Volt Balaton, nincs Balaton?

Volt Balaton, nincs Balaton?

Miközben a szakemberek szerint a víz minősége kiváló, a fürdőzni vágyókat homokzátonyok és algás víz sokkolja.

Tény, hogy a Balatonról mostanában készült képek valóban sokkolóak: algás, hínáros víz és lépten-nyomon előkandikáló homokpadok jelzik, hogy valami nagyon nincs rendben. Katasztrofális látvány, nem csoda, hogy új erőre kaptak a tó kiszáradásáról szóló híresztelések. Pedig a szakemberek szerint a Balaton egyszerűen csak ilyen: sekélyes vizű tó, aminek az átlagos vízszintjét nagy mértékben ? és olykor a mostanihoz hasonló extrém módon ? befolyásolja az éghajlat változása, az éves csapadékmennyiség és a vízutánpótlás mennyisége is.

Tényleg kiszáradhat?

A Balatonnal foglalkozó tudósok már évek óta kongatják a vészharangot, legutóbb idén januárban foglalkoztak a témával komolyabban, a szokatlanul csapadékmentes 2011-es év miatt. Miközben a jóslással, ami a Balatonnak mindössze 15 évet jósol, kevesen értenek egyet, azt a többség egybehangzóan állítja, hogy a klímaváltozás, az egyre forróbb nyarak és a kevés csapadék miatt a tó veszélybe kerülhet. Valószínűleg ugyanígy gondolkodott az ENSZ is, amikor ? egyetlen magyarként ? felvette a tavat a klímaváltozás miatt leginkább veszélyeztetett területek listájára, a namíbiai Nemzeti Park, Turafu és a Déli-sarkvidék mellé.

Az biztos, hogy a hosszú, forró nyár, az aszály és a mostani sivatagi forróság sem könnyíti meg a tó helyzetét. Ahogy az sem, hogy már 1999 óta folyamatosan csökken az éves, így a nyári csapadék mennyisége is, ami pótolhatná a kánikulában elpárolgott vizet. A helyzet az utóbbi évtizedben 2000 és 2003 között volt a legrosszabb: ebben a három évben a Balaton vízmérlege negatívvá vált, ami azt jelenti, hogy több víz fogyott belőle, mint amennyi érkezett.

Bármilyen rossz most, jobb mint 10 éve

Dr. Somlyódi László, vízépítő mérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vízi közmű és környezetmérnöki egyetemi tanszékének tanára egy korábbi interjújában elmondta, a Balaton alacsony vízszintje és a hektikus vízszintingadozása valóban gond, de drasztikus beavatkozást igénylő vészhelyzet egyelőre nincs.

Ezt támasztja alá Kapócs Ferenc is, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi és forgalmi igazgatója, aki a Hír24-nek elmondta, szó sincs arról, hogy a kritikusan alacsony vízszint miatt szünetelne a hajó- és kompforgalom a Balatonon. Hozzátette, a víz valóban kisebb, mint szokott lenni egy csapadékosabb évben, de ez nem okoz fennakadást a forgalomban: ?a személyzetnek az alacsony vízben valamivel jobban kell figyelnie, de mivel tapasztalt, profi munkatársak dolgoznak a hajók fedélzetén, ezért ez nem jelent akadályt.?

A vízszint egyelőre a kisebb hajók közlekedését sem befolyásolja: a kisebb süllyedésű hajóknak a hajózási társaság folyamatos kotrással biztosítja a kevésbé mély szakaszok hajózhatóságát. Kapócs Ferenc emellett emlékeztetett, hogy az ominózus 2003-as évben, amikor a rekordalacsony vízszintet mérték a Balatonon, a tó átlagos vízszintje 23 centiméteres volt (ezt október 4-én mérték). Most ez az érték 50 centiméter felett van, vagyis pánikra szerinte semmi ok.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk