Idén robbanhat az ingatlanpiac

Idén robbanhat az ingatlanpiac

Idén is folytatódhat a pozitív trend az ingatlanfejlesztések terén. Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal elnöke szerint a jelentős növekedéshez elengedhetetlen egy radikális kormányzati intézkedés – amelyre reményeik szerint idén sor kerülhet.

Megtörtént az elmozdulás a holtpontról az ingatlanpiacon, az ingatlanfejlesztők és a piaci szereplők optimistábban látják a jövőt - mondta a Napi Gazdaságnak Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) elnöke.

Az alacsony jegybanki alapkamat az ingatlanbefektetői piac malmára hajtja a vizet: újra érdemes fejleszteni. A pozitív trend a javuló makrogazdasági környezetnek és az élénkülő bérlői, végfelhasználói keresletnek is köszönhető. Az ingatlanfejlesztési volumen tartós emelkedéséhez azonban továbbra is stabil gazdasági növekedés szükséges - tette hozzá a szakember. Jelenleg is jelentős fejlesztések előkészítése zajlik, de ha jövőre nem lesz GDP-növekedés, az ingatlanpiaci válságból történő kilábalási időszak hosszúra nyúlhat. Takács Ernő szerint ezért az orosz helyzet esetleges GDP-rontó hatása is jelentősen befolyásolhatja a hazai fejlesztéseket.

A gazdasági élénkülés először az irodapiaci, ipari és logisztikai területeken érezteti hatását - magyarázta. Idén az energiahatékony zöld irodaházak fejlesztése folytatódik majd a piac igényei szerint. Emellett spekulatív alapon újabb ipari is logisztikai fejlesztésekre is számíthatunk.

Takács Ernő kiemelte: a pozitív ingatlanpiaci trend folytatódásához kormányzati segítség szükséges. Az IFK ezért az új lakások után fizetendő 27 százalékos áfa csökkentését javasolta a kormányzatnak. A szakember elmondta: a lakáspiacon elkeserítő a helyzet, és jelenleg nem is éri meg társasházi lakásokat fejleszteni Magyarországon. Összesen 5-6 ezer új lakás épül évente, meg sem közelítjük az optimális, 30-40 ezres lakásépítési volument. A változáshoz radikális lépés kell, ezért javasolta az IFK a kormányzatnak az áfa 5 százalékra csökkentését. A lépésnek a költségvetésre is pozitív hatása lenne, akár 5-6 ezer új lakás építése indulhatna meg közvetlenül az intézkedés után. Enélkül azonban a lakásberuházások beláthatatlanul hosszú időre befagyhatnak - mondta az IFK elnöke, hozzátéve: tavaly novemberben kezdték meg a tárgyalásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságával, januártól folytatódik a szakmai egyeztetés. Ha sikerül átvinni a változtatásokat, már 2016-tól megindulhat egy lényegesen nagyobb mértékű növekedés.

Ehhez azonban ingatlanbefektetőkre is szükség van. A külföldi beruházók újra érdeklődést mutatnak ugyan Magyarország iránt, de ahhoz, hogy nagy számban megjelenjenek az ingatlanpiacon, a magyar államadósság jelenlegi bóvli besorolásának felminősítése is szükséges - magyarázta Takács. Egy hazánkba költöző külföldi vállalatnak fontos továbbá a kedvező ingatlanár, és az adózási, szabályozási környezet kiszámíthatósága is elengedhetetlen a hosszú távú üzleti tervekhez. Hozzátette: a régiós versenytársakkal összehasonlítva objektív tények, számok tekintetében jól állunk, de ebben a kérdésben a szubjektív szempontok is fontos szerepet játszanak. A befektetői bizalmat kell tehát visszaszerezni, ami felé jó úton haladunk, amennyiben a kormány idén is folytatja a következetes gazdaságpolitikát - vélekedett Takács. Hozzátette: a fejlesztések lassulását okozhatja ugyanakkor a plázastop és a vasárnapi zárva tartás hatása is. Amíg a bevásárlóközpontok nem tudják, milyen hatással lesz az intézkedés a bérleti díjakra, a befektetők nem fognak belevágni ilyen jellegű újabb fejlesztésekbe.

Ha egy pozitív tendencia elindul, öngerjesztő folyamatra, a növekedés gyorsulására lehet számítani. Takács szerint optimális esetben akár 3-5 éven belül újra megközelíthetjük a 2008-as 1,3 milliárd eurós éves ingatlanfejlesztési volument.

(forrás: napigazdasag.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk