Nehéz most jó vételt találni a belvárosban - az V., VI. és VII. kerület ingatlanpiaca

Nehéz most jó vételt találni a belvárosban - az V., VI. és VII. kerület ingatlanpiaca

Leginkább a túlárazottsággal kell megküzdeniük az ingatlanosoknak a belvárosban: a hirdetési és az eladási árak között óriási szakadék tátong. “Nehéz a piac, és a belváros kifejezetten nehéz” - fogalmaz a szakértő.

A korábbi években megszokottnál szerényebb, de stabil - a jól árazott ingatlanok irányába tartó - kereslet jellemzi a belváros, vagyis az V., a VI. és a VII. kerület ingatlanpiacát. A vevők 95 százaléka továbbra is befektető, akik kiadásra vásárolnak, ami markáns különbséget jelent a többi budapesti kerülethez képest. Külföldiek is jelen vannak a piacon, közöttük mindenféle nemzetiség megtalálható, de az nem jellemző, hogy tolonganának - mondta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ami viszont jellemző most a piacra, hogy a hirdetési és az eladási árak között "egy óriási árok van". A túlárazottság mértéke valahol 15 és 30 százalék között mozog. A vevők esetében ezért a fő problémát az jelenti, hogy nagyon nehéz most jól árazott ingatlant találni.

A tulajdonosok számára viszont az eladás nem könnyű túlárazás esetén, hiszen a befektetők, mivel nem érzelmi alapon döntenek, "kapásból elutasítják a túl magas árakat". A befektetőkre az jellemző, hogy gyorsan döntenek, és irreális árakat látva inkább továbblépnek, vagy meg sem nézik a túlárazott ingatlanokat. Ez az oka annak, hogy bizonyos ingatlanok rendkívül sokáig maradnak a piacon.

Az értékesítési idők kapcsán Schneider Zoltán elmondta, hogy alapvetően kétféle ingatlanról beszélhetünk. Az egyik az, amit jó áron kínálnak, ezekre azonnal van érdeklődő. A másik, amikor az ingatlan túlárazott, így a tulajdonos kéthavonta csökkenti az árat, "aztán egyszer csak megérkezünk oda, ahol már piacképes az ingatlan", és ekkor lehet értékesíteni. Már, ha megérkezünk, mert nem minden tulajdonos hajlandó az ár csökkentésére - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az újépítésű lakásoknál - annak ellenére, hogy jellemzően az úgynevezett prémiumkategóriába tartoznak - szintén az árak bizonytalanítják el a vevőket. Nincs is sok beruházás, de ami a belső kerületekben található, azokat az eleve rendkívül magas telekárak miatt olyan összegekért kínálják, hogy minimális rájuk az érdeklődést.

Az árak növekedése ugyanakkor bizonyos szegmensekben már megállt. Ez elsősorban a nagyméretű lakásokra igaz, míg a garzonlakások jelentik a "slágerterméket". Egy szép állapotú házban lévő, de felújítandó és jó áron kínált kislakás jelenti a befektetők számára az ideális vételt. Ezeknél a könnyen kiadható, kisméretű lakásoknál még mindig észlelni lehet némi drágulást, bár nagyon nehéz mérni ezt a növekedést - tette hozzá az ingatlanközvetítő, aki szerint a belváros tekintetében már nincs tere a további drágulásnak.

A leginkább túlárazott ingatlanok egyébként azok a volt rbnb-s lakások, melyeket felújítottak a tulajdonosaik, de mivel a rövid távú kiadás üzleti szempontból nem vált be nekik, ezért most szabadulnának tőlük. Sajnos azonban extraprofitot akarnak realizálni az eladáson, ha már a kiadással ezt nem érték el - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Próbálkoznak persze hosszú távú kiadással is, de olyan árakat határoznak meg ilyenkor, mely egyáltalán nem veszi figyelembe a piaci realitásokat. Ezért kevés most a megfizethető áron, hosszú távú bérletre kínált lakás, vagy egyáltalán nincs is ilyen a piacon. 130-140 ezer forintos havi díj alatt nem találunk kiadó ingatlant, ezért az árért viszont csak egy közepes állapotú, kisméretű lakást lehet bérelni. Ha egy ilyen felbukkan a kínálatban, azt fél nap alatt kiveszik.

Ha az elhelyezkedést tekintjük, akkor a belvárosban azokat az ingatlanokat kedvelik a vevők, melyek turisztikailag frekventált helyen találhatók. Az olyan környékek, mint például a Keleti Pályaudvar, továbbra sem igazán vonzó, míg az úgynevezett bulinegyed ingatlanaira mindig is lesz kereslet - véli a Balla Ingatlan szakértője. Ugyanakkor az is igaz, hogy ebben a városrészben az elmúlt években már eladogatták a tulajdonosok a megfelelő lakásokat, és mára csak a túlárazott ingatlanok maradtak a piacon.

Ami pedig a konkrét árakat illeti, 500 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak, ugyanakkor a VII. kerület jó részein a felújítandó lakások négyzetméteréért 700-800 ezer forintot is elkérnek. Ami persze nem azt jelenti, hogy ennyiért el is lehetne adni ezeket - hangsúlyozta Schneider Zoltán.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk