Pokoli nehéz alkudni az ingatlanok áraiból

Pokoli nehéz alkudni az ingatlanok áraiból

Az ingatlanpiacon jelenleg sok olyan lakás található, amelyen a tulajdonosa igyekszik minél nagyobb haszonnal túladni.

Ebből kifolyólag könnyen azt gondolhatnánk, hogy egyszerűen alkudhatunk a hirdetési árból. A szakemberek ellenben azt tapasztalják, hogy erre csak minimális esély mutatkozik.

A lakásvásárlások folyamatának az alku szerves és fontos részét képezi. Az azonban, hogy mennyire tudjuk lenyomni azt az árat, amelyen az ingatlant meghirdették, igencsak sok mindentől függ. A Balla Ingatlan szakértői szerint a piac most egyáltalán nem kedvez az alkunak, így arra senki se számítson, hogy akár milliókkal olcsóbban is hozzájuthat egy-egy ingatlanhoz.

Álom a 20 százalékos alku

A használt lakás- és panelpiacon nem jellemzőek most a nagy alkuk - mondja Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője. A vevők ennek ellenére egyre inkább és egyre többet próbálnak meg alkudni. Előfordul, hogy akár 20 százalékos árcsökkentési igényt is megpróbálnak kiharcolni az eladótól. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy mindez reálisan nézve nem működik. Az alku mértéke jelenleg legfeljebb az 5 százalékot éri el, de sokszor mindössze csak néhány százezer forinttal lehet lecsökkenteni a hirdetési árat. Országos tendencia viszont, hogy az újépítésű ingatlanok esetében szinte lehetetlen alkudozni. Gyakorlatilag "fix" árakról beszélhetünk, melyek inkább csak felfelé kúsznak. Maximum 1-2 százalék férhet bele egy-egy drágább lakás esetében.

Sok múlik az eladón

Az alku pontos mértéke mindig attól függ, hogy mennyire erős az eladó motivációja, mennyire igazodik a piaci realitáshoz az ár, és mekkora az érdeklődők száma - vélik a Balla Ingatlannál. Általában azokkal nehezebb alkudni, akik csak nemrég kezdték el árulni a lakásaikat. Aki már egy ideje hirdeti az ingatlanát, az könnyebben hajlik az árengedmény felé. Sokan ugyanis rájönnek, hogy az általuk elképzelt árért nem nagyon fog elkelni, így ha komolyan gondolják az eladást, akkor nem marad más lehetőségük, mint az árengedmény. Az eladók persze sokáig nem hiszik el, hogy nem fogják tudni eladni a lakásukat az elképzelt árért, illetve sokuknál a megfelelő motiváció is hiányzik. Így elengedik azt a vevőt, aki megpróbál jelentősebb mértékben alkudni az irreális árból. Legfeljebb akkor hajlandók csökkenteni, ha már hónapok óta nem érkezik érdeklődő.

A családi házaknál jobb a helyzet

A családi házak árai sokkal kevésbé összehasonlíthatók, mint a társasházaké. Az egyedi árazások, a magasabb árak és a lassabb forgási sebesség miatt már eleve feltételezhető, hogy könnyebben lehet alkudni. Ez a gyakorlatban is megmutatkozik, de a 10 százalékot nem éri el az alku átlagos mértéke. Ritkán fordul csak elő, hogy 10 százalékot lehet alkudni. Ez akkor lehetséges csak, ha az ingatlan erősen túl van árazva, és elég régóta árulja a tulajdonosa ahhoz, hogy elérkezettnek lássa az időt a továbblépésre.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk