Ha még magasabbra kúsznak az árak, továbbállnak a vevők - a XIII. kerület ingatlanpiaca

Ha még magasabbra kúsznak az árak, továbbállnak a vevők - a XIII. kerület ingatlanpiaca

Nagy a kereslet az újépítésűek, valamint a kisméretű használt lakások iránt a XIII. kerületben. Az előbbieknél tovább emelkedtek az árak az elmúlt évhez képest, utóbbiaknál viszont úgy tűnik, megállt a drágulás.

Nemcsak a kínálat, a kereslet is jelentős a XIII. kerületben. A keresletet egyre inkább a kedvező lakáshitelek hajtják, melyeket mindenki kihasznál, aki tud - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Újépítésűekre és a használt ingatlanokra egyaránt számottevő az igény, utóbbiak esetében elsősorban a 45 négyzetméteres 1,5-2 szobástól a 60 négyzetméter feletti többszobásokig keresik a lakásokat az emberek. A kerületen belül leginkább Újlipótváros vonzó a vevők számára, a jobb infrastruktúra miatt. Ezen a részen a lakások négyzetméterára 100-150 ezer forinttal magasabb.

A kerületben az ár határolja be elsősorban a keresletet: kisméretű lakások iránt 25 millió forintig, míg a nagyobbak iránt 30-40 millió forintig érdeklődnek leginkább a vevők. Ez a kisebbeknél 490-520 ezres, míg a nagyoknál 420-450 ezres négyzetméterárat jelent. A kisebb lakásokat lényegesen könnyebb eladni, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezeknek alacsonyabb a vételára - jegyezte meg a szakértő. Az újépítésűeknél a négyzetméterárak kislakások esetén 650 ezer forintnál indulnak, míg nagyméretű ingatlanok négyzetméterét 570 ezerért lehet eladni.

Tóth Viktória szerint mára az áremelkedés megállt, csak az újépítésűeknél tapasztaltak 8-10 százalékos drágulást, ami 1-3 millió forintos pluszt jelent a tavalyi árakhoz képest. Ezt az árnövekedést elsősorban az építőanyagok árának emelkedése, valamint a munkaerőhiány okozza, de az is közrejátszik benne, hogy egyre több fejlesztés jut el befejezés-közeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok drágábbak, mint a tervezőasztalon lévők. A hirdetési ár (irányár) és a valós eladási ár között egyre kisebb a különbség, vagy egyáltalán nincs is.

A használt lakások piacán sem jellemzők most a nagy alkuk. Igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni - jelezve akár 20 százalékos árcsökentési igényt is az eladó felé -, ez azonban a szakértő szerint nem működik. Jelenleg az alku mértéke legfeljebb az 5 százalékot éri el, de sokszor csak néhány százezer forintot lehet lealkudni a hirdetési árból.

A piacon most a fiatalok, idősek és családok is aktívak, akadnak közöttük készpénzes vevők és nagy számban hitelre vásárolók, de gyakran találkozni külföldiekkel, főleg ázsiai vevőkkel. Ami a befektetőket illeti, ők is jelen vannak, de azok a felújítandó, jó házban lévő lakások, melyeket korábban kerestek, mára vagy elfogytak a kerületben, vagy túl magas áron kínálják őket.

A kiadásra vásárlás sem annyira jellemző a használt lakásoknál. Ilyen célra is inkább új vagy újszerű lakásokat vesznek most a befektetők. A kisebb újszerű lakásokat 120-175 ezer forintért lehet kiadni, míg a nagyobbakat 180-190 ezer forintért. Azt, hogy pontosan mennyiért vesznek ki egy lakást, a felújítottság, a bútorozottság és gépekkel való ellátottság határozza meg.

Ami a kerületi ingatlanpiac közeljövőjét illeti, a szakértő abban bízik, hogy az árak már nem emelkednek tovább. Azért reméli ezt, mert az ingatlanvásárlók ugyan szeretik a XIII. kerületet, de ha a mostaninál is magasabbra kúsznak az árak, akkor valószínűleg egy kerülettel kijjebb fognak már nézelődni.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk