ÁFA-veszély fenyegeti az új építésű lakásokat

ÁFA-veszély fenyegeti az új építésű lakásokat

A jelenlegi állás szerint 2020-tól megszűnik az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfa-kedvezmény. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy aki új építésű ingatlan vásárlását tervezi, az ne halogassa a döntést, ugyanis a választék szűkülése mellett alapos drágulásra is lehet majd számítani.

2016 elejétől jelentős kedvezménnyel próbálta meg élénkíteni az ingatlanpiacot a kormány. Az új építésű lakások áfáját a hatályos 27 százalékról 5 százalékra csökkentette, amely a kiadott építési engedélyek, és az elkészült ingatlanok számát is az egekbe emelte. Ennek ellenére egyelőre nem mutatkozik szándék a 2019-es év végéig érvényes időszak meghosszabbítására.

Most tanácsos vásárolni
- Nem érdemes halogatniuk a döntést azoknak, akik új építésű lakás vásárlásán gondolkodnak, mert két év múlva nem biztos, hogy erre lesz még kedvezményes lehetőségük - mondja a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos. - Mivel jelenleg nem látszik szándék a kedvezményes lakás áfa megtartására, így komoly változásokra lehet számítani 2020-tól. Mindez azt jelenti, hogy nem csak megemelkednek majd az árak, hanem az ingatlanátadások is leállnak, azaz vészesen csökkenni fog az elérhető új lakások száma - teszi hozzá.

Senki sem járna jól
Balla Ákos szerint egyetlen piaci szereplő sem lenne boldog azzal, ha megszűnne az új lakások áfa kedvezménye.
- Természetesen az egész piac reménykedik abban, hogy végül sor kerül majd a hosszabbításra. Az ügyfeleknek azért is lenne fontos mindez, mert spórolni tudnának az áfa kedvezménnyel. A kivitelezőknek pedig azért, mert ha aktív a lakáspiac, azaz sokan vásárolnak új otthont maguknak, akkor több az új építésű ingatlan is. És akkor még nem beszéltünk azokról a munkásokról, szakemberekről, akik számára az áfa emelkedése azzal járna, hogy kevesebb lenne számukra a munka - indokol a szakértő.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk