Roham indulhat az új csok hitelért, már használt lakásra is lehet igényelni

Roham indulhat az új csok hitelért, már használt lakásra is lehet igényelni

Lassan tíz éve, a második Orbán-kormány 2010-es hatalomra jutása óta a magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja a családtámogatási intézkedéseket, ezért évről évre próbálnak segíteni a családok gyermekvállalási és otthonteremtési terveiben.

Ez természetesen az ingatlanpiacra is hatással van, amit a július 1-jétől hatályba lépő családvédelmi intézkedések ismét felpörgethetnek az elmúlt hónapok kisebb megtorpanása után. Az előrejelzések szerint például óriási igény van a használt lakáshoz is felhasználható 10-15 millió forintos támogatott hitelre, de elindult a falusi csok és a babaváró támogatás is.

Csaknem 104 ezer család vette igénybe április végéig a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), több mint 304 milliárd forint összegben – derül ki Tállai András pénzügyminiszter-helyettes minapi országgyűlési írásbeli válaszából.

A vissza nem térítendő csok igénylőinek száma az év elején átlépte a százezret. Az elmúlt hónapokban némi megtorpanás tapasztalható az igénylések terén, de a július 1-jével elérhetővé vált kiterjesztett támogatásoknak köszönhetően újra nagyszámú igénylésekre lehet számítani: a csoknak a családvédelmi akcióterv részeként július 1-jével elérhetővé váló bővítése, továbbá a falusi csok és a babaváró támogatás bevezetése a gyermekeseknek új lehetőségeket nyitott a saját otthonhoz - írja a Magyar Nemzet.

A családvédelmi akciótervvel az állam minden korábbinál nagyobb mértékben támogatja a fiatalok családalapítási, gyermekvállalási és otthonteremtési terveinek megvalósítását – jegyezte meg Tállai András.

Az ingatlanpiacon ismét komoly élénkülésre lehet számítani, hiszen a csok mellé a kétgyermekeseknek igényelhető 10 millió és a háromgyermekeseknek elérhető 15 millió forint kedvezményes hitelt már használt lakóingatlan vásárlására is fel lehet használni.

Ráadásul eddig a csok szabályai 35 millió forintos felső határt szabtak a használt lakásoknál, ezt most eltörölték, hiszen pl. Budapesten az előírásoknak megfelelő méretű lakások java része ennél drágább. A 35 milliós határ egyébként új lakás vásárlásánál már az év elejétől megszűnt.

A Duna House (DH) ingatlanközvetítő számításai szerint júniusban országszerte 10 500 adásvétel történt a lakáspiacon, ami közel 20 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az ingatlanközvetítő is felfutást vár a néhány napja hatályba lépett intézkedéseknek köszönhetően.

Egy másik közvetítőiroda, a Balla Ingatlan elemzései szerint is az elmúlt időszakban a kivárás tapasztalható. Nagy Csaba, a cég dél-budai régiós vezetője szerint eddig egyértelműen a júliusi változások híre fogta vissza a forgalmat, de a második fél évben megjelennek majd az eddig elmaradt vásárlások.

Nagy Andrea, a cég I., II. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője arról beszélt, hogy az év első negyedében még a korábbiakhoz hasonlóan alakult a forgalom, és kisebb áremelkedést lehetett tapasztalni, a második negyedévben ezt mintha elvágták volna – jelentette ki, hozzátéve, hogy jóformán nincs kereslet, mindenki kivár. Nagy Andrea hozzátette, hogy bár a változó csok hatására mindenki óriási áremelkedésre vár, szerinte az ingatlanpiac nagy része már most túlárazott, ezért nem valószínű a nagy drágulás.

A kamattámogatott hitel lehet a legnépszerűbb

A csok folyósításában legnagyobb szereplőnek számító OTP Bank szerint a legtöbbeket érintő és talán legnagyobb hatású változás a csokhoz igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban lesz.

A pénzintézet hangsúlyozta, hogy ezt a kölcsönt azok is igényelhetik, akiknek még nincs gyermekük, de nyilatkoznak a gyermekvállalásról. Ez esetben az első gyereknek négy, a másodiknak nyolc éven belül kell megszületnie.

Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy az új intézkedések azért is fontosak, mert azok által egyre több család számára lesz elérhető a saját tulajdonú otthon, ami az egyik legfontosabb a magyarok életében.

Kormos szerint ez utóbbit Hello Otthon kutatásuk is megerősítette, mely szerint a felmérésben megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a saját tulajdonú ingatlan adja meg az otthon nyugalmát.

Forrás: Origo



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk