Egy újragondolt zöldhitellel lehetne újra lendületbe hozni az agglomerációs ingatlanpiacot

Egy újragondolt zöldhitellel lehetne újra lendületbe hozni az agglomerációs ingatlanpiacot

Az elmúlt hetekben kettészakadt a hazai ingatlanpiac a rezsiköltségekkel kapcsolatos bejelentések hatására. Míg az energiahatékony ingatlanok iránt nőtt a kereslet, addig a korszerűtlen, nagyméretű ingatlanok iránt visszaesett. A helyzetre megoldást egy új “zöldhitel” nyújthatna - véli a szakértő.

Az elmúlt években sok pozitív hatás érte Budapest agglomerációjának ingatlanpiacát. Ilyen volt többek között a többféle támogatásból összeálló családtámogatási rendszer, mely a fiatal családok kiköltözését segítette. Nagyon sokan egy kisebb budapesti lakás eladásával, hitellel, vissza nem térítendő támogatás segítségével kertes házhoz jutottak az agglomerációban.

Az elmúlt években ráadásul a Covidnak is volt egy olyan hatása, hogy nagyon sokan kifelé vágytak a zöldbe. Ez a vágy persze korábban is jelen volt, csak a járvány adott egy lökést, ami nagyon felpörgette az agglomeráció ingatlanpiacának forgalmát - magyarázta Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője.

Most viszont ezeket a pozitív hatásokat negatív hatások váltották fel: megjelent egy általános bizonytalanság, gazdasági nehézségek, és ami az agglomerációs ingatlanpiacot kiemelten érinti: a magas üzemanyagár. Hiszen a Budapest környéki településekről nagyon sokan gépjárművel közelítik meg a fővárost, például a munkahelyük miatt, sőt a családok jelentős része már két autót használ. Ezáltal a költségek, a rezsi növekedése - az általános bizonytalansággal a háttérben - jelentősen visszafogja az agglomerációs települések ingatlanai iránti keresletet.

Eközben az újépítésű ingatlanok piacára az jellemző, hogy árban követi az építőanyagok drágulását. Márpedig az építőanyagoknál további áremelkedést lehet tapasztalni, ami ráadásul nem csak az építkezéseket drágítja, hanem a felújításokat is, például a szigetelést, miközben a rezsi változása miatt egyre többen vágnának bele egy felújításba. De még akár az is előfordulhat, hogy bizonyos építőanyag-típusok, például a szigetelőanyagok hirtelen hiánycikké válnak. Ezen tényezők miatt az újszerű ingatlanok esetében is további áremelkedés következhet be - tette hozzá Balla Ákos.

Ahol viszont nem fogunk a közeljövőben növekvő árakkal találkozni, azok a korszerűtlen, felújítandó ingatlanok. A probléma itt az, hogy a tulajdonosuk nem feltétlenül vette egyelőre figyelembe a bekövetkező változásokat, vagyis nem vette tudomásul, hogy kénytelen lesz nyomott áron értékesíteni ingatlanát, ha valóban el akarja adni.

A szakértő szerint viszont az előbb felsorolt okok miatt egyre többen fogják mérlegelni a fővárosba költözés lehetőségét. Ez persze nem új jelenség, hiszen az ingatlanközvetítők eddig is találkoztak "visszaköltözőkkel", csak eddig ennek egyszerű demográfiai okai voltak. Most viszont az ingatlanpiaci mozgást a munkába járás és a rezsi növekedése fogja befolyásolni.

A változásra talán már nem is kell sokat várni, hiszen szeptembertől mindenki, akit érint az emelkedő rezsi, magasabb összegű rezsiszámlákkal fog találkozni. Sokan ugyan már a bejelentést követően átszámolták a várható rezsiösszegeket, azonban nem feltétlenül hitték el a kalkulációjuk eredményét, illetve akadnak, akik reménykednek a "csodában", például a korábbi bejelentés korrekciójában.

Mindenesetre ettől a hónaptól a rezsi változása sokak számára már ténnyé válik, ami egyrészt eladási hullámot generál, másrészt a jövő évben egy felújítási hullám várható a hatására - vélekedett a szakértő.

Balla Ákos egyébként úgy látja, hogy a jövőben csak akkor lehet kedvező változásokra számítani az agglomerációs ingatlanpiac tekintetében, ha olyan kormányzati döntések születnek, melyek az előbb felsorolt hatásokat ellensúlyozzák.

Mivel a családtámogatások megmaradtak, így elsősorban a "zöldhitel" újragondolása, újjáélesztése lenne indokolt. Annál is inkább, mivel a zöldhitel azt a célt szolgálta, hogy modern, energiahatékony otthonok épüljenek. Ez pedig hasznosabb cél, mint felújítási támogatásból újraburkolni a fürdőszobát, esetleg kicserélni a konyhapultot, vagy beállítani egy jakuzzit a teraszra.

Amennyiben a támogatási rendszer kifejezetten az energiahatékonyságot célozná, vagy akár egy nagyon kedvező hitellehetőségnek a feltétele lenne egy komolyabb energiahatékonysági javulás, az ismét megmozgathatná az agglomerációs ingatlanpiacot. Ez a gyakorlatban egy olyan építésre és energetikai korszerűsítésre felhasználható zöldhitelt jelentene, melynek kamata a jelenlegi 10 százalék feletti kamatszint alatt maradna a támogatás révén, tehát valahol 5-7 százalék környékén alakulna.

Egy ilyen energetikai célú, támogatott hitelkonstrukciót egyébként nemrég Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is felvázolt egy kormányinfón, így számítani lehet arra, hogy ez valamilyen formában megvalósul - vélekedett Balla Ákos, aki szerint ez lehetne a jó irány ahhoz, hogy az agglomerációs ingatlanpiacra visszatérjen a korábban megtapasztalt lendület.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk