Várható további ingatlan árzuhanás a problémás lakáshitelek árverésének hatására?

Várható további ingatlan árzuhanás a problémás lakáshitelek árverésének hatására?

Várható további ingatlan árzuhanás a problémás lakáshitelek árverésének hatására?

Sokan teszik fel maguknak, majd nekünk, ingatlanszakembereknek ezt a kérdést az elmúlt hónapokban, talán ez tekinthető a lakosságot a legszélesebb körben érintő problémának.

Többen pedig egyenesen spekulálnak olcsó lakásvásárlást remélve.

A válasz bármennyire is meglepő, de további jelentős csökkenés már nem várható. Persze ez azon ingatlanok esetében igaz, ahol a tulajdonosok elfogadták és tudomásul vették az értékcsökkenést az elmúlt évben, mely a válság előtti állapothoz képest 20% is lehet, illetve a túlárazott belvárosi és budai területeken akár a 30%-ot is meghaladhatja.

A végrehajtások először a 30 millió forint értékű vagy annál drágább ingatlanok esetében várhatóak melyeken minimum 20 milliós hitel van, majd a több mint százezer lakást jelentő problémás lakáshitel állomány 2-5%-a kerül kis csomagokban a piacra. Ez a 2-5% az összes hazai lakóingatlanhoz viszonyítva csupán ezrelékes tétel, ami miatt nem beszélhetünk dömpingszerűségről, ezért lehet azt megállapítani, hogy ez önmagában további árcsökkenést nem okoz. Ami még a várakozásainkat alátámasztja, hogy a finanszírozóknak sem érdekük az árak további csökkentése, hiszen ezzel az összes többi lakáshitel esetében csökkenne a fedezet, mely nem lehet cél.

Amit viszont továbbra is jelentős hatást gyakorol a piacra, az a gyenge és bizonytalan kereslet, mely önmagában nem a kínálati árak alakulásától függ.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk