Fontos változás lesz a klímáknál, csak nem úgy és nem ott

Fontos változás lesz a klímáknál, csak nem úgy és nem ott

Kiderült, hogy a lakossági fogyasztókat lényegében nem érintik a légfűtő és léghűtő berendezések hatásfokára vonatkozó új előírások.

Mit is jelentenek a léghűtő berendezések hatásfokára vonatkozó új előírások, amikről hétfőn számoltunk be? A Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségétől (HKVSZ) kértünk segítséget ahhoz, hogy a technikai részletekben eligazodjunk. Várkonyi Nándor főtitkár meglepő hírt közölt velünk: a tervezett új előírás nem vonatkozik a lakossági léghűtő készülékek (klímák) forgalomba hozatalára, csupán az ebben a szegmensben még viszonylag kevéssé elterjedt, illetve inkább társasházakban alkalmazható kisebb folyadékhűtő és fan coil rendszerekre.

Vagyis a cikkben jelzett előírások a kereskedelmi, ipari, üzemi, irodai nagyfelhasználók igényeit kielégítő, speciális teljesítményű léghűtő és légfűtő berendezéseinek forgalomba hozatalához tartalmaznak majd új hatásfok-előírásokat. A magyar kormányrendelet-tervezetből amúgy ez nem derül ki, mert nincs benne utalás a felhasználói körre. Várkonyi azonban átolvasta az eredeti uniós biztonsági rendeletet, amelyben határozottan kivételként szerepelnek a lakossági léghűtő és -fűtő berendezések. Nem véletlenül.

A lakossági légkondicionálók minimumkövetelményeit ugyanis egy 2012-es EU-s rendelet már szabályozta.

Már kiszorultak az on-off készülékek A hűtési „jóságfokot” a SEER-érték jelzi. Például 2015 óta már nem lehet forgalomba hozni az olyan olcsóbb, 50-60 ezer forintos lakossági klímaberendezéseket, amelyek csak on-off üzemmódot tudnak. Ezeknél a fix fordulatszámú kompresszor ki- és bekapcsolásával érte el a klímaberendezés, hogy a beállított helyiséghőmérséklet közel állandó legyen.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk