Csütörtöktől lehet pályázni házfelújításra

Csütörtöktől lehet pályázni házfelújításra

Több mint 830 millió forint támogatásra lehet pályázni csütörtöktől társasházak energetikai felújításához. Vigyázat, az adatlap módosult. Ha szigetelnék a házat, megmondjuk, mi lehet a legjobb megoldás.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdetett 2013. augusztus 15-től. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramban költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 834,2 millió forint.

Először pályázhatnak

A pályázaton az 1971 előtt, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt. E kör számára most először indul állami forrásból támogatott, energetikai beruházásokra ösztönző kiírás.

A pályázat keretében utólagos finanszírozással vehető igénybe támogatás a lakások külső nyílászáróinak energiamegtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, az épületek nyári hővédelmének javítása árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületgépészeti felújítás, az elektromos korszerűsítés és a megújuló energiafelhasználás növelése (pl. napkollektor, hőszivattyú stb.) céljából.

Ennyi támogatást kaphatnak

A kiírás komplex felújítások megvalósítására ösztönöz. A támogatás mértéke és intenzitása az energetikai jellemzőket javító elemek komplexitásának függvényében lakásonként maximum 750-900 ezer forint, illetve 50-60 százalék között változik. Az egy társasház által igénybe vehető támogatás teljes összege pedig nem haladhatja meg a 60 millió forintot.

A beruházás megvalósításának költségén túl támogathatóak az energetikai szakértői, tervezői és szakhatósági díjak is a kivitelezési költségek maximum 7 százalékáig.

Csütörtöktől lehet pályázni

A pályázatokat 2013. augusztus 15-től 2013. szeptember 15-ig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani postai úton az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. címére.

A teljes kiírás (pályázati útmutató és kiírás, nyilatkozati űrlap, pályázói adatlap, pénzügyi adatlap, műszaki adatlap) az ÉMI honlapján és a kormányzati portálon érhetők el. Az ÉMI honlapján szerdán arra hívták fel a figyelmet, hogy a pályázati adatlapok módosultak. Azt kérik, hogy aki csütörtöktől beadja a pályázatát, lehetőség szerint az új adatlapokat használja.

Szigetelés – mivel érdemes?

A pályázat sokféle felhasználási lehetősége közül a hőszigeteléseket néztük meg közelebbről. A szigetelőanyagok piacára is vonatkozik az aranyszabály: a minőség és a műszaki tartalom egyenesen arányos a termék árával. Magyarországon alapvetően háromféle hőszigetelés-típus létezik: a polisztirol (közismert nevén a hungarocell) és a szálas hőszigetelők, azaz az üveggyapot, valamint a kőzetgyapot.

A költségérzékenység miatt a legnépszerűbb az olcsóbb polisztirol, azonban a komplett hőszigetelő-rendszert (háló, dűbelek, ragasztó, színező, szigetelőanyag stb.) együtt nézve az ingatlantulajdonosok kiszámolhatják, hogy az árkülönbség már nem annyira számottevő a szálas szigetelőkhöz képest.

A szigetelőanyagok közül a talán kevésbé ismert kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazását több szempontból is jó döntésnek tartják az építészek.

Miért a kőzetgyapot lehet a legjobb szigetelés?

A laikusok számára esetleg meglepő, de a kőzetgyapot időtálló: gyakorlatilag az épület élettartamával megegyezik tartóssága, vagyis évtizedekre megbízható lehet a megoldás. Kiváló hangszigetelő, víztaszító, hő- és tűzálló. (A kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 fok felett van, és mivel szinte egyetlen épülettűz során sem keletkezik ilyen magas hőmérséklet, a kőzetgyapot megvédi az épület szerkezetét, meggátolja a tűzterjedést is).

A szálas szigetelők természetes alapanyagból készülnek, épp ezért páraáteresztők is. A kőzetgyapot alak- és mérettartó: a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget is alakváltozás nélkül el tudja viselni, UV sugárzás nem károsítja, nem zsugorodik, könnyen beépíthető.

Alkalmazása csökkenti az energiafogyasztást, melynek következtében a szennyező anyagok kibocsátása is csökken. S nem utolsósorban olyan természetes anyag, amelyet a rovarok, rágcsálók és gombák sem károsítanak meg, lebontás után pedig újrahasznosítható.

Ha kíváncsi rá, hogy az egyes szigeteléstípusokkal mennyibe kerülhet a kivitelezés, mennyi energiamegtakarítást érhet el a segítségével, és mennyi idő alatt térülhet meg a beurházás, akkor jó támpont lehet például ez a kalkulátor.

Szakértők szerint azonban nem szerencsés a szigetelő termékeknél csak a megtérülést nézni, hiszen például az időtállóság és más tulajdonságok (tűzállóság, kártevők távoltartása) is fontosak lehetnek.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk