Mit hozhat a 3-as metró meghosszabbítása az ingatlanpiacon?

Mit hozhat a 3-as metró meghosszabbítása az ingatlanpiacon?

Habár egyelőre még csak ott tartunk, hogy a Budapesti Közlekedési Központ közbeszerzést hirdetett a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbításának tervei kapcsán, érdemes átgondolni, hogy mit is jelenthet ez a környék ingatlanpiaca szempontjából.

A BKK a múlt év novemberében 3 milliárd forintos közbeszerzést hirdetett négy új metróállomás tervezésére, melyek a 3-as metró északi irányban 4,9 kilométerrel meghosszabbított vonalán épülnének. Ebből kettő a felszín alatt, kettő pedig a felszín felett. Előbbiek az Árpád Üzletháznál és Rákospalota-Újpest vasútállomásnál, míg utóbbiak az Óceánárok utca, valamint a Megyeri út és a Külső Szilágyi út találkozásánál lennének. Itt egy intermodális csomópont is helyet kapna: összekapcsolnák a 14-es villamos, a 3-as metró, a váci vasút, és a távolsági buszok állomásait B+R és P+R parkolókkal.

Nyilván a metrómegállók tervezésére kiírt pályázat nem egyenlő a vonal építésével - erről egyelőre semmilyen döntés nem született -, azonban érdemes elgondolkodni, hogy egy ilyen beruházás mit is jelentene a IV. kerület ingatlanpiaca számára.

Hiszen egy metrómegálló közelsége az eladó ingatlanoknál mindig is erős hívószó, ami az értékesítési árat is befolyásolja. Ez nagyon jól megfigyelhető a már létező metróvonalak, illetve a közelmúltban átadott 4-es metrónál is. Ott ugyanis már a metró építésének bejelentésekor tapasztalható volt, hogy miként emeli meg a beruházás az ingatlanárakat.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője szerint a metróközeli utcákban a kétszobás ingatlanok ára mintegy 5-10 százalékkal magasabb, mint a távolabb fekvő lakásoknál. Ami persze csak egy átlag, hiszen kisebb és nagyobb eltérések is előfordulnak: például az Allee környékén akár 20 százalékos ártöbblet is megfigyelhető. Ebben azonban a környék kedveltsége és fejlett infrastruktúrája is közrejátszik.

De a régebbi metróvonalaknál is találkozhatunk ugyanezzel a jelenséggel. Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a metróközeli lakás “egy örök favorit” a budapesti ingatlanpiacon. Az egyetlen dolog, ami el tudja riasztani a vevőket, ha a metróközeliség mellett főútvonalra néz az adott ingatlan. Az ő becslései szerint is mintegy 5-10 százalékot dob az ingatlan árán, ha az egy metrómegálló 1 kilométeres körzetében található.

Természetesen a 3-as metró esetében is hasonló a helyzet. Sőt Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint nem is csak a megálló közvetlen közelében lehet érezni a metró hatását, hanem gyakorlatilag az egész kerületben, melyet érint a metró. Úgy véli, hogy erre mutat rá a IV. és XV. kerület ára közötti, 5-10 százalékos árkülönbség.

A szakértő várakozásai szerint a 3-as metró meghosszabbítása szinte biztosan növelni fogja a tervezett metróvonalon lévő összes ingatlan értékét. Úgy véli, hogy Káposztásmegyer 1. és 2. - vagyis a Megyeri út előtti és mögötti terület - kifejezetten vonzóbbá válik a vevők számára, mivel mindkét városrész megközelíthetősége jelentősen javul a metró révén. Ezért akár 10-15 százalékos áremelkedésre is számítani lehet a környéken.

Azt is megjegyezte azonban, hogy a fejlesztés által Újpest-központnak némileg csökkenhet a gazdasági ereje. Hiszen a munkálatok végeztével már nem ez lesz a végállomás, ahol mindenki leszáll vagy átszáll, hanem csak egy állomás a többi között. Így akár még árcsökkenés is elképzelhető a környéken, mivel a jó közlekedési adottságokkal rendelkező ingatlanokat kereső vásárlók már sokkal nagyobb területen nézelődhetnek, és nem kell ragaszkodniuk a jelenlegi központhoz.

Balla Frigyes azt is hozzátette, hogy az új metróvonal nemcsak Újpest, hanem Dunakeszi értékét is növelni fogja, mivel a beruházáshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések az agglomerációból érkező napi több tízezer ember életét is megkönnyítik.

Összességében tehát arra lehet számítani, hogy mivel az elmúlt 30 év legnagyobb beruházásáról van szó a térségben, így az az egész kerületben és annak tágabb környékén is élénkíteni fogja az ingatlanpiaci forgalmat, nem csak a négy megálló közvetlen közelében.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk