A panelek továbbra is verhetetlenek - Észak-Pest ingatlanpiaca

A panelek továbbra is verhetetlenek - Észak-Pest ingatlanpiaca

A panellakások piaca még most is komoly lendületet mutat a IV. és XV. kerületekben. Az árak felfelé kúsznak, 2-3 hét alatt elkelnek ezek a lakások, ha jól vannak árazva. Ugyanakkor a téglaépítésűeknél, családi házaknál más a helyzet.

Ha a tavalyinál kisebb mértékben is, de 2017-ben tovább emelkedtek a panellakások árai. Mintegy 5-10 százalékra tehető az árnövekedés mértéke - derült ki Balla Frigyesnek, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi szakmai vezetőjének szavaiból.

Még mindig a panelek a legkeresettebbek

Ez a lendületes drágulás vélhetően annak köszönhető, hogy a leginkább keresett ingatlantípusokat illetően nem történt változás a IV. és XV. kerületekben: a másfél, két, illetve egy plusz két félszobás, 35-58 négyzetméteres - és lehetőleg erkélyes - lakások a vásárlók kedvencei.

A négyzetméterárak ennek az emelkedésnek a hatására jelenleg 350-450 ezer forint környékén járnak a panelek szegmensében. Alkudni nem nagyon lehet: 100-200 forintos, jelképes összeget legfeljebb. Ezzel szemben a használt téglaépítésű lakásoknál és a családi házaknál az alku mértéke általában a 3-5 százalékot is eléri.

A téglaépítésűeknél és a családi házaknál nem is tapasztaltak további áremelkedést 2017-ben a szakemberek az észak-pesti kerületekben. A két szegmens közötti különbség az értékesítési időknél is tetten érhető, hiszen míg egy jól árazott panellakás 2-3 hét alatt elkelhet, addig a többi típusnál inkább 2-3 hónapos átlagos értékesítési időről beszélhetünk.

Területileg a legkeresettebbek a központhoz közel eső utcák, "azoknak is a csendesebb oldala" - fogalmazott Balla Frigyes. A vevők számára tehát elsődleges szempont a jó közlekedés és a kiváló infrastruktúra. Mindez persze az árakban is jelentkezik: mintegy 5 százalékkal magasabb vételi négyzetméterárakra számíthatunk, ha a központi részeken vagy azok környékén keresünk lakást a két észak-pesti kerületben.

Jönnek fel az újépítésűek

Ahol még jellemző a drágulás, az az újépítésű lakások piaca. Itt azonban 500-650 ezer forintos négyzetméterárakról beszélhetünk, vagyis a több mint 100 forintos négyzetméterár-többlet miatt nem jelentenek igazi alternatívát a használt lakást vásárlók számára, legfeljebb a tehetős vásárlók esetében - vélekedett Balla Frigyes.

Az újépítésűekből azonban csak Újpesten nő a kínálat: ott több száz újépítésű lakást kínálnak a beruházók. A nagyobb projekteknél egyelőre zajlanak az építkezések, a szokásosnál nagyobb problémákról egyelőre nem hallottak a szakemberek. Ugyanakkor a XV. kerületben nem tapasztalják, hogy beindult volna az építkezési hullám, így itt nagyon szerény a kínálat. Pedig az ingatlanközvetítő szerint kereslet lenne rájuk.

Kiadásra is érdemes vásárolni

Érdekes módon a XV. kerület esetében kicsit más képet mutat az ingatlanpiac egésze, mint Újpesten. Míg utóbbinál inkább a kínálat, előbbinél a keresleti piac a jellemző. Igaz ugyanakkor, hogy a XV. kerületben nagyobb számban jelen vannak a kínai és vietnámi vásárlók, akik a lakások és családi házak iránt is érdeklődnek.

A komolyabb befektetők jelenléte viszont nem meghatározó egyik kerületben sem, alapvetően lakás-célra vásárolnak ingatlant az emberek. Azzal ugyanakkor gyakran lehet találkozni, hogy magánszemélyek kifejezetten kiadási céllal vásárolnak meg egy-egy lakást. Ők elsősorban a másfél szobás, kétszobás lakásokat keresik, mivel ezek adhatók ki a leggyorsabban. 100-150 ezer forintos áron kínálják ezeket, és hamar bérlőre találnak.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk