Fordul az ingatlanpiac: visszatérhet a 2008-2009-es állapot

Fordul az ingatlanpiac: visszatérhet a 2008-2009-es állapot

Habár egyelőre az eladók még emelik a hirdetési árakat kényelmetlenül szűkös kínálat mellett, ez a helyzet várhatóan változni fog a közeljövőben.

Megtorpant tavasszal az ingatlanpiac a Csepel-szigeti régióban, olyannyira, hogy 4-5 hétig szinte alig találkoztak végrehajtott tranzakcióval az ingatlanközvetítők - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Emellett azonban egy másik jelenségre is felhívta a figyelmet a szakértő: az újépítésűek iránt is csökkent az érdeklődés, ami valószínűleg az egyre emelkedő hitelkamatoknak köszönhető, de közrejátszik benne az árak folyamatos emelkedése is.

Jelenleg azt lehet látni, hogy az eladók a használt ingatlanok hirdetési árait folyamatosan emelik, még olyan ingatlanoknál is, melyeket már korábban sem tudtak értékesíteni. Nyilván ezeket az ingatlanokat attól még nem lehet eladni, hogy magasabb az áruk, sokkal jellemzőbb, hogy a kompromisszumra hajlandó, alkuképes eladók tudnak sikeresen túladni ingatlanukon - magyarázta Marosvölgyi Gabriella.

Jellemző egyébként, hogy Csepelen és a déli agglomerációban leginkább a kisebb értékű ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés. Ez a 30-40 millió forint közötti ajánlatokat jelenti, miközben a 100 milliónál drágább kategória is vonz néhány vevőt, de itt elsősorban a vízparti, vagy valamilyen extrával rendelkező ingatlanok keltik fel a vevők figyelmét.

Ugyanakkor persze a kínálat is néha szűkös, sajnos előfordul olyan eset, amikor a tulajdonosok meghirdetik eladásra az ingatlanukat - melyre lenne is vevő -, ugyanakkor maguknak már nem találnak megfelelő ingatlant, így kénytelen visszalépni az eladástól.

A szakértő várakozásai szerint a jelenlegi folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy hasonló módon meg fog fordulni az ingatlanpiac, mint 2008-2009 táján, legalábbis a tekintetben, hogy egy időre ismét több lesz az eladó ingatlan, mint a vevő.

Már most óvatosabbá váltak a vevők, csökken a lelkesedés a hitelek iránt - már, ha egyáltalán fel tudnak venni kölcsönöket. Az ingatlanközvetítő több olyan fiatal vevővel is találkozott, aki a háború és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nem merték megkockáztatni nagyobb hitelösszeg felvételét újépítésű ingatlan vásárlására, és inkább a használt ingatlanok piacán néztek körül.

Ami a használt lakásokat illeti, egy tipikus, 50 négyzetméter körüli csepeli panellakás ára jelenleg 32-35 millió forint környékén jár. Ezért is fordulhatott elő nemrég, hogy egy 25 millió forintért kínált, kétszobás panellakást mindössze két nap leforgása alatt sikerült értékesítenie az irodának, pedig nem kifejezetten kedvelt utcában volt.

Ugyanakkor sokan a valóságtól teljesen elrugaszkodott árakkal lépnek a piacra, így az említett összegnél jóval drágább ajánlatokkal is találkozhatunk a hirdetések között, ezekből azonban nem lesz a közeljövőben sikeres tranzakció.

A családi házak piacán 30-40 millió forintért már hozzá lehet jutni valamiféle ingatlanhoz, ez azonban a kínálat legalja. A közepes állapotú és jobb adottságú használt családi házak ára átlagosan 60-70 millió forint között jár, ami négyzetméterárakban kifejezve 400-600 ezer forint közötti összegeket jelent.

Persze nem szabad csodálkozni azon, ha akár 90 millió forint feletti áron is belefutunk olyan ingatlanokba, melyek bőven hagynak kívánnivalót maguk után. Másrészt extrém árakon kínált ingatlanokkal is találkozhatunk, így például Csepel királyerdei részén árulnak egy 400 négyzetméteres házat 390 millió forintért az irodánál. Igaz, ez már két éve a kínálatban van.

Említett egy másik példát is Marosvölgyi Gabriella: egy dunavarsányi 50 négyzetméteres ikerház egyik felét például 40 millió forintért kínálják, igaz teljesen jó, költözhető állapotban. Egy ilyen ajánlat egyébként azért vonzó most a vevők számára, mert nagyon félnek most a felújítástól, hiszen nincs szakember és egy felújításnak magasak a költségei is.

Ennek ellenére alig van jelentkező az olyan újépítésű ingatlanokra, mint például az a soroksári ikerház, mely 61 négyzetméteres és 62 millióért kínálják. De Szigetszentmiklós nem annyira felkapott, úgynevezett bucka-részén is 700-800 ezer forintos újépítésű négyzetméterárakkal lehet találkozni, így nagy kereslet nem is igazán érzékelhető ezek iránt.

Annak ellenére, hogy a befektetők is jelen vannak, vagy legalábbis olyan vevők, akik az infláció ellen úgy próbálják felvenni a harcot, hogy ingatlant vásárolnak, majd az kiadással hasznosítják.

Utóbbival nincs is gond, mert rendkívül nagy a kereslet a kiadó házak, lakások iránt, még sokkal nagyobb, mint egy-két éve volt. Egy-két nap alatt bármilyen ingatlant ki lehet adni, miközben a bérleti díjak kúsznak felfelé, így például egy szigetszentmiklósi átlagos méretű családi házért már 250 ezer forintot kérnek el - tette még hozzá Marosvölgyi Gabi.

915545_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk