Mennyit növel az ingatlan értékén egy rendezett kert?

Mennyit növel az ingatlan értékén egy rendezett kert?

Őszintén, mi az első, amit megnéz, amikor az eladó házak között válogat? Nyilván mindenkit érdekel a falban futó kábelek állapota, a fürdőszoba minősége, de ugyanígy számít az elrendezés, az ablakok elhelyezkedése és a belmagasság is.

Viszont ha jobban belegondol, mi az, amiről az első benyomás kialakul? Sokan nem gondolják, de a kert is igen meghatározó a családi házak esetében. Sőt, egy rendben tartott udvarral még az ingatlan értékét is növelheti.

Mindenki szívesebben költözik olyan házba, ahol a kert már ki van alakítva, és rendben van tartva és ahol végre nem kell a nulláról kezdeni mindent.

Persze nem arról van szó, hogy luxus körülményeket kellene biztosítani, sőt, kertészt sem szükséges alkalmazni. Hiszen egyszerűen Ön is meg tudja teremteni az ideális körülményeket.

Mivel az első benyomás nagyon fontos, hiába tökéletes a ház, ha az érdeklődő egy semmilyen kertbe lép be, amely rendbehozatalába hosszú órákat kell majd beáldoznia.

Hiszen mennyivel bizalomgerjesztőbb egy olyan birtok, ahol áll egy gyümölcstermő fa, van egy szép díszcserje vagy gyönyörű, színes virágok tarkítják a kerítés melletti részt! Ha szeretné növelni az éppen eladó háza értékét, az alábbi lépéseket követve egyszerűen csoda széppé varázsolhatja a kertet, az ingatlan értéke viszont több százezer forinttal is nőhet, ráadásul gyorsabban is eladhatja.

Átlagosan elmondható, hogy egy rendezett kert 3-5%-ot dob a vételáron, amely egy tíz millió forintra tartott ingatlan esetén 3-500.000 forintot is jelenthet pluszban.

Hogy lehet gyorsan rendezett, árnyékos kertem?

Egy árnyékos kert sokkal kecsegtetőbb, mint egy olyan udvar, ahova tűző napsütésben képtelenség öt percnél tovább odakinn tartózkodni. Egy hűvös sarok kialakítása egyszerűen megoldható például gyorsan növő díszfák segítségével, melyek nem csak rövid idő alatt nőnek nagyra, de igazán különlegesek is.

Egy impozáns megjelenésű szomorúfűz, egy sokoldalú császárfa, egy csodálatos nyírfa vagy egy ízletes termést hozó eperfa mind egyedi atmoszférát kölcsönöznek a kertnek, ráadásul a legnagyobb nyári melegben is hűsítő árnyékot biztosítanak.

Ha most úgy gondolja, nincs ideje megvárni, míg nagyra nő egy facsemete, Megyeri Szabolcs kertészetéből megrendeléskor méret szerint is válogathat.

Akár azonnal egy két-két és fél méteres fát is telepíthet kertjébe, jelentősen lecsökkentve a csemete nevelés idejét.

Persze a magasra növő díszfák esetében gondolni kell a jövőre is, így az ültetésnél az ideális hely kiválasztásánál figyelembe kell venni a vezetékeket és a szomszéd birtokától való távolságot, de ugyanígy nem jó ötlet ablak közelébe sem ültetni egy ilyen fát. Ha nem vagyunk kellően körültekintek e téren, több kárt okozhatunk, mint hasznot!

Nagyon hangulatos lehet, ha a fa alá asztalt és néhány széket helyez el, így az árnyékben ücsörögve nagyon hangulatos egy finom kávé vagy egy hűs limonádé elfogyasztása legyen szó egy magányosan töltött délutánról egy jó könyv társaságában vagy egy népes baráti összejövetelről a kertben. Ki ne szeretne egy olyan házban élni, ahol maga a kert is ennyire otthonos?

Virágokat mindenhova!

Legyen szó egynyári vagy évelő növényekről, a színes, illatos, látványos virágok nem csupán egyszerű látványelemek, de a segítségükkel rendezett, vonzó látványhatást érhet el a kertjében.

Éppen ezért érdemes néhány ilyen különleges virágot beszereznie, melyek máris egészen más szemszögbe helyezik az első benyomást. Hiszen ha az árnyékos sarokból a kopár föld vagy az egyszerű gyep helyett virágrengeteg csodálhat az ember, az nem csak a szemet, de a lelket is kényezteti.

Nem csak a kertet, de a teraszt vagy az erkélyt is feldobhatja színes virágokkal, így egyfajta összhangot teremthet a kert és a ház között, ami a potenciális vevő figyelmét is megragadja majd. Hiszen balkonnövények nem csak társasházi erkélyekre telepíthetők, hanem családi házak teraszai, vagy kopár ablakpárkányai is díszíthetők velük.

Mégis hogy növelheti a ház értékét egy szép kert?

Ha még most is gyanakvóan ingatja a fejét és azon gondolkozik, mégis hogyan növelheti egy ingatlan értékét egy rendezett kert, engedje meg, hogy elmagyarázzam.

Amennyiben szeretne azonnal pozitív benyomást kelteni az érdeklődőkben, akik eljönnek megnézni az eladó házat, akkor nincs jobb indítás egy gyönyörű és rendezett kertnél. Míg egy gazos, elhanyagolt birtok kételyeket ébreszthet a potenciális új tulajdonosokban, addig néhány szép virág és egy ízlésesen kialakított, árnyékos kuckó minden családi házra vágyó szívét megmelengeti. Nem beszélve arról, hogy az ingatlanhirdetési portálokon is nagy előnnyel bír, ha látszik a fotókon, hogy a ház mellé színvonalas kert is jár.

Mivel sokan párhuzamot vonnak a birtok és a ház állapota között, ezért egy elhanyagolt kert rendszerint elveszi, de legalábbis nagyban lecsökkenti a vásárlói kedvet.

Nem beszélve arról, hogy egyre többen töltik a szabadidejüket a saját kertjükben, ahol grillezhet a család, iszogathatnak a barátok és kedvükre játszhatnak a gyerekek. Ha mindez adott egy eladó háznál, bárki szívesen fizet magasabb árat azért az ingatlanért, ami egy rendezett birtokon fekszik. Ahova akár már akkor is bátran meg lehet hívni az ismerősöket, ha a ház belső terei még nem készültek el teljesen.

Forrás: megyeriszabolcskerteszete.huTovábbi ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk