Melyek most a legkapósabb panellakások az ingatlanpiacon?

Melyek most a legkapósabb panellakások az ingatlanpiacon?

Míg egy-két évtizeddel ezelőtt, aki csak tehette, elkerülte a panellakásokat, addig az elmúlt években jelentős érdeklődés alakult ki irántuk. Ugyanakkor a panelkínálaton belül is akadnak olyan típusok, méretek és adottságok, melyek az átlagnál gyorsabban kelnek el.

Zuglóban a legkeresettebb, legkönnyebben eladható panellakások a négyemeletes épületekben lévő lakások, mint például az Adria sétányon található, sátortetős házakban kialakított lakások - jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Mint mondta, ezekre mindig bőven akad vevő, annak ellenére, hogy gyakorlatilag "téglaárban mennek", sőt akár néhány százalékkal még meg is haladják azt, vagyis a négyzetméterárak ezeknél a lakásoknál már 1 millió forintnál járnak.

Négyemeletes panelépületeket az előbb említett Adria sétányon kívül a Füredi úti lakótelepen is találunk Zuglóban, és ezeket is "viszik, mint a cukrot" - fogalmazott a szakértő. Olyannyira könnyen találni rájuk vevőt, hogy bizonyos négyemeletes házakban lévő lakások gyakorlatilag nem is kerülnek ki az ingatlanpiacra, mert anélkül is könnyen és gyorsan új tulajdonosra találnak.

A harmadik legnépszerűbb panellakások közé tartoznak a kerületben a tízemeletesekben található 49 négyzetméteres lakások, melyekkel Zuglóban szintén a Füredi lakótelepen találkozhatunk nagyobb számban. Ezek keresettségének az az oka, hogy bár klasszikus típuslakások, mégis kevesebb van belőlük, mint a dán panelekből.

Nagyon jó az elosztásuk, különnyíló szobákkal, loggiával, szétválasztott fürdőszobával és vécével, ráadásul olyan házakban találhatók, ahol kevesebb a lakó, szintenként négy lakást alakítottak ki bennük, mindkét oldalon kettő-kettőt, vagyis ezáltal egy kicsit barátságosabb benyomást keltenek - magyarázta Sebestyén Tamás. Ennek persze megvan az ára: 900-950 ezer forintos négyzetméterárakkal kalkulálhatnak a vevők.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez még hozzátette, hogy természetesen a kisméretű panellakások is kifejezetten keresettek, egyrészt az egyetemisták vagy egyedülállók, másrészt a befektetők részéről. Ezeknél a felújítandó és a felújított lakásokat egyaránt keresik.

A nagy lakásoknál már változik a kép, mivel magasabb a felújítás költségük, így ebben a szegmensben érezhetően óvatosabbak a vevők, igyekeznek biztosra menni, ezért egy fokkal nagyobb az érdeklődés a felújított lakásokra, mint a felújítandókra.

Azt is megjegyezte, hogy a felújítandó lakások hirdetési árai között természetesen jelentős a különbség a lakás mérete, a környezet és az épület felújítottságától függően: 700-800 ezer forinton alakul a négyzetméterár.

Ugyanakkor egy felújított lakás kínálati ára már vetekszik az újépítésű lakások áraival a a dél-pesti kerületekben, miközben a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen árakon nem kelnek el a panellakások - tette hozzá Rencsevics Mária, aki szerint emiatt jelentősek az alkuk: az induló árhoz képest akár az 5-15 százalékot is elérhetik.

A panellakások vásárlói körében az előbb említett tényezők mellett persze sok más egyéb jellemző is mérlegre kerül, melyek közül talán érdemes megemlíteni a szigetelés meglétét vagy hiányát - hívta fel a figyelmet egy további szempontra Sebestyén Tamás.

A szigetelés ugyanis ma már szinte alapkövetelménnyé vált, miközben azért nem minden épület szigetelt még, egyébként jellemzően pont azok a négyemeletesek nem, melyeket korábban említettünk. Ennek az az oka, hogy ezeknél jóval magasabb a szigetelés kivitelezésének ára egy lakóra vetítve, mint mondjuk egy 264 lakásos dán panelháznál - mutatott rá a szakértő, aki szerint egy szigetelt és egy szigeteletlen házban található lakás értéke között több millió forint is lehet a különbség.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk