Stagnálásba váltott az eddigi áremelkedés - a XIX.-XX. kerület ingatlanpiaca

Stagnálásba váltott az eddigi áremelkedés - a XIX.-XX. kerület ingatlanpiaca

Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint egy-két hónapja már megállt az áremelkedés a XIX. és XX. kerületek ingatlanpiacán. Ugyanakkor, az év eleje óta így is mintegy 10 százalékos drágulásra került sor.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az árak ma már csak stagnálnak a két dél-pesti kerület ingatlanpiacán, annak ellenére, hogy persze vannak eladók, akik ragaszkodnak a magasabb hirdetési árhoz, és ilyen áron kívánják értékesíteni az ingatlanjukat. Ezek az árak azonban csak akkor realizálhatók eladási árként, ha az ingatlan kiemelkedő vagy luxus minőségű - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Megfigyelései szerint jelenleg teljesen változó a túlárazás mértéke. Ennél azonban fontosabb, hogy akkor beszélhetünk jól megállapított hirdetési árról, ha az mindössze egy-két százalékkal magasabb a végső eladási árnál. Az ingatlanközvetítő azt is megjegyezte, hogy amennyiben alkura kerül sor egy adásvételnél, az jellemzően kis mértékű: legfeljebb 5 százalékról beszélhetünk. Persze ez csak egy átlag, helyzettől - azaz hirdetési ártól, illetve az eladó motiváltságától - is függ, hogy pontosan mekkora árengedmény jelenik meg egy adott ingatlan eladásánál.

A túlárazottsággal áll összefüggésben az értékesítési idő is: egy jól árazott ingatlan akár két-három hét alatt is elkel, ugyanakkor egy túlárazott ingatlan esetében egeszen más a helyzet. Attól függően, hogy az eladó mennyire alkuképes, meghosszabodhat két hónapra az értékesítési idő, de akár tartósan is beragadhat a piacon az ingatlan, ha a tulajdonos nem hajlandó árat csökkenteni.

Az értékesítési idő függ azonban attól is, hogy mennyire keresett, illetve mennyire jó adottságú az értékesíteni kívánt ingatlan. Jelenleg a legfelkapottabb ingatlantípus még mindig a panellakás, vagyis ezeket lehet a legkönnyebben eladni. A változatlanul erős kereslet miatt a jó állapotú, két vagy háromszobás panellakásokat most 450 ezer forintos átlag négyzetméteráron lehet értékesíteni a két dél-pesti kerületben.

Természetesen az árat meghatározza az is, hogy az adott ingatlan pontosan hol helyezkedik el. Kispesten az egyik leginkább felkapott városrész a Wekerle-telep, míg Pesterzsébeten elsősorban a központhoz közelebb lévő lakótelepi házak a legnépszerűbbek. Utóbbinál a kispestihez hasonló árak alakultak ki a panelek piacán.

Az előbb említett Wekerle-telep népszerűségének viszont az az oka, hogy sok a zöldfelület, emellett komoly hírnevet is szerzett a városrész. Ami persze megmutatkozik az árakban is: 500-600 ezer forintos négyzetméterárak alakultak ki a lakások piacán, de a Wekerle-telep főterén, a Koós Károly téren az árak a budapesti belváros áraival vetekszenek.

A Balla Ingatlan szakértője azt is megjegyezte, hogy a két kerületben egyébként nem jellemző a befektetők jelenléte. Habár kínai és vietnámi vásárlók gyakori szereplők a piacon, kizárólag lakhatási célból vásárolnak ingatlant. A hazai vevők egy részére, különösen a fiatalokra pedig az jellemző, hogy hitelt vesznek fel az ingatlanvásárlásra. Ennek mértéke sokszor eléri az ingatlan értékének 60-80 százalékát is.

Sokan ugyanakkor vásárlás helyett csak bérelni tudnak ingatlant. A bérlakások piacán azonban tovább emelkedtek az árak. Ennek oka, hogy a kereslet még mindig nagyobb, mint a rendelkezésre álló kínálat. Jelenleg a két-három lakóhelyiséges lakások átlagos bérleti díja 120-130 ezer forint körül alakul havonta, míg a legolcsóbb, egy-másfél szobás, pesterzsébeti házrészek bérleti díja 80-90 ezer forint között mozog.

Végül pedig, ami a jövőt illeti, az ingatlanközvetítő nagyobb változásokra nem számít a piacon. Véleménye szerint valószínű, hogy marad a most kialakult stagnálás az árakat illetően az elkövetkező hónapokban, illetve arra is számítani lehet, hogy a kereslet és a kínálat egyre inkább egyensúlyba kerül.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk