Kifut az árfolyamgát, emelkedik a törlesztés

Kifut az árfolyamgát, emelkedik a törlesztés

A bankok új ajánlatokkal készülnek az idén esedékes árfolyamgát kifutására.

A legtöbb banki ügyfélnél idén fut ki az árfolyamgát, így hamarosan emelkedik a meglévő tartozás után fizetendő törlesztőrészlet, illetve meg kell hosszabbítani hitelszerződés futamidejét. A Magyar Idők körképéből kiderül, hogy a bankok új ajánlatokkal készülnek és nagy a szórás a piacon.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az idén kifutó árfolyamgát végén a törlesztőrészlet emelkedik. Ez mintegy 70 ezer embert érint. A válság miatt bajba került adósok ideiglenes megsegítésére létrehozott programban mintegy 500 milliárd forintnyi tartozás halmozódott fel.

Majdnem 45 ezer ügyfélnél kell meghosszabbítani a futamidőt, hogy a törlesztés emelkedéses ne haladja meg a 15 százalékot. Az érintettek közül ötezren arra számíthatnak, hogy több mint öt évvel tolódik ki szerződésük időtartama.

A jegybank szerint az elmúlt évek bér- és életszínvonal fejlődése alapján nem kell rendszerszintű problémákra számítani, az ügyfelek várhatóan a megnövekedett terheket is bírni fogják, a bankok pedig készek a meglévő szerződéseket a hitelező igényeihez alakítani. Korábban a Bankmonitor úgy becsülte, hogy a többségnél elkerülhetetlen lesz a havi kiadások emelkedése, és minden ötödik hiteles futamidejét legalább 1,5 évvel meghosszabbítják.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk