Milyen energetikai minősítés alkalmas a "szocpol" és a támogatott lakáshitel igénybevételéhez?

Milyen energetikai minősítés alkalmas a "szocpol" és a támogatott lakáshitel igénybevételéhez?

Az energetikai tanúsítvány betűjelzései nem teljesen azonosak a mosógépek vagy hűtők esetében megszokottakkal, ahol már mindenki csak az „A+” besorolású terméket akarja megvenni.

Itt a „C” kategória jelenti a követelményeknek megfelelő minősítést, az „A” és „B” az különösen energia takarékosságot jelez, még az „E” minősítés is az átlagosnál jobbnak számít, a „G” az átlagost megközelítő, a „H” a gyenge, és az „I” a rossz.

Tehát ha egy régiebbi de felújított épület felújított lakásáról beszélünk, akkor nem ritka a „C”, „D” vagy „E” besorolás, ami nem jelent rosszat, de túl jót sem.

A „szocpol” legalább „B” energetikai besorolású lakás esetben - és egyéb szigorú feltételek teljesülése esetén - jár, melyet csak újépítésű, vagy felújított ház (hőszigetelések a homlokzaton, tetőn, pinceszinten, korszerű nyílászárokkal) felújított gépészeti berendézésekkel (kondenzációs gázkazán, korszerű melegvízallátás) ellátott lakása tud elérni. Tehát mondjuk egy felújított panellakás csak akkor alkalmas "szocpol" igénybevételére, ha a melegvíz ellátása nem távhő, de ez igen ritka.

Ezért egy szépen felújított átlagos panellakás új ablakokkal és hőszigetelt homlokzattal, vagy egy 60-70-es években épült lakás (pl. József Attila lakótelep, Zuglói 4 emeletes házak) nem lesznek alkalmasak a „szocpol” igénybevételére.

A támogatott lakáshitel feltételei között is szerepel követelmény a besorolásra vonatkozóan, de sokan azt várják, hogy ennek a szabályozása a jövőben kis mértékben megengedőbb lesz. Ez még kialakulóban van banki és törvényhozási oldalról egyaránt, de egyenlőre azzal kell számolni, hogy a fentiek miatt a „szocpol” és a támogatott lakáshitel az új építésű ingatlanoknak fog kedvezni, a régi lakások esetében ez nem vehető majd igénybe. Ez persze nem jelenti óriási kereslet növekedést az új lakásokra (ezek ára és sok esetben aránytalanul rossz műszaki színvonala miatt), de sajnos nem segíti a használt lakások eladását.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk