A 15 éves mélypont után már javulóban a hangulat az ingatlanpiacon

A 15 éves mélypont után már javulóban a hangulat az ingatlanpiacon

Mostanra jelentős mértékben enyhült a 2023-ban jellemző depressziós hangulat a hazai ingatlanpiacon, ugyanakkor a forgalom még nem érte el az egy-két évvel ezelőtt jellemző szintet. Az ingatlanközvetítők szavaiból az rajzolódik ki, hogy a kereslet növekedésének legfőbb oka a hitelre vásárló vevők visszatérése volt.

2023 az elmúlt 15 év legnehezebb éve volt a hazai ingatlanpiacon - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. Ezzel szemben az idei év első negyedévében mintegy 25-30 százalékos növekedés következett be a tranzakciószámokban a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a szakértő azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre még csak egy kisebb korrekcióról van szó, ez még nem jelenti azt, hogy visszatért volna a korábbi "csúcspiac".

Kicsit előbbre tette a fellendülés kezdetét Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint 2022 novemberében megjelenő hullámvölgy a tavalyi év második feléig kitartott, ekkor viszont már kezdett éledezni a kereslet. Szerinte a visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vevőket "sokkolta" a hitelkamatok emelkedése, melynek eredményeként 12 százalékig vagy e fölé nőttek a jelzáloghitelek kamatai.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is már 2023 második felében megváltozott a kép az ingatlanpiacon, többek között a csökkenő hitelkamatok, a kamatstop és a CSOK Plusz hatására. Az irodánál az idei év első negyedévében 30-40 százalékkal nagyobb tranzakciószámot mértek, mint egy évvel korábban. Balla Frigyes azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók között csekély azok aránya, akik állami támogatás bevonásával vásároltak ingatlant, így a piacot inkább a 6-6,5 százalékos, piaci kamatozású hitelek mozgatták.

A forgalom növekedésében ugyanakkor közrejátszott az is, hogy az állampapírok hozama 8 százalék alá csökkent, így a befektetők egyre inkább valós alternatívaként tekintettek az ingatlanvásárlásra, ahol az 5-6 százalékos megtérülésen túl az ingatlan értéknövekedésével is számolhattak - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Sebestyén Tamás a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a tavalyi évhez képest mintegy 20-30 százalékos forgalomnövekedésre került sor az idei év első hónapjaiban a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán. Szerinte a lendület az idei év elejétől érzékelhető, azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy pont ekkor mi lehetett a kiváltó oka. Ő úgy látta, hogy inkább egy folyamatos hangulatjavulás, növekvő optimizmus volt érzékelhető az elmúlt hónapokban az ingatlanpiacon, mellyel párhuzamosan a jelzáloghitelek kamatai is folyamatosan ereszkedtek. De talán éppen év elejére értek el ezek a folyamatok egy olyan pontra, amely már megmozdította a vevőket - vélekedett.

Volt is honnan növekednie a forgalomnak, hiszen a tavalyi év sokéves mélypontot jelentett, és gyakran az volt az érzése az ingatlanközvetítőknek, mint a 2010-es évek elején, a hitelválság legsötétebb időszakában - tette hozzá Sebestyén Tamás.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint a 2023-ban kialakult kínálati piac egyrészt a számottevő infláció eredménye, másrészt ő is azt említette, hogy ezzel párhuzamosan magasan jártak a jelzáloghitelek kamatai. De persze az energiaárak növekedése is közrejátszott abban, hogy mind az eladókra, mind a vevőkre a kivárás volt jellemző - mutatott rá.

Az idei évben kibontakozott lendület oka szerinte is egyértelműen a hitelezés ismételt beindulása. Tapasztalatai szerint a hitelfelvételek száma a tavalyi évben mért szint kétszeresét is eléri idén, míg a beérkezett kérelmek száma a korábbi háromszorosára emelkedett. A CSOK Plusz ugyanakkor nem hozza azokat a számokat, melyeket sokan reméltek tőle, mindössze néhány igénylővel találkoztak az idei év eddigi időszakában az irodánál - jelezte a szakértő.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor azt tapasztalta, hogy a 2023-as erős visszaesés után még a 2024-es év elején is további gyengülés volt érezhető, mely aztán csak március környékén váltott növekedésbe: ekkor tapasztalták először az érdeklődés fokozódását.

Véleménye szerint a kamatok csökkenése, így a nagyobb hitelfelvételi kedv is közrejátszhatott a piac élénkülésében, ugyanakkor az állami támogatások igénybevétele minimális. Utóbbi oka az lehet, hogy egyrészt sokan nem jogosultak a támogatásokra, másrészt akik jogosultak lennének, azok egy jelentős része sem annyira "kockázatvállaló", hogy a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket elfogadja.

Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor úgy látja, hogy míg 2023 végén még a CSOK előző verziójának utolsó pillanatokban történő kihasználása mozgatta meg a keresletet, addig az idei év első hónapjaiban már az új feltételek mellett elérhető támogatás. Azt azonban ő is hozzátette, hogy a csökkenő hitelkamatok is közrejátszhattak a forgalom bővülésében, ahogy a mérséklődő infláció is javíthatott a vevők hangulatán, várakozásain.

Tovább árnyalta az optimista képet Nagy Aloisia Andrea, a Balla Ingatlan Bel- és Észak-Budán aktív ingatlanközvetítője, aki szerint az év eleji várakozások pozitívabbak voltak annál, mint ami az elmúlt néhány hónapban valóban bekövetkezett az ingatlanpiacon. A szakértő úgy érzi, hogy a 2023-as évre jellemző hullámvölgyből egyelőre még nem mozdultunk ki, de persze továbbra is bizakodnak a pozitív irányú változásban.

Ő úgy látja, hogy továbbra is gyenge a piac, hasonlóan az elmúlt évhez, így egyelőre legfeljebb azt lehet kijelenteni, hogy valamivel nagyobb az érdeklődés a korábban tapasztaltnál, de nem következett be számottevő változás, ráadásul a növekvő érdeklődés egyelőre nem igazán realizálódik megvalósuló tranzakciókban.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk