Ki ad itt lakáshitelt?

Ki ad itt lakáshitelt?

A lakáshitelek kínálata alaposan átalakult, a jelek szerint összesen néhány bank akad, amelynél tárt karokkal várják a kölcsönigénylőket.

A lakáshitelek kínálata alaposan átalakult, a jelek szerint összesen néhány bank akad, amelynél tárt karokkal várják a kölcsönigénylőket. Mindenütt jellemző azonban, hogy az ügyfeleket jelentősen megkülönböztetik. Előnyben a tehetősebbek és a bankhoz több szálon kapcsolódók vannak.

Ingatlanhiteleket egyáltalán nem kínál a Citibank és az AXA, de a tavalyi eredményekről és az idei célokról tartott tájékoztatókon több hitelintézetnél is kiderült: Inkább a rövid távú lakossági kölcsönökre koncentrálnak. Az mindenesetre magáért beszél, hogy a kiemelt ajánlatok között az egész mezőnyben (a TakarékPont hálózatot is beleértve) kizárólag az OTP-nél és a K&H-nál és az FHB-nál szerepel lakáshitel. Az áprilistól érvényes, már kivétel nélkül irányadó mutatóhoz kötött kamatozású lakáshiteleknél (az aktuális kínálatot itt nézheti meg) több jelentős változás is akad a korábbi állapothoz képest.  A most kínált lakáscélú kölcsönök átlagos (ez csak az összes hitelnél a számtani átlagot jelenti) hiteldíja nem egészen 13,6 százalék. Ennél 25 százalékkal olcsóbban, de 35 százalékkal drágábban is lehet pénzhez jutni. Már ha adnak.

Gyanítható ugyanis, hogy a nagyon magas teljes hiteldíjjal (THM) eleve eltántorítani próbálják az ügyfeleket. A nagy különbségek amúgy azt is jelzik, hogy mára egyértelműen szétvált a mezőny. Megfizethető áron (de még mindig a lélektaninak tartott tíz százalékos hiteldíj felett) csak azok kaphatnak jelzáloghitelt, akik rendszerese havi jövedelmet tudnak felmutatni, ráadásul hajlandóak több szálon is kötődni a hitelt folyósító bankhoz. Az Erste iszonyú drágán méri a lakáskölcsönt, ha valakinek nem érkezik legalább a minimálbér összegének megfelelő havi jóváírás a banknál vezetett számlájára, de feltétel még havonta legalább két tranzakció is. Ilyen esetben a felár 7,4 százalékpont. (A számukra kívánatos ügyfelek viszont a korábbinál mintegy 0,2 százalékponttal olcsóbban kaphatnak pénzt most, mint januárban.) A szabad felhasználású jelzáloghitelnél ezt még egy százalékponttal megfejelik. A felár nagyságánál így az Erste rekordot állított be a maga 8,4 százalékpontjával.
A legdrágább lakáshitelt nyújtó kétes címét ezzel együtt az MKB-nak kell adnunk. A bank ugyanis a normál lakáskölcsönnél alkalmaz majdnem ugyanekkora felárat. Azoknál azonban, akik megfelelnek az elvárt feltételeknek, a hiteldíj itt is alacsonyabb (0,25 százalékponttal) a korábbinál. A kamatnál akár a 1,5 százalékpontot is elérheti a kedvezmény. A Gránitnál is sokat ér az adósnak a jövedelem. Akinél ugyanis a számlára nem érkezik minden hónapban jóváírás, a kölcsön két százalékponttal többe kerül. A K&H-nál véleményünk szerint korrektebb megoldás, hogy a kondíciós listában a magasabb felárat tűntetik fel, amiből munkabér-átutalásnál 0,5 százalékpont kedvezményt adnak. A legjobb adósok így alig több mint tíz százalékos hiteldíj mellett vehetnek fel lakáskölcsönt. Amit most ráadásul akcióval kínál a bank.
Ne csak a mézesmadzagra figyeljen!
Költségcsökkentési akciók egyébként másutt is akadnak, de ezekkel nem árt vigyázni. Például a Budapest Banknál (BB) a közjegyzői díj visszatérítését tartalmazó új kínálatnál a normál kondíciókhoz képest 0,2 százalékpontos felárat látunk.

A mostani piacon egészen különleges gyakorlatot követ az OTP. A legnagyobb magyar bank a kora tavaszra meghirdetett díjkedvezményes akciója mellett április 20-ig valamennyi újonnan befogadott lakás- és jelzálog típusú hitel kamatfelárát egységesen 0,75 százalékponttal csökkentette. A március 26-tól befogadott ingatlanfedezetű hitelek esetén elengedik az értékbecslési és közjegyzői díjat, a hitelkeret-beállítási jutalékot, illetve lakáslízing esetén a szerződéskötési díjat. Mindez akár 150 ezer forint megtakarítást is hozhat. Az OTP-nél is élesen elválasztható a szívüknek kedves, illetve nem kedves ügyfeleknél az árazás. A bankcsoport más termékét is igénybe vevő, illetve a bank szolgáltatásait aktívan használó ügyfeleiket ugyanis már az előző év óta akár 2,7 százalékpontos kamatkedvezménnyel is jutalmazzák a futamidő első öt évében.

Forrás: azenpenzem.hu



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk