A vevők továbbra is sorban állnak a panellakásokért - a X. és a XVII. kerület ingatlanpiaca

A vevők továbbra is sorban állnak a panellakásokért - a X. és a XVII. kerület ingatlanpiaca

Habár az árak már nem emelkednek tovább, változatlanul masszív kereslet jellemző a X. és XVII. kerületek ingatlanpiacára. Errefelé továbbra is a panel a legkeresettebb kategória, de jól mennek a téglalakások és az újépítésű ingatlanok iránt is érezhető érdeklődés.

Ahogy 2017-ben, úgy 2018 elején is egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk a X. és a tőle kijjebb elhelyezkedő XVII. kerület esetében. Leginkább a szükséges méretet nem meghaladó, reális rezsiköltséggel fenntartható ingatlanokra mutatkozik igény - mondta Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodáinak szakmai vezetője, aki szerint az árak ugyanakkor nem mozdultak felfelé a tavalyi év második fele óta.

A legnagyobb kereslet a panellakások iránt mutatkozik, ugyanakkor szinte minden lakástípus iránt jelentős az igény, így a keresett kategóriába nem csak a panelek, hanem a téglalakások és az újépítésű ingatlanok is beletartoznak. Az érdeklődés középpontjában a használt kategórián belül a 1,5-3 szobás, felújított vagy jobb állapotú, négyemeletes házban lévő, lehetőleg erkélyes társasházi lakások állnak - sorolja a paramétereket Kántor Istvánné. Ezeket lehet most a legkönnyebben eladni, mégpedig 320-460 ezer forint között négyzetméterárakon. Azt is hozzátette, hogy az igényesen korszerűsített lakások a felső árkategóriában is vevőre találnak.

Jelentősebb alkuk nem jellemzők most a piacra: a hirdetett ár sok esetben megegyezik az eladási árral, és az alku mértéke 5 százalékon belül marad a lakások esetében. Átlagos értékesítési időt a szakértő szerint nehéz meghatározni, hiszen egy olyan lakás, mely a keresett paraméterekkel rendelkezik, akár két nap alatt is új tulajdonosra találhat.

A családi házak esetében már nem ennyire könnyű a helyzet. Ezeknél 6-12 hónapos értékesítési időkkel számolhatnak a tulajdonosok, és az alku mértéke is magasabb, bár így is 10 százalékon belül marad. A pontos mérték állapottól és mérettől függ, ugyanakkor az eladási időt nem befolyásolja az, hogy mekkora az ingatlan alkuképessége.

Az eladásoknál a befektetőkre nem nagyon lehet számítani, ők mára kikoptak a két kerület ingatlanpiacáról. Mint a Balla Ingatlan szakértője fogalmazott: a korábban elérhető - befektetési célra ideális - panellakások száma mostanra jelentősen visszaesett, a magas értékesítési árak pedig nem jelentenek olyan előnyös üzletet számukra, mint 1-2 évvel korábban. Pedig kiadó lakásból még mindig kevés van, és az árak a kétszobás lakások esetében 80-120 ezer forint között mozognak.

A lakhatási célú vásárlók viszont jelen vannak - minden korosztályból - a piacon, de az megfigyelhető, hogy a vásárlások nagyobb hányada ma már hitelfelvétel segítségével történik. A X. kerületben leginkább a lakótelepi lakásokat keresik, így az Újhegyi és a Gyakorló lakótelep ingatlanai felkapottak, míg a XVII. kerületben a minőségi családi házak iránt érdeklődnek a vevők, elsősorban Rákosliget és Felső-Rákoshegy villanegyedében. Az árakat ezen városrészek esetében elsősorban az elhelyezkedés határozza meg, és kisebb mértékben az ingatlan állapota - tette hozzá Kántor Istvánné.

Az ingatlanközvetítő megjegyezte, hogy az említett környékeken azok keresettsége és régebbi épületeinek stílusa egyedi ár-alakítást igényel, így azt nem lehet pontosan megmondani, hogy a felkapottabb villanegyedekben vásárolt ingatlanok átlagosan mennyivel kerülnek többe, mint a kerület többi részén lévők. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy bár az ingatlan állapota kevésbé meghatározó, a gyengébb minőségű, rosszabb állapotú, vagy akár csak "átlagosnak" tekinthető ingatlanok ára ezekben a városrészekben sem rugaszkodik el a kerületi átlagoktól.

Ami az újépítésűek piacát illeti, ezek csekély mennyiségben kerülnek csak értékesítésre, a kereslet viszont jelentős irántuk. Jelentősebb beruházások azonban nem zajlanak a két kerületben: 2-4 lakásosnál nagyobb társasházak elvétve épülnek csak. Ami jellemzőbb, azok az ikerházak, vagy amikor egy telekre két önálló ház épül. Ezen újépítésűek négyzetméterára 390-450 ezer forint körül alakul. Ugyanakkor a szakértő szerint az is leszögezhető, hogy az új építésű ingatlanok - relatíve csekély számuk miatt - nem jelentenek alternatívát a használtakkal szemben.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk