Szociálpolitikai kedvezmény és kamattámogatott lakáshitel

Szociálpolitikai kedvezmény és kamattámogatott lakáshitel

Szociálpolitikai kedvezményt, és kamattámogatott lakáshitelt csak olyan házas-, illetve élettársak igényelhetnek, akik közül legalább egyikük rendelkezik 180 napot elérő társadalombiztosítással, és nincs nyilvántartott köztartozása az állami adó- és vámhatóságnál.
A kötelezően előírt 180 napos társadalombiztosítási jogviszony folyamatossága legfeljebb 15 nappal szakítható meg. Az új jogszabály a tavaly született szocpol - lakásépítési támogatási - illetve az otthonteremtési kamattámogatási rendeletet módosítja.

A szocpol nagysága a gyerekek számától, és az építeni - vásárolni - kívánt lakás nagyságától függ, és január 1-től igényelhető. Az állami kamattámogatás rendszerét jóvá kell hagynia az EU illetékes szervének is ahhoz, hogy ilyen hitelt igényelni lehessen.

Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpol támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között.
A szocpol összege emelkedhet az alábbiak szerint:
- A energetikai kategóriájú lakás építése esetén: 1,1 szorzót,
- A+ energiaosztályú lakás építése esetén: 1,2 szorzót,
- passzív ház építése esetén: 1,3 szorzót kell alkalmazni.

A szociálpolitikai – szocpol - kedvezmény feltételei:
- természetes személyek vehetik igénybe, akiknek nincs lakástulajdonuk,
- új lakás építéséhez vagy új lakás megvásárlásához,
- legalább az egyik szülő bejelentett, legalább féléve fennálló munkaviszonnyal rendelkezik,
- méltányolható lakásigénynek való megfelelés,
- legalább B energetikai kategóriájú épület,
- az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni,
- adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

Aki kamattámogatásos hitelt vesz fel, annak abban a lakásban kell laknia, amelyre a hitelt kapta, tehát befektetési célú vásárlásra nem jár a kedvezményes hitel.
Nem kaphat ilyen hitelt, akinek lakástulajdona, lakáshasználati joga, szolgálati illetve lízingelt lakása van. A tiltás nem vonatkozik arra az esetre, amikor a család együttesen legfeljebb 50 százaléknyi lakástulajdonnal rendelkezik olyan lakásban, amelyhez örökléssel, vagy tulajdonközösség megszüntetésével jutott. Ezek a szabályok a korábbi ilyen rendeletben is szerepeltek.
Amennyiben határidőre nem lesz kész a kamattámogatott hitellel épülő lakás, a bank a hitelt visszavonja, és a már igénybe vett kamattámogatást kamatostul vissza kell fizetni. Ha ez utóbbi elmarad, akkor a kincstárhoz kerül az ügy.

Az otthonteremtési kamattámogatás az alábbi célokra igényelhető:
- új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakás korszerűsítéséhez;
- késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához;
- hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához.

A kamattámogatott kölcsön új lakás vásárlásához vagy építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint lakás korszerűsítéséhez igényelhető. A kamattámogatás elérhetőbbé teszi a forint alapú hiteleket, ezáltal a lakást vásárolni kívánó családok számára kedvezőbb, kevésbé kockázatos kölcsönfeltételeket teremt.

A kamattámogatás jellemzői (lakáshitel):
- A kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni.
- A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év.
- A kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet.
- A kamattámogatás mértéke a futamidő során fokozatosan csökken.

A kamattámogatás feltételei (lakáshitel):
- Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
- Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
- Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető, melynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol és erről nyilatkozik.
- Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
- A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
- A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.
- Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik.
- Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni.
- Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

Felhasznált anyagok forrása: Napi Gazdaság, Ingatlan Befektetés



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk