Nincs könnyű helyzetben, aki most kiadó lakást keres

Nincs könnyű helyzetben, aki most kiadó lakást keres

Leginkább az jellemző jelenleg a bérlakások piacára, hogy habár már nem emelkednek a bérleti díjak, a szakemberek értékelése szerint túl magasan járnak. A kínálat és a kereslet kapcsán már vegyes a kép a fővároson belül, eltérnek a tapasztalatok.

A bérlakások piacával kapcsolatban egyetlen dolgot említ meg minden ingatlanközvetít: nagyon magasan járnak az árak. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője például úgy fogalmazott, hogy míg a kerületben rettentő nagy igény lenne kiadó lakásokra, a problémát az jelenti, hogy a tulajdonosok túl magas bérleti díjakat kérnek.

Mint kifejtette: miközben a bérlők - például a diákok - fejenként mintegy 50-70 ezer forintos bérleti díjat tudnak bevállalni, addig a tulajdonosok inkább 100 ezer forintban gondolkodnak. Ez egy nagy alapterületű lakásnál azt jelenti, hogy ha hárman összeállnak a bérlő diákok, akkor egy nagyobb lakást 210 ezer forintért már ki tudnának venni, ezzel szemben az adott ingatlant minimum 300 ezerért adná csak ki a tulajdonosa. Ráadásul a bérlők szempontjából ehhez az összeghez még hozzáadódik kéthavi kaució és az előre kifizetett egyhavi díj, így az indulásnál kifizetendő összeg egy ilyen lakás esetében már közel jár az egymillió forinthoz - tette hozzá a szakértő.

Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az elmúlt években jellemző volt, hogy nyáron megjelentek a bérlakások iránt érdeklődők a belvárosi ingatlanpiacon, ők mára eltűntek, mert a belső kerületekbe hiába jönnek, nem találnak kiadó lakást. De nem is nagyon tudnák megfizetni az árakat, hiszen az általuk általába keresett 100-120 ezres kategória nem létezik a kiadó ingatlanok piacán - hangsúlyozta.

De ugyanez a helyzet a külső részeken is, így például Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője szerint is az a legnagyobb gond, hogy nincs kínálat, miközben a kiadó lakásokra továbbra is rendkívül nagy a igény. Az árak viszont változatlanul magasan járnak. A bérlők akár 140 ezer forintot is hajlandóak lennének kiadni havonta egy kiadó lakásért, de a kiadó családi házakra is mutatkozik kereslet 200-250 ezer forint havi bérleti díjakért, de ezekből is szerény a választék.

Nincs ez másként a XIX. és XX. kerületekben sem, ahol nem nagyon lehet 100 forint alatt kiadó lakást találni, akármilyen kicsi is legyen az. Egy 40-45 négyzetméteres lakás bérleti díja jelenleg, átlagosan, minimum 120 ezer forint havonta - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint a lakáskiadással alapvetően nincsenek gondok, hiszen a bérleti díjak továbbra sem mérséklődnek és nagy a kereslet a bérlakások iránt.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor azt megjegyezte, hogy a lakáskiadásnál egyre hosszabbra nyúlik a megtérülési idő. Az árak stagnálnak a bérlakások piacán, annak ellenére, hogy a kereslet még mindig erőteljes: ma azt az ingatlant is ki lehet adni - bár nyomott áron -, amire 5-10 éve még lehetetlen lett volna bérlőt találni. A kétszobás lakások bérleti díjai jelenleg 120-150 ezer forint között mozognak - tette hozzá.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint sincsenek gondok a lakáskiadással, mert a kereslet még mindig erőteljes, miközben az árak magasan járnak: az egyszobás lakások bérleti díja is 100 ezer forintnál indul, míg a másfél-kétszobás lakások 130-150 ezer forinttól bérelhetők.

De ha eltávolodunk a fővárostól, akkor is azt halljuk, hogy kevés a kiadó ingatlan, és sokan keresnek bérlakást. Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Fejér megyei irodája vezetője szerint a kiadó lakások kínálata nagyon szűkös a Velencei-tónál, így akik keresnek, azok nem nagyon találnak maguknak megfelelő bérlakást. Pedig, mint a szakértő mondja, sokan nézelődnek folyamatosan a bérleti piacon, főleg azok, akik Székesfehérváron dolgoznak. A bérleti díjak 100-150 ezer forint környékén mozognak, melyért egy kisebb, kétszobás házat tudunk kivenni errefelé.

Vannak viszont olyan területek, ahol az ingatlanközvetítők a magas árak mellett más folyamatot is érzékelnek. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője azt érzékelte, hogy a kereslet az elmúlt hónapokban csökkent a kiadó lakások iránt, aminek szerinte az lehet az oka, hogy sokan a lakásbérlés helyett megpróbálnak inkább vásárolni. A bérlők egy része ugyanis rájött arra, hogy a jelenlegi árakon nem éri meg ingatlant kivenni, így aki elő tudja teremteni a szükséges önerőt, az inkább hitel segítségével vásárol.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy csökkennének a bérleti díjak is, ugyanakkor a szintjük elérte azt a lélektani határt, aminél feljebb már valószínűleg nem fognak menni - vélekedett Nagy Csaba. Ez azt jelenti, hogy egy kétszobás panellakásért 120-150 ezer forintot kérnek el, de találhatunk ennél drágább ajánlatokat is a XI. kerületben.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és III. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint sincs hiány kiadó ingatlanokból. Az árak errefelé is gondot jelentenek, hiszen a 100-150 ezres kategóriára lenne kereslet, ilyen viszont valóban nincs túl sok a piacon. Ugyanakkor a bel-budai kerületekben akár 250 ezer forintig viszonylag könnyen ki lehet adni az ingatlanokat, míg a normális adottságú, kisebb kiadó lakások ára 140-150 ezer forintnál kezdődik. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy egyre inkább úgy tűnik, a bérleti piac is egyre kevésbé mozog, itt is inkább visszaesést lehet tapasztalni, ahogy a lakáseladásoknál is.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk