Nem csak a lakáshitel-sokk miatt fagyott le az ingatlanpiac

Nem csak a lakáshitel-sokk miatt fagyott le az ingatlanpiac

Jelentős mértékben belassult az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, a vevők száma a korábbi töredékére esett vissza. Ennek legfőbb oka az ingatlanközvetítők véleménye szerint a kamatok emelkedése, ugyanakkor néhány más tényező is közrejátszott a visszaesésben.

Az elmúlt egy évet szinte teljes egészében a kínálati piac jellemezte, a bizonytalanná váló pénzügyi környezet miatt a tavalyi év közepére már egyértelműen átfordult a piac keresletiből kínálatiba - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A visszaesés alapvetően annak hatására következett be, hogy a lakáshitelek kamatai magasan járnak, ami mérsékli a vásárlási kedvet, illetve sokak számára lehetetlenné is teszi, hogy saját tulajdonú ingatlanhoz jussanak - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Hasonlóan látja a helyzetet Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint a visszaesés oka elsősorban a magas infláció és kamatszint volt, mely érinti a lakáshiteleket is.

Ugyanezt említette Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki úgy fogalmazott: annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket. Megfigyelései szerint tavaly augusztusig nagyjából változatlanul működött az ingatlanpiac a kerületben, novemberre viszont megtorpant, és ez a forgalmi hullámvölgy egészen február végéig tartott.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy 2022 novembere volt a választóvonal, ekkor esett vissza jelentősen az érdeklődések és a létrejött tranzakciók száma Észak-Pesten is.

A szakértő szerint ugyanakkor több erő együttes hatása kellett a piaci helyzet átalakulásához. Ezek közül a magas hitelkamat a legfontosabb, mert jelentős forráscsökkenést eredményezett az ingatlanpiacon, hiszen akik hitelfelvételben gondolkodtak, azok jelentős része a megemelkedett kamatok mellett már nem akart vagy tudott hitelt felvenni a közel duplájára emelkedett törlesztőrészletek miatt.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a hitelkamatok emelkedése okozta az érdeklődés csökkenését, hanem az emberek romló jövőképe, az óriási infláció, melynek része az üzemanyagárak emelkedése is, valamint az állampapír is jelentős vásárlóerőt vont el a piacról.

A könnyen elérhető, magas kamatozású állampapírok "problémáját" Balla Frigyes is megemlítette, hiszen ezek elszívták az ingatlanpiacról a befektetési szándékkal érkező vásárlókat.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodája szakmai vezetője is úgy látja, hogy a "befektetői oldal felszívódott", mivel az állampapír nagy vetélytársa lett az ingatlanbefektetésnek. Persze akadnak most is befektetők, hiszen néhányan tartanak az állampapírpiactól, és jobbnak látják - főleg hosszabb távon gondolkodva -, ha ingatlanban tartják a pénzüket.

Ezen túl pedig "már csak hab a tortán" a háború okozta energiaár-robbanás, ami a megnövekedett rezsiárakon keresztül tört be az emberek életébe, és tette szinte eladhatatlanná a korszerűtlen, magas fenntartású, szigeteletlen családi házakat és nagy alapterületű lakásokat - fogalmazott Balla Frigyes.

Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője mindezek mellett még felhívta a figyelmet az építkezési költségek további drágulására is, melyek hatása tavaly ősz óta érezhető erősebben az ingatlanpiacon. Eltűntek ugyanis azok, akik építkezni, vagy akár felújítani akartak, és ehelyett a felújított vagy újszerű, mégis olcsóbb kategóriába tartozó ingatlanokat keresik.

Mindezeken túl pedig az agglomerációs ingatlanpiacot az is sújtja, hogy egyre kevesebb vevő vállalja az agglomerációs ingatlannal járó hosszabb utazási időt és magasabb utazási költséget - tette hozzá Balla Frigyes.

De szerinte például Dunakeszi esetében az is visszafogja a keresletet, hogy míg a fővárosban rugalmasabban reagáltak a tulajdonosok a megváltozott piaci helyzetre, azaz csökkentik az árakat, addig az észak-pesti agglomerációban ez egyáltalán nem jellemző: maradtak a korábbi magas árak, amelyek elriasztják a vevőket mind a családi házaktól, mind a lakásoktól egyaránt.

És ha lehet ezt még fokozni, akad olyan település is az agglomerációban, ahol mindezekre ráadásként megjelent a változtatási tilalom. Mint Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője rámutatott: Érden nagyon lelassul az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, a helyzetet pedig tovább nehezíti az életbe lépő változtatási tilalom, így bizonytalan ideig még értéknövelő beruházásra sem kerülhet sor ingatlanoknál.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk