Kevés most a jó ingatlan a piacon - a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiaca

Kevés most a jó ingatlan a piacon - a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiaca

Az elmúlt egy év során a korábbinál szerényebb mértékben, de folytatódott az áremelkedés - stabil kereslet mellett - Budapest XIV. és XVI. kerületének ingatlanpiacán. A szakértői várakozások szerint idén sem várható változás, 2019-2020 viszont hozhat új irányt.

A tavalyi évben az árak már csak kis mértékben, 3-5 százalékkal emelkedtek tovább, a forgalom pedig megmaradt a korábban kialakult magas szinten - fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője a helyzetet értékelve. Ennek oka, hogy alapvetően semmi nem változott meg, ami korábban is indokolta az erősödést, ráadásul a médiában is sok szó esik az ingatlanpiac jó teljesítményéről, ami tovább hajtja a piacot.

Nincsenek tehát gondok az árakkal vagy a kereslettel, annál inkább a kínálattal. Az ingatlanközvetítő szerint kevés most a jó ingatlan a piacon, illetve ha ilyet kínálnak, akkor azt gyorsan el is viszik. Továbbra is nagyon keresettek a kerületi panellakások, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a panelek ennek ellenére még nem mondhatók népszerűbbeknek a téglaépítésűeknél, inkább csak saját magukhoz képest javult az elfogadottságuk. Még most is gyakran találkoznak az ingatlanosok olyan vevőkkel, akik kikötik, hogy panellakásba semmiképpen nem költöznek - tette hozzá.

Mindez kifejeződik a kerületi árakban is: a panellakásoknál 370-420 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésűeknél 400 ezernél indulnak az árak és 500-550 ezer forintig tartanak. Az ársáv itt szélesebb, hiszen a kínálat is sokszínűbb, mint a lakótelepi ingatlanoknál: a zajos, zsúfolt, felújításra szoruló lakásoktól a csendes, zöld környezetben lévő, újszerű, lakóparki, 4-5 lakásos társasházban található ingatlanokig tart.

A családi házak piacára is az élénk az érdeklődés jellemző, mivel az ingatlanpiaci fellendülés során sokaknak megjött a kedve egy nagyobb, önálló ház vásárlásához is - vélekedett a szakértő. Az árak ebben a szegmensben jóval magasabbak: 50-60 millió forintba kerülnek a már elfogadható minőségű házak. A vevők persze 30-40 millió forintért kezdenek keresni családi házat, de hamar be kell látniuk, hogy a magasabb árak miatt hitelfelvétellel vagy egyéb megoldásokkal kell igazodniuk a helyzethez.

30-40 millió forintos összegért legfeljebb csak telkeket vagy bontandó családi házakat lehet kapni, elsősorban a XVI. kerületben. Ugyanakkor az újépítésű sorházak és ikerházak árai a 40 millió forintos szint környékén indulnak, de ez még nagyon a "belépőszintet" jelenti. Ami anyagában, kivitelezésében, elhelyezkedésében magasabb minőséget képvisel, annál 50-70 millió forint közötti árakról beszélhetünk - jegyezte meg Sebestyén Tamás.

A vevők a magasabb árakat egyre inkább hitelvelvétellel próbálják áthidalni, ugyanakkor nagyobb részük még mindig "készpénzes vevő". A befektetők is jelen vannak a piacon, de egyre nagyobb számban azok, akik inkább kiadásra vásárolnak, nem pedig felújításra. Számukra a még elfogadható állapotú lakások teljesen megfelelőek, hiszen ezeket már ki lehet adni anélkül, hogy hozzányúlnának.
A Balla Ingatlan szakmai vezetője szerint a kiadó lakások bérleti díjait tekintve kis megtorpanásra mintha sor került volna az elmúlt év őszén, a felsőoktatásban tanulók rohama után. Az azonban most is elmondható, hogy 80 ezer forint alatt semmilyen lakást nem lehet bérelni a két kerületben. 80-100 ezer forintba kerülnek havonta az egyszobás lakások, melyek iránt nagy a kereslet, elsősorban azért, mert kevés van belőlük, így fajlagosan magasak az áraik. És ez nem csak a kiadásra, hanem az eladásra is igaz.

A 1,5-2 szobás lakások bérleti díja 110-120 ezer forint környékén indul. Arra azonban figyelni kell - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás -, hogy akár egy 10 ezer forintos túlárazás is jelentősen elnyújthatja a kiadási folyamatot. Ennek oka, hogy az elmúlt évek befektetői vásárlásai nyomán mára már kiadó lakásokból is jelentős kínálat alakult ki.

Ami az idei évi ingatlanpiacot illeti, a szakértő továbbra is egyensúlyi helyzetre számít. Nagyobb változások inkább csak 2019-2020 táján várhatók, amikor több új tényező is belép a képbe. Az egyik ilyen az újépítésű lakások kedvezményes áfájának kérdése, a másik a CSOK jövője, míg a harmadik, hogy piacra kerülnek a most még csak épülő újépítésű projektek, és a valóságban megmutatkozik ezek hatása a használt lakások piacára. Végül a szakértő szerint azt is figyelembe kell venni, hogy addigra egy 5 éves áremelkedési periódus végére érünk, amikor is felmerülhet, hogy vajon a továbbiakban is tartható-e az eddigi irány.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk