Paneleknek áll a világ a használt lakáspiacon

Paneleknek áll a világ a használt lakáspiacon

Néhány évtizeddel korábban a panelek rendkívül alulértékeltek voltak Magyarországon. A különböző tényezők hatására azonban a lakásvásárlók újra felfedezték ezt az ingatlantípust, amely ma is rendkívül népszerű keresett az emberek körében.

A szocializmusban épült panellakások az ország jelentős részének biztosítottak lakhatást. A megítélésük azonban korántsem volt pozitív, a közvélemény leginkább a kevésbé tehetősek otthonával azonosította ezeket. Maguk a panelek nagyjából 10 évvel ezelőttig rendkívül alulértékelt ingatlantípusnak számítottak, ez azonban mostanra alaposan megváltozott.

Általános sztereotípiák

Az alulértékelt panelekkel kapcsolatban idehaza számos téveszme élt a köztudatban.
- Az emberek úgy gondolták, hogy a panelek drágák, rossz a fűtési költségük, és rossz a hatékonyságuk is - sorolja a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos. - Ez a lesajnált állapot nagyjából 2006-2007-ig tartott. A gazdasági válság után újra meginduló ingatlanpiacon azt tapasztaltuk, hogy az emberek egyre inkább keresték a paneleket. Mindenki kevesebb pénzből akart lakást vásárolni, a panel pedig egy kiváló opciót nyújtott a számukra - mesélte.

Felturbózták a paneleket

- 2015-re eljutottunk oda, hogy a panelek jelentős mértékben megújultak. A látképük már-már vonzóvá vált, számos tömb kapott esztétikailag is szép külső hőszigetelést. A hőtechnika modernizálódott, szigetelt ablakokat, és korszerű radiátorokat szereltek a lakásokba. Az is egy óriási előnyük, hogy viszonylag kis költségből lehet őket felújítani, hiszen kevés a lehetőség a variálásokra, így a munkálatok értelemszerűen olcsóbbak is - mondja Balla Ákos.

Versenyképessé váltak

- A hirtelen jött érdeklődés erősítette a panelek pozícióját az ingatlanpiacon, amely drágulást eredményezett. Egy csapásra divatosak lettek a panellakások, az áruk pedig majdhogynem beérte a téglaingatlanokét. A kereslet (lakhatási és befektetési szempontból is) állandó irántuk, kórtól és anyagiaktól függetlenül a társadalom minden rétege számára opciót nyújtanak. A népszerűségük egyébként nem is véletlen, hiszen a környékeiken számos közlekedési lehetőség mellett iskolák, óvodák, boltok, és más intézmények is találhatóak. A jövőre vonatkozóan (köszönhetően az új építésű ingatlanprojektek hamarosan megtörténő beérésének) 5-10 százalékos értékcsökkenésre lehet számítani a panelok terén, de ez igaz a teljes használt lakáspiacra - jósolja a Balla Ingatlan ügyvezetője.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk