Nem kapkodnak a vevők az újépítésű ingatlanokért, elijesztőek az árak

Nem kapkodnak a vevők az újépítésű ingatlanokért, elijesztőek az árak

Elsősorban a bőven 1 millió forint felett járó négyzetméterárak tartották vissza az újépítésű ingatlanok piacáról a vevőket, annak ellenére, hogy akadtak olyan beruházók, akik már nem emeltek tovább az elmúlt évben. Pedig ahhoz, hogy felpörögjön újra az ingatlanpiac, az újépítésűek iránti kereslet növekedése is fontos volna.

Az újépítésű ingatlanok iránt az év első felében visszafogott érdeklődéssel találkoztak az ingatlanközvetítők, ami Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint elsősorban azok magas árának volt köszönhető. A kerületben kevés olyan újépítésű, kétszobás lakással lehetett találkozni, melynek ára ne haladta volna meg az 50 millió forintot.

Nem volt ez másként Budapest északi agglomerációjában sem: az elmúlt két évben itt jelentős mértékben estek vissza az ingatlanfejlesztések, miközben a hirdetések között alig lehetett találni olyan eladó újépítésű ingatlant, melynek ára négyzetméterenként 1 millió forint körül járt volna - tette hozzá Balla Frigyes.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt érzékelte az év első felében, hogy a beruházók az újépítésű családi házak esetében kitartották az árakat, így a kereslet meglehetősen szerény volt, ráadásul a társasházak esetében még tovább is emelkedtek, így a négyzetméterárak a külső kerületekben is 1-1,25 millió forintnál jártak. Kedvezményes ajánlatokkal a vevők legfeljebb a korábbi építkezéseknél találkozhattak, ahol a kínálatban megmaradt még egy-két lakás - jegyezte meg a szakértő.

A leginkább keresett ingatlanok listájára a belső kerületekben sem kerültek fel az újépítésű lakások, ezekre ugyanis minimális az igény - mutatott rá Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Tapasztalatai szerint a vevők a drága újépítésűek helyett inkább az újszerű lakásokat preferálták, vagyis inkább vettek 10-20 éves társasházi lakást, mert annak kedvezőbb volt a négyzetméterára, mint egy újépítésűnek.

A XIII. kerületben az újépítésű ingatlanokért 1,2-1,7 milliós négyzetméterárat kellett fizetni - jelezte Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy habár a befektetők elsősorban a felújítandó lakásokat preferálták, azért természetesen az újépítésű ingatlanok piacán aktívak voltak: ezeket a lakásokat még tervezőasztalról vásárolták meg.

A dél-pesti agglomerációban az újépítésű házak ára 80 millió forintnál kezdődött, de persze akadtak ennél jóval drágább ajánlatok is, akár 120 millióért is, ugyanakkor ezek iránt nem is mutatkozott érdeklődés - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

A Velencei-tónál is szerény volt az újépítésű ingatlanok piaca - fogalmazott dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor persze akadtak futó projektek a környéken, azonban az 1,2 millió forintos négyzetméterárakat sok vevő itt magasnak érezte. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy kifulladni látszik a lendület: az építésre alkalmas telkeket sem lehetett gyorsan eladni, az építési kedv érezhetően nem volt túl jelentős a szakértő szerint.

A Balaton ingatlanpiacán a beruházók tavaly óta nem változtattak az újépítésű ingatlanok árain, annak érdekében, hogy vevőket találjanak. Ennek ellenére az újépítésű ingatlanok piacán kevés tranzakció realizálódott - derült ki Krausz Gábornak, a Balla Ingatlan siófoki irodája ingatlanközvetítőjének szavaiból. A szakértő tapasztalatai szerint a vevők az alacsonyabb kamatok reményében kivártak, illetve abban reménykedtek, hogy majd árat csökkent az eladó, miközben az eladók szintén kivártak, és nem mérséklték az árakat.

Ennek is köszönhető, hogy a beruházások üteme lelassult, “csak annyit tesznek bele amennyit muszáj, szépen lassan építkeznek, hátha közben történik valami pozitív a piacon és megindul a kereslet” - fogalmazott Krausz Gábor.

Mindenesetre ahhoz, hogy nagyobb lendületet vegyen az ingatlanpiac, kellene az újépítésű lakások iránti kereslet élénkülése is, ennek jeleit viszont nem látni - tette hozzá Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk