Amit a fűtési szezon elején tudnod kell

Amit a fűtési szezon elején tudnod kell

A fűtési szezon kezdetén nem árt néhány szót ejteni a lakás ideális hőmérsékletéről, a megfelelő páratartalomról. Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk, és legalacsonyabb az egészségre káros hatások kockázata. A vezérfonal az egyéni érzékenység lehet, vagyis mindenki a saját igényeihez mérten alakítsa környezete levegőjét, amennyiben az korrigálásra szorul.

Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21°C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19°C, de kisgyermekek, kiváltképpen csecsemők számára ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos. Csecsemők fürdetése lehetőleg 23-24°C-os helyiségben történjen.

Az éjszakai komfortot ne a fűtés teljesítményének növelésével, hanem a hálóruha és a takaró megfelelő választásával teremtsük meg. A túl meleg hálószoba rontja az alvás minőségét: nehezebb az elalvás, az alvás felületesebb lesz, a mikroébredések és az éjszakai felriadások száma is megnövekszik.

Csecsemők hőháztartása nehezebben fejlődik a túl meleg környezetben.
A túl meleg nappali helyiségek bágyadttá és enerválttá tesznek, rontják a gondolkodást, csökkentik a reakcióidőt.

Miért fontos a megfelelő hőmérséklet?

A hálóhelyiségek és a nappali élet színtereinek ideálisnál hidegebb levegője csökkenti a nyálkahártyák védekezőképességét, így könnyebben alakulnak ki felső és alsó légúti panaszok: orrfolyás, torokfájás, köhögés.
Emellett a kellemesnél akár melegebb, akár hidegebb helyiségek rontják a komfortérzetet. Legjobb, ha minden helyiség külön termosztáttal van felszerelve, vagy hőmérséklete más módszerrel külön szabályozható, hogy az ott élők saját igényeiknek megfelelően változtathassák a szoba hőmérsékletét. Ugyanakkor ne legyen 1-2°C-nál nagyobb differencia a különböző életterek között, főleg nappal, mivel a túl nagy különbségek szintén fogékonyabbá teszik a szervezetet a légúti betegségek kialakulására.

(forrás: otvenentul.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk