Ma hivatalosan is elindult a fűtési szezon

Ma hivatalosan is elindult a fűtési szezon

Ma kezdődik a klasszikusan értelmezett fűtési szezon az országban, habár a törvény szerint a távhőszolgáltatóknak már szeptember 15-től rendelkezésre kell állniuk.

Éppen ezért a fent említett dátumnak mára nincs különösebb gyakorlati jelentősége a távfűtéses lakásoknál, hiszen a törvény szerint az üzemviteli megállapodások alapján az igényeknek megfelelően korábban is elindulhat a szolgáltatás.
Hidegben bekapcsolhatják
- A fogyasztókkal kötött megállapodások általában két irányt jelölnek meg a szolgáltatás indítására: a külső hőmérséklet miatt vagy a szolgáltatók indítják el
a fűtést, vagy a lakóközösségek kérik - mondta lapunknak Orbán Péter, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének projektvezetője.
Pontosan tudják szabályozni
A fűtésindításra vonatkozó megállapodás szolgáltatónként eltérő. Van olyan település, ahol akkor indul be a rendszer, ha az átlaghőmérséklet három napon keresztül 12-13 Celsius-fok alatt alakul, vagy egy nap alatt 10 Celsius-fok alá süllyed.

Orbán Péter hozzátette: a jelenlegi rendszerekkel a távhőszolgáltatók már képesek szabályozni a leadott hőmennyiséget, tehát ha meleg van, akkor nem
teljes kapacitáson szolgáltatnak az őszi időszakban.

Jelenleg körülbelül 650 ezer távhővel fűtött háztartás van Magyarországon, ez
a teljes lakásállomány mintegy 15 százaléka. Ennek közel 40 százaléka a fővárosban található. Egyetlen falusi távfűtés működik egyelőre az országban, méghozzá Pornóapátiban, itt a lakások majdnem fele van rákötve a rendszerre.
Tovább bővítenék a hálózatot
Ahogy Orbán Péter elmondta, a szolgáltatók hosszú távú tervei szerint a jövőben ennél több távhővel fűtött épület lehet az országban.

A bővülési lehetőséget főként a kereskedelmi ingatlanok, az oktatási és egészségügyi intézmények jelenthetik, de a jelenlegi házközponti fűtéssel rendelkező lakóházakat is be lehetne csatolni a rendszerbe.

(forrás: Metropol.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk