Kőbányán pörögnek a panellakások, Rákosmentén most érdemes alkudni

Kőbányán pörögnek a panellakások, Rákosmentén most érdemes alkudni

a Balla Ingatlan elemzése a X. és XVII. kerület ingatlanpiacáról

Míg a XVII. kerületben az árak stagnálása jellemző, addig a sok panellakást kínáló Kőbányán még némi áremelkedéssel szembesülhettek az idei évben a vevők. A favorit továbbra is a panel, melyek minimális alkuval kelnek el. Jó árazás és állapot esetén akár néhány nap alatt.

„A kereslet továbbra is erős a X. és XVII. kerület ingatlanpiacán, és miközben az előbbi esetében - ha kis mértékben is - de még mindig emelkednek az árak, utóbbiban egyre inkább a stagnálás jellemzők. És ez igaz a piacképes lakás- és befektetési célú, tehát likvid ingatlanok esetében is. Kőbányán viszont még mindig a panel a favorit, és mivel a kínálat szerény ebből a típusból, a kismértékben túlárazott lakásokra is van érdeklődő." - hívta fel a figyelmet Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Az idei évben a tavalyinál szerényebb mértékű áremelkedés volt jellemző az ingatlanpiacra a XVII. kerületben. Ez azt jelenti, hogy "ismét kalkulálhatnak a vevők némi alkuval", miközben egy éve még sok esetben inkább licitről beszélhettünk, mely felfelé mozdította egy-egy ingatlan eladási árát. Jelenleg a lakások és az új, illetve újszerű házak esetében 0-5 százalékot, korszerűtlen és 20 évnél idősebb házak esetében viszont akár 3-8 százalékot is tudnak alkudni a vevők.

A X. kerületben, ahol az érdeklődők nagy része a felkapottnak számító paneleket keresi, nem nagyon beszélhetünk alkuról: mindössze jelképes 100-200 ezer forintos árengedmények jellemzők, de ez függ a vevő és az eladó motiváltságától is. A felújított, jó állapotú, jól árazott panellakásoknál egy hónapos értékesítési időre számíthatnak a tulajdonosok, de sok esetben ez egy-két hétre vagy akár néhány napra is rövidülhet. Az értékesítési idő ugyanis két tényezőtől függ: az ártól és az állapottól.

A XVII. kerületben az értékesítési idők ugyanakkor nagyon változóak: piacképes, illetve keresett ingatlanoknál itt is a "sorbanállás" jellemző: ezek akár 1-5 nap alatt értékesíthetők, ugyanakkor a jelentősebb ráfordítást igénylő, rossz elhelyezkedésű, túlméretezett, nehezen eladható házak 2 évnél hosszabb időre is beragadhatnak a piacon.

És hogy mit keresnek leginkább a vevők? Alapvetően az észszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, egyszintes házakat, illetve a korszerű, rentábilisan fenntartható lakásokat. Ezek azok az ingatlanok, melyek akár hirdetési áron, alku nélkül is eladhatók. A X. kerületben ez gyakorlatilag a paneleket jelenti, melyek közül az egyszobásokat most 16-17 millió forintért, a kétszobásokat 19-21 millió forintért, míg a háromszobásokat 22-24 millió forintért el lehet adni - sorolta a Balla Ingatlan szakértője.

„Ami az elhelyezkedést illeti, a XVII. kerületben Rákosliget, Felső-Rákoshegy a legvonzóbb városrész a vevők számára, de a csekély kínálat miatt ma már a kerület más részei iránt is tapasztalható vásárlói érdeklődés." - mondta el Kántor Istvánné. - „A patinás városrészek mellett azok a területek is célponttá váltak a vevők számára, ahol a felújításoknak és új építéseknek köszönhetően a környék általános minősége és megítélése javult. A X. kerületben továbbra is leginkább Óhegy, valamint az Újhegyi és a Gyakorló utcai lakótelep kedvelt. Óhegy kertvárosias, és itt inkább kisebb, négyemeletes házak, valamint kertes házak épültek. Az Újhegyi lakótelep viszont kitűnő infrastruktúrával rendelkezik, míg a Gyakorló utcai lakótelep a metró közelsége miatt keresett. Az itt található ingatlanok ára a kerületi átlagoknál mintegy 10 százalékkal magasabb."

Ami még jellemző a piacra, az az egyre gyengülő befektetői jelenlét, ugyanis elfogytak a számukra megfelelő ajánlatok. Szintén jelentős mértékben csökkent a korábbi évekhez képest a külföldi érdeklődés: a X. kerületben ugyan találkozni még néhány kínai vásárlóval, de ők sem befektetési céllal vásárolnak, hanem saját részre.

A hazai vevők viszont a magas lakásárak miatt egyre nagyobb arányban kényszerülnek hitelfelvételre. Az ingatlanközvetítő megfigyelése szerint a kedvező kamattámogatott hitelt ugyanakkor az is felveszi, aki egyébként rendelkezne a vásárláshoz elegendő összeggel, de inkább visszatart egy részt felújításra, alakításra, bútorozásra.

Ami az újépítésű ingatlanokat illeti, a X. kerületben teljesen hiányoznak a piacról, de a XVII. kerületben is rendkívül szerény a kínálat a kereslethez képest, ráadásul aránytalanul drágák is a használt ingatlanokhoz viszonyítva. A jellemző, 500-600 ezer forintos négyzetméterárak túl magasak az itteni fizetőképes kereslet számára.

Ugyancsak a túl magas árak jellemzők a bérlakások piacára is, ahol egy 37-40 négyzetméteres lakásért 120 ezer forintot kérnek el a tulajdonosok havonta. Ez azonban a bérlési lehetőséget keresők többsége számára gyakorlatilag megfizethetetlen.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk