Óriási a kereslet a balatoni új építésű lakások iránt - de hol találunk kiemelkedő fejlesztéseket?

Óriási a kereslet a balatoni új építésű lakások iránt - de hol találunk kiemelkedő fejlesztéseket?

Évek óta tart a lendület a balatoni ingatlanpiacon, és a tavalyi év különösen erős volt. A szakértők szerint nincs most olyan szegmense a piacnak, ahol ne lehetne könnyen értékesíteni ingatlanokat, de igazán az újépítésű apartamok a keresettek. Vannak azonban közöttük is kiemelkedően jó lehetőségek a befektetésre.

Megerősödni látszik egy olyan vevői réteg a Balatonon, melynek módjában áll 10-40 millió forint közötti, vagy még magasabb összeget nyaraló vásárlásába fektetni - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a siófoki Balla Ingatlan szakmai vezetője. Ennek ellenére azt érezni, mintha hiány lenne az újépítésű ingatlanokból a Balatonnál, elsősorban egyedi fejlesztésekből.

A déli parton most is 3-400 lakást kínálnak eladásra, de néhány éven belül akár ezer új lakás épülhet. A legnagyobb kereslet a 25-28 millió forintos új építésű apartmanok iránt mutatkozik, melyeket igen könnyű most kiadni is. Ugyanakkor a kínálatban egészen különleges fejlesztéseket is találni, melyek többet nyújtanak a vásárlóknak, mint egy átlagos part menti ingatlan.

De miért lett olyan vonzó megint a Balaton?

Krausz Gábor szerint a felkapottá válás egyik okát a "négy-évszakos Balatonra" irányuló törekvések mögött kell keresni: rengeteg pénzt fognak a közeljövőben a térségbe invesztálni, hiszen Budapest után talán a Balaton a legfontosabb turisztikai helyszín az országban, miközben egyre többet utazunk belföldön. A törekvések részeként fejlesztik a bicikliutat, a hozzá tartozó infrastruktúrát, ez pedig új közönséget vonz a térségbe.

De szerinte kiemelendő az is, hogy egyre markánsabb a jelenlétük a Balaton környéki éttermeknek hazánk gasztronómiai térképén. Sorra nyílnak az új és jobbnál jobb helyek, melyek már messze túllépnek a néhány évtizede még jellemző lángos - főtt kukorica - sült hal kínálaton. Emellett természetesen folyamatosan fejlesztik a kikötőket, sétányokat, így azt látni, hogy átalakulóban a balatoni idegenforgalom. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik az itteni ingatlanpiac fejlődése és fejlesztése.

Kiemelkedő települések

A legnagyobb fejlesztésekkel most a siófoki Ezüstparton, Siófok és Zamárdi között (Széplakon) és Zamárdiban lehet találkozni - jelezte Krausz Gábor. Ugyanakkor, ha egy pár kilométerrel távolabb tekintünk, akkor már sokkal érdekesebb helyeket is fel lehet fedezni, ahol ugyancsak felbukkannak újépítésű projektek.

Egy ilyen, szerinte figyelemre méltó település a Balaton déli partján Balatonszemes, melynek neve nem épült be annyira a köztudatba, mint Siófoké, ugyanakkor olyan hatalmas dinasztiák nyaralóinak adott otthont, mint például a Gundel-család. De Szemeshez kötődött Latinovits Zoltán is, akinek a nevét a helyi művelődési központ is viseli.

Egy kifejezetten nyugodt hangulatú, nem "buli-központú", nagypolgári üdülőtelepülésről van szó, mely Budapestről még könnyen megközelíthető, ugyanakkor nyugodt környezetet kínál az ideérkezőknek, így a pihenésé lehet a főszerep - emelte ki az ingatlanközvetítő.

Érzés és lélek egy ingatlanfejlesztésben

Ez persze még nem feltétlenül elég ahhoz, hogy valaki itt vásároljon magának ingatlant. Balatonszemesen azonban található egy olyan kiemelkedő fejlesztés, a Marina Sétány Penthouse, melyben Krausz Gábor szavai szerint van "egy kis érzés, egy kis lélek". Ez pedig azért fontos, mert egyébként a legtöbb balaton-parti beruházás eléggé egyforma képet mutat, és kevés az olyan projekt, ahol nem a profitra helyezik a legnagyobb hangsúlyt a beruházók.

A Marina Sétány Penthouse esetében azonban már akkor érezni, hogy többről van szó, ha csak ránézünk a tervekre. És még nyilvánvalóbbá válik, ha megismerjük a beruházókat - mondta Krausz Gábor, aki szerint érdemes tudni, hogy a projekt beruházói csoportja 5 főből áll, és mind az öten gyermekkoruk óta kötődnek a Balatonhoz, sokat vitorláznak, szörföznek, mindegyiküknek jelenleg is van nyaralója a Balatonon, Balatonszemesen, Balatonszabadi-fürdőn, Balatonakarattyán. Innen a Balaton iránti szeretet.

A fejlesztés helyszíne egyébként kiváló: a szabad kapacitásokkal rendelkező vitorláskikötő mögött található, és mindössze 150 méterre van a legközelebbi szabadstrandtól. Az apartmanházban 52 lakás, valamint egy étterem kap helyet, a lakások mérete 40-100 négyzetméter között változik, természetesen mindegyik teraszos vagy erkélyes. Közülük 48 néz a Balatonra, 9 saját kertes, míg 16 penthouse jellegű.

A kivitelezési munkák már megkezdődtek, a befejezést 2019 júliusára tervezik, és ez a saját kapacitások miatt tartható is lesz. Ami az árakat illeti: 27-119 millió forint között változnak, de a felső értékhatár közelében található ingatlanok esetében már óriási, 100-120 négyzetméteres penthouse-teraszok is tartoznak az apartmanokhoz.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk