Már 10 milliós CSOK-ot is kaphatsz, ha a tetőtérbe költöztetnéd a gyereked

Már 10 milliós CSOK-ot is kaphatsz, ha a tetőtérbe költöztetnéd a gyereked

Január elsejétől változnak a csok támogatás feltételei: eszerint a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a családi házak tetőterének beépítéséhez, új többgenerációs otthont létrehozva - jelentette be a Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán.

Változnak januártól a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályok a csok támogatásnál. A tetőtér beépítés a rendelet szerint jelenleg használt lakás bővítésének számít, így a használt lakásra vonatkozó támogatási összeget lehet rá igényelni. Ez januártól megváltozik: a bejelentés alapján az új lakásokra felvehető támogatási összeg is igényelhető lesz, ha tetőtér beépítése a cél:

● egy gyermek után továbbra is 600 ezer forint,
● két gyermek után 1,43 millió forint helyett 2,6 millió forint,
● három gyermek után pedig 2,2 millió forint helyett maximum 10 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

"A csok támogatási rendszer bővítése nagy segítséget jelenthet azoknak a családi házban élő pároknak, akik eddig a magas anyag- és kivitelezési költségek miatt nem vágtak bele a tetőtér beépítésébe. A magasabb támogatási összegből akár önerő és hiteligénylés nélkül is megoldható lesz egy nagyobb átalakítás" - közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Mint ismert, az elmúlt években jelentősen elszálltak az építőiparban az alapanyag- és a kivitelezési költségek egyarán.

A kormány deklarált célja a támogatási keret bővítésével, hogy új többgenerációs otthonok jöjjenek létre. A jelenlegi szabályok szerint a támogatás az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítésre, valamint az emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakásra vehető fel - utóbbi esetben feltétel, hogy az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén ne jöjjön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

Forrás: Bank360



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk