Van-e idén nyári szünet az ingatlanpiacon? Vagy valami más történik?

Van-e idén nyári szünet az ingatlanpiacon? Vagy valami más történik?

Habár a nyár jellemzően átmeneti visszaesést hoz az ingatlanpiacon az időjárási adottságok és a szabadságolások miatt, az elmúlt évben ez nem mutatkozott meg igazán markánsan.

Idén viszont a május vége már hullámvölgybe csúszott itt-ott a budapesti ingatlanpiacon, és összességében sem beszélhetünk csúcsok döntögetéséről.

Az idei évben úgy tűnik, hogy visszaáll a korábban megszokott rend: május végén, június elején több kerületben is határozottan érzékelhető a nyári visszaesés, vagyis az uborkaszezon kezdete. Lehet ez egy szezonális jelenség, de az ingatlanközvetítők szavaiból úgy tűnik, hogy inkább hosszú távon ható okok állnak mögötte.

Tévhit a dübörgő ingatlanpiac

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy kifejezetten nyári szünetről ugyan nem beszélhetünk idén sem, de "való igaz, hogy most nincs akkora kereslet most, mint a korábbi években". A jól árazott lakásokat persze ezen a nyáron is könnyen és gyorsan el lehet adni.

A most érzékelhető gyengébb piaci mozgás véleménye szerint azzal van összefüggésben, hogy a tulajdonosok még mindig a "dübörgő ingatlanpiac" tévhitében élnek, ezért magasan tartják az árakat. Mint az ingatlanközvetítő fogalmazott: tovább nyílik az árolló, vagyis nő a szakadék a hirdetési és az eladási árak között.

A gondot tehát nem az évszak jelenti elsősorban, hanem az, hogy tele van a piac túlárazott ingatlanokkal. A túlárazott ingatlanokra viszont olyan szinten nincs érdeklődő, hogy az ingatlanközvetítők nem is tudják kinek mutatni ezeket.

A másik gond: jelentősen szűkül a kínálat

Ami a nyarat illeti, egy kicsi megtorpanás, illetve leállás leginkább a nyári szünet kezdeténél volt érezhető - jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának vezetője. Úgy véli, hogy elsősorban a ballagások és az iskolákban a nyári szünet kezdete jelentkezett olyan tényezőként, mely jócskán visszavetette június elején a forgalmat. "Éreztük azt, hogy az emberek most egy kicsit másfelé összpontosítanak" - fogalmazott a szakértő.

Júliusban ugyanakkor némileg rendeződött a helyzet, bár az is kijelenthető, hogy nem dönt csúcsokat a kereslet. Persze, aki éppen lakáskeresésben van, az lesi a piacot most is. Ők magas hirdetési árakkal találkoznak, de ami ennél is nagyobb gond, hogy a kínálati piac "nagyon karcsú, nem találni jó lakást". Ez pedig visszafogja a vevők lelkesedését.

A gyakorlatban az érdeklődők azt tapasztalják, hogy nem tudnak miből válogatni. Azok az ingatlanok, melyeket a hirdetésekben látnak, mindig ugyanazok, nagy valószínűséggel látták is őket, így nem igazán tudnak továbblépni. Azt ugyanakkor hangsúlyozta az ingatlanközvetítő, hogy nem a kereslettel van gond, hiszen amikor beérkezik egy jó ingatlan, arra "rárabolnak" az érdeklődők. Egyértelműen a kínálat a gyenge, a társasházi lakások, a családi házak, és a panelek esetében is - tette hozzá.

Érdekes változások a panelek piacán

Pedig panellakásokból korábban kifejezetten nagy volt a választék. Most azonban hiába jelentkezik erőteljes kereslet, az igényeket nem tudják kielégíteni az ingatlanközvetítők. Úgy tűnik, csökkent a forgási sebesség, és a tulajdonosok már nem annyira akarják "eladogatni", inkább tartják a panellakásaikat, és nem szállnak ki belőlük - magyarázta Sebestyén Tamás.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor a panelek kapcsán arra az érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy míg Újpesten nem érzékelhető jelentősebb visszaesés ezen a nyáron, addig Újpalotán közel felére esett vissza a forgalom. És ez azért furcsa, mert nincs jelentős eltérés a két terület adottságai között.

Ugyanakkor az irányok továbbra sem változnak, mindkét kerületben az olcsóbb, 18-25 millió forint közötti áron kínált, 1,5-2-2,5 szobás lakások a legkelendőbbek. Árcsökkenésről pedig nem beszélhetünk, sőt úgy tűnik, hogy ha enyhén is, de még mindig emelkednek a legkeresettebb lakástípusok árai - tette hozzá Balla Frigyes.

Ami kérdés, hogy mit hoz az ősz, illetve az elkövetkező év. Sebestyén Tamás szerint a legnagyobb hatással az lehet a használt piacra is, hogy az újépítésű lakások vásárlásánál megszűnik a kedvezményes áfa. Biztosat ugyan nem lehet állítani, de elképzelhető, hogy az újépítésű piac folyamatos szűkülése visszavezet egy réteget a használt, azon belül is elsősorban az újszerű ingatlanok piacára. Ebben a szegmensben tehát fokozódó vásárlói kedvre számíthatunk, ami viszont nem érinti a paneleket.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk