Meglepő dolog derült ki a lakásárverésekről

Meglepő dolog derült ki a lakásárverésekről

A bírósági végrehajtási statisztikák nem feltétlenül arra utalnak, hogy kifosztanák az árveréseken az adósokat.

Egy hete fogadták el a KDNP javaslatát, amellyel soron kívül módosították a végrehajtási törvényt.

A módosítás lényege, hogy csak az eddigieknél szigorúbb feltételek mellett,az ingatlan becsértékének száz százalékán lehet ezentúl árveréseket tartani

A módosítás értelmében egy év sikertelen árverezés után is csupán a becsérték 90 százalékán lehetne elárverezni a végrehajtás alatt álló ingatlant. A fentiek mellett, a végrehajtásban érintett összes fél – vagyis az adós és mindenki, aki felé tartozása van – közösen megállapodhat egy alacsonyabb összegben is, amelyért árverés során értékesíthető az ingatlan. Ebben az esetben azonban megszűnik minden fennmaradó követelés és tartozás. További feltétel, hogy egyetlen lakóingatlana legyen az adósnak, és hat hónapja ott lakjon a végrehajtás előtt. A módosítás még nem lépett érvénybe, mert csak 5 nap után továbbították a köztársasági elnöknek, aki még nem írta alá, így ki sem hirdethették.

Meglepő tények a végrehajtásban Az Azénpénzem.hu annak nézett utána, hogy vajon az azóta is zajló árverések megerősítik-e a kisebbik kormánypárt aggodalmát, miszerint kifosztják az adósokat a liciteken.

A következő tényekre bukkantak az árverési rendszer adatbázisának februári és márciusi adataiból:

A 300 befejezett kényszer-értékesítés mintegy fele zárult a becsértéknél olcsóbban. Az átlagos vételár a becsérték fölött 4 százalékkal volt. A kikiáltási árnál átlagban másfélszer drágábban keltek el a lakások. Az összes értékesítésen belül 38 százalék volt azok aránya, ahol minimum 10 százalékkal többért kelt el a lakás, mint amennyi a becsérték volt. Ettől persze még igaz, hogy jól járhatnak a bajba jutott adósok a végrehajtási törvény módosításával, hiszen akkor is megszűnik a bank követelése, ha a tartozás összegénél alacsonyabb áron árverezik el az ingatlant.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk