Lakáspiac – Elérték a plafont a bérleti díjak

Lakáspiac – Elérték a plafont a bérleti díjak

Az állami kedvezmény meglódította az új ingatlanok árát, mi lesz a használt lakásokkal most, hogy kiterjesztették a kedvezmények körét?

Egy hónapja bővítették ki a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. Korábban az új lakásoknál érződött a hatása, az lett a következménye, hogy nőttek az árak. Az eladók önbizalma megnőtt, a vásárlók könnyelműbbek lettek, könnyebben költöttek.

Egyébként az árak nem csak emiatt emelkedtek, hanem azért is, mert drágábbak lettek az építőanyagok, munkaerőhiány alakult ki, ezért az élőmunka is többe kerül, és - miután alacsonyak a banki kamatok - a befektetők figyelme is az ingatlanpiac felé terelődött.

A használt lakásoknál mi várható? A kérdésre Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője válaszolt. Elmondta: feltehetően ezen a piacon is emelkednek még az árak 5-10 százalékkal. Akiket nem köt a munkájuk a fővároshoz, akár vidékre is költözhetnek, hiszen ott jóval olcsóbbak az ingatlanok, a tízmillió forintos támogatás relatíve többet ér.

Balla Ákos megjegyezte azt is, hogy az állami segítség eddig sem az igazán rászorulókhoz ért el, most sem hozzájuk fog, hanem a tehetősebbekhez.

A használt lakások ára összefügg a bérleti díjakkal is. Azok a szakértő szerint már elérték a plafont, feltehetően lassan csökkenni fognak. Bár a tulajdonosok nem szeretnek engedni a díjból, mégis kénytelenek lesznek. A bérlők összetétele is változik, olyanok is megjelennek, akik nem tudnak biztos egzisztenciát felmutatni.

Az is megfigyelhető, hogy az ingatlanpiacon csökken a kínálat. A minőségi lakások nagyjából elkeltek, főleg olyan ingatlanokat lehet találni, amelyek felújításra szorulnak, ugyanis ezt a munkát jó ideje hanyagolják a tulajdonosok.

A Klubrádióban készlt teljes riport itt hallgatható meg:

https://www.klubradio.hu/adasok/lakaspiac-elertek-a-plafont-a-berleti-dijak-106817



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk