Már a metrómegállók híre is emelte az ingatlanárakat Káposztásmegyeren

Már a metrómegállók híre is emelte az ingatlanárakat Káposztásmegyeren

Az ATV reggeli műsorában beszélt erről Balla Ákos.

Még csak tervezik a 3-as metró meghosszabbítását, de az ingatlanpiac máris kedvezően reagált: emelkedni kezdtek a káposztásmegyeri ingatlanárak – hívta fel a figyelmet Balla Ákos ingatlanszakértő, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának tagja.

Négy új megállóval bővülhet a főváros legforgalmasabb metróvonala: a tervek szerint a jelenlegi, Kispesttől Újpestig húzódó vonal északi irányban kap négy új megállót, köztük kettő felszínit, így a metró egészen Káposztásmegyerig jár majd, az új végállomás a Megyeri út és a Külső Szilágyi út találkozásánál lesz. A 3-as metró északi meghosszabbítása a tervezéssel és kivitelezéssel együtt mintegy 70-120 milliárd forintba kerülhet – tájékoztatott a napokban az újpesti polgármester. Wintermantel Zsolt szerint az észak-déli vonal meghosszabbítását már a metrófelújítás idején el lehetne kezdeni, és már az idei évben megindulhatna a tervezés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig megerősítette: a kormány biztosítja a forrásokat a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbításához.

Bár még csak tervezik arra a 3-as metró meghosszabbítását, de a lakások árai máris mennek felfelé – mutatott rá az ATV Start hétfői adásának vendégeként Balla Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának tagja.

Az ingatlanszakértő becslése szerint 5-15 százalékos áremelkedés várható az új megállók nyomán a IV. kerületben, Káposztásmegyeren.

Balla Ákos rámutatott, a tervezés ugyan még nem indult meg, de az eladók máris reagáltak, és a kormányzati, illetve önkormányzati bejelentés hírére elhatározták, hogy emelni fogják a metróhoz közeli lakásaik árát. Ebben viszont nincs semmi meglepő, hiszen a 4-es metró beruházása kapcsán is ugyanez a tendencia rajzolódott ki – emlékeztetett.

Arra is kitért, hogy az eddigi végállomásnál, Újpest belső részén viszont 5-6 százalékkal csökkenhetnek az ingatlanok árai. Újpest-Városközpont mint a metró végállomása ugyanis eddig vonzerőt jelentett a kereslet számára, de azzal, hogy tovább viszik a metró vonalát, ez áttevődhet a kerület külsőbb részeire, ahogyan a kereskedelem forgalomcsökkenése is sújthatja a centrumot.

Úgy véli ugyanakkor, Káposztásmegyeren a jelenlegi trendek szerint nem érdemes komolyabb ingatlanfejlesztést végezni. Ennek oka, hogy a budapesti lakások átlagnégyzetméter árai 700-800 ezer forint körül mozognak, míg a IV. kerületben „csak” 500-600 ezerért tudnák esetleg értékesíteni az új ingatlanokat, ennyiért viszont nem érdemes befektetni a nagyon magas munkaerő- és anyagköltségek miatt.

Arra a kérdésre, hogy Budapest mely kerületeiben lehet még viszonylag jó áron ingatlant vásárolni, az ingatlanszakértő úgy válaszolt: például Újpesten kedvezőbbek az árak, mint a XIII. kerületben, de még a 3-as metró másik végénél, Kispesten és Kőbányán is jó ár-érték arányban lehet lakáshoz jutni.

A riportot a Blogstar dolgozta fel.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk