
■    a 16. életévét még nem töltötte be,
■    a 16. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem érte el, vagy
■    a 16. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy, és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

2. Születendő gyermek vállalása esetén

Mindezek mellett egy fiatal házaspár – a meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb két születendő gyermek vállalása esetén kaphat szociálpolitikai támogatást.

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén négy év, két gyermek esetén nyolc év. A határidőt új lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának napjától vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától, új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kell számítani.

Érdemes azonban óvatosnak lenni, mert a rendelet szerint, ha meglévő gyermekeinek száma - akár a házasság felbontása miatt is - a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában kettőnél kevesebb, akkor az igénybe vett szocpol teljes összegét vissza kell fizetni.

(Fiatal házaspárnak az számít, melynek tagjai közül a lakásépítési támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában egyik fél sem töltötte be a negyvenedik életévét.)

3. Később született gyermek

Szocpol a később született gyermek után is igényelhető – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – mely gyermekenként 400 ezer forint.
4. Más lakástulajdon

Az igénylőnek, házastársának, élettársának és gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjainak nem lehet
■    lakástulajdona,
■    állandó lakáshasználati joga, illetve
■    e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló, folyamatban lévő kérelme
■    önkormányzati tulajdonban lévő, vagy
■    szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya vagy
■    lízingbe vett lakása.

Ezek alól kivételt jelent például, ha
■    együttesen legfeljebb ötven százalékos tulajdoni hányaduk van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
■    a tulajdonukban lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
■    a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Fontos!

Ha az érintett személy öt éven belül lakóingatlant értékesített, akkor annak eladási árát is a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére kell felhasználni a rendeletben felsorolt tételek levonása mellett.
5. Munkaviszony szükséges

A szocpol egy lényeges felétele, hogy az igénylőt vagy házastársát, illetve élettársát legalább 180 napja biztosítottként az állami adóhatósághoz bejelentették, és nem érkezett a jogviszony megszűnésére, a jogviszony szünetelésének kezdetére és befejezésére vonatkozó bejelentés az állami adóhatósághoz.

III. A szocpollal kapcsolatos pénzügyi tudnivalók
1. Utólag kapjuk meg a szocpolt

A szocpol összegét új lakás építése esetében, a készültségi fokkal arányosan, utólagosan, és a szocpol utolsó részletét a használatbavételi engedély kiadását követően folyósítják.

Új lakás vásárlása esetén természetesen egy összegben kapjuk meg a szocpolt.

A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a szocpolon és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás építésére már felhasználta. A hitelintézet új lakás építése esetén a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a helyszínen ellenőrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését.

2. Alapesetek, amikor vissza kell fizetni a szocpolt

Amennyiben az építési munkák a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb öt éven belül - egy évvel hosszabítható - nem készülnek el, vagy az építtető eláll az építkezéstől, akkor kamatokkal terhelten vissza kell fizetni a szocpol összegét.

Szintén vissza kell fizetni a támogatást, ha a lakást
■    eladják
■    átengedik másnak használatra
■    lakáscéltól eltérően hasznosítják.
3. Kérjünk számlát, ha szocpolból építkezünk!

Új lakás építése esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább hetven százalékáról, a támogatott személynek a saját nevére kiállított számlákat be kell mutatnia.

Amennyiben az új lakás építése során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, úgy ezeknek az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője által írásban igazolt értékéig a számla benyújtási kötelezettség csökkenthető. E csökkentés mértéke nem haladhatja meg a számlával igazolandó bekerülési költség húsz százalékát.
4. Az állam jelzálogjogot jegyeztet majd be

A szocpol igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a használatbavételi engedély megadását  vagy a használatbavétel tudomásulvételét, vásárolt lakásra az adásvételi szerződés megkötését követő tíz évig terjedő időszakra a lakásépítési támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva – a Magyar Állam jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk