Még mindig a panellakások a legkeresettebbek az ingatlanpiacon?

Még mindig a panellakások a legkeresettebbek az ingatlanpiacon?

A panellakások voltak az elmúlt időszak ingatlanpiaci lendületének legnagyobb nyertesei. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb ember számára a panelek jelentették a legelérhetőbb megoldást a lakhatásra. Ezáltal kiemelkedtek a “még éppen elfogadott” kategóriából, és áruk több kerületben megközelítette a hasonló méretű téglalakásokét. De mi a helyzet most? A magas árak ellenére még mindig vonzóak?

A panelek iránti, elmúlt években tapasztalt felfokozott keresletet elsősorban az alacsony induló árak indokolták. És habár most magasan járnak az árak, még mindig sok kerületben a paneleket lehet a leggyorsabban eladni. Elsősorban a 1,5-2 szobás panel és téglaépítésű lakások iránt jelentős az érdeklődés, különösen akkor, ha tömegközlekedési csomópontok környékén, vagy a metró vonalán helyezkednek el. Ezen ingatlanok esetében néhány kerületben még mindig érezni lehet az áremelkedést az ingatlanközvetítők szerint.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője is úgy érzékeli, hogy a panelek azok, melyeknél még mindig némi - habár fokozatosan lassuló - drágulást figyelhetünk meg. A korábbi áremelkedési folyamat eredményeként a panellakások, elsősorban persze a panelprogramos épületekben lévők négyzetméterára mára megközelíti a téglalakásokét - tette hozzá.

Hasonló a helyzet Zuglóban is, arra azonban Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy a panelek ennek ellenére még nem mondhatók népszerűbbeknek a téglaépítésűeknél, inkább csak saját magukhoz képest javult az elfogadottságuk. Még most is gyakran találkoznak az ingatlanosok olyan vevőkkel, akik kikötik, hogy panellakásba semmiképpen nem költöznek - tette hozzá. Mindez kifejeződik a kerületi árakban is: a panellakásoknál 370-420 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésűeknél 400 ezernél indulnak az árak és 500-550 ezer forintig tartanak.

Észak-Pesten viszont határozottan a panellakások a legnépszerűbbek: a IV. és XV. kerületekben a másfél, két, illetve egy plusz két félszobás, 35-58 négyzetméteres - és lehetőleg erkélyes - panelek a vásárlók kedvencei. A négyzetméterárak ennek az emelkedésnek a hatására jelenleg 350-450 ezer forint környékén járnak, alkudni nem nagyon lehet: 100-200 forintos, jelképes összeget legfeljebb - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi szakmai vezetője.

Habár a panel még mindig a legelérhetőbb lakástípus a vevők számára, a magasra kúszó árak miatt a lakótelepek közül egyre inkább a kijjebb találhatókat keresik - jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Hiszen, míg Kispesten 20 millió forint körül kaphatunk egy átlagos állapotú és méretű panellakást, addig a rosszabb hírű és a központtól távolabb lévő Havanna lakótelepen akár 17 millió forintért is.

Palotai Emese, a Balla Ingatlan Észak és Bel-Budai irodájának értékesítési vezetője is úgy látja, hogy mivel a panellakásoknál jelentős áremelkedés következett be, ezért az egyre kijjebb eső lakótelepeken keresnek maguknak otthont az emberek. Szerinte az árak emelkedése is közrejátszik abban, hogy felkapottá vált például a III. kerületben Békásmegyer, mely Óbudán jelenleg a legolcsóbb lakótelep. Friss népszerűségéhez persze az is hozzájárul, hogy nagyot fejlődött az utóbbi években, és olyan előnyei miatt is vonzó az emberek számára, mint a Római-part közelsége, a piac jelenléte, az új játszóterek, valamint a jó közlekedés.

De nem csak a Budapesten belüli lakótelepek keltették fel a vevők érdeklődését, hanem az agglomerációban is óriási a kereslet a panelek iránt. Már ahol persze található ilyen. A társasházi lakások közül Érden is leginkább a panelek iránt érdeklődnek a vevők - mondta Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője. De ezekből olyan kicsi a kínálat, hogy "szinte nincs". Érdnek ugyanis egyetlen kis lakótelepe van, ahol nagyon ritkán cserélnek gazdát a lakások. Ha egy is piacra kerül, annak napokon belül meg van az új tulajdonosa.

A kereslet tehát továbbra is óriási a panellakások iránt, és látható, hogy a vevőket a városhatárt sem állítja meg. Az árak ezen ingatlantípus tekintetében viszonylag könnyen összehasonlíthatók, ezért kevésbé éri meg irreális hirdetési árakkal próbálkozniuk a tulajdonosoknak. Annál is inkább, mert ezzel az egyébként néhány hetes - vagy megfelelő árazás esetén akár néhány napos - eladási időt jelentős mértékben nyújtják meg a tulajdonosok, feleslegesen.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk