Filléres gondokkal küzdenek a leendő olimpikonok

Filléres gondokkal küzdenek a leendő olimpikonok

145 ezer forintból élnek havonta a legeredményesebb magyar olimpiai sportág képviselői. A kajak-kenusok többsége a számlákat sem tudja fizetni. Egy aranyérem azonban egész életre szóló megváltást hozhat.

Körülbelül húszmilliós jutalmat és életjáradékot kaphatnak a londoni olimpián aranyérmet szerző magyar sportolók ? legalábbis a korábbi évek tapasztalata szerint. Hogy pontosan mekkora összegű állami jutalomban részesül majd például a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros, a Kovács Katalin, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Szabó Gabriella női kajak négyes, Pars Krisztián kalapácsvető, Berki Krisztián tornász, valamint Gyurta Dániel úszó, és Szilágyi Áron kardvívó, majd csak az olimpia után derül ki. A MOB kérésére ugyanis - a sportolók érdekében - nem árulták el előre az összeget. Állításuk szerint a többmilliós juttatás lelkileg komoly terhet jelenthet egy éremesélyes sportolónak.


Aranyérmes a Dombi-Kökény kajakpáros Londonban - MTI / Kollányi Péter

Az biztos, hogy most is kapnak pénzjutalmat, akik az első nyolc helyen végeznek, és az érmesek feltehetőleg legalább akkora összegre számíthatnak, mint a legutóbb, Pekingben. Akkor az arany 20, az ezüst 18, a bronz 14 millió forintot ért, míg a nyolcadik helyezés például 2 milliót. (Athénban egyébként csak a felével, 10 millióval gazdagodott a dobogó legmagasabb fokán végzett magyar olimpikon, míg 1948-ban 10 ezer forintot, 1976-ban 70 ezret, 1988-ban pedig félmillió forintot kaptak a bajnokok).

600 ezres járadék

Egy olimpiai aranyért az előző éves havi bruttó átlagkereset jár (ez 2011-ben 213 ezer forint volt). Egy aranyérem a nem kicsi inflációt figyelmen kívül hagyva és 80 éves átlagkort számolva további 115 millió forintot jelent. A két összeg együtt így 135 millió forintra rúg. Az ezüst ennek hatvan, a bronz negyven százaléka.

Az olimpiai érmesek 35 éves koruk után járadékot kérhetnek, ami edzőiket is megilleti. Minden arannyal 20 százalékkal nő a járadék, s aki legalább 5-öt ér el, az dupla összegre tarthat igényt. Büszkeségünk, az úszásban 5 olimpiai aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot elnyert Egerszegi Krisztina ezek szerint havi 639 ezer forint járadékra jogosult. A járadék 2010 óta adómentes.

Csak testvériesen!

Persze mindez ez az egyéni érmekre vonatkozik. Csapatban külön besorolások vannak: 3-6 fős csapatban ugyanis Pekingben 14 milliót kaptak a magyarok fejenként az aranyért, 11,2-t az ezüstért, és 9,8 millió forintot a bronzért. A 13-14 fős csapatoknál kisebbek ezek a számok: az arany 12, az ezüst 9,6, míg a bronz 8,4 millió forintot ért.

Aranytábla: Mennyit ér a legfényesebb érem külföldön? 1. Olaszország: 42,6 millió forint
2. Oroszország: 31,5 millió forint
3. Franciaország: 15,2 millió forint
4. Kína: 12,8 millió forint
5. Ausztria: 7,8 millió forint


Filléres gondok

Ábrahám Attila korábbi olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára az MR1-Kossuth Rádió szerdai adásában elmondta, - a közhiedelemmel ellentétben - a magyar kajak-kenusokat egyáltalán "nem veti fel a pénz". Például a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros körülbelül egyhavi átlagfizetésnek megfelelő összegből kénytelen gazdálkodni. Ebből menedzselik a felkészülésüket a világversenyekre, beleértve az állandó edzőtáborozást, és az extra táplálkozást is.

A "filléres gondok" miatt az évek alatt több, ifiként kiváló eredményeket elért sportolót "veszített el" a sportág, mert a család nem tudta tovább finanszírozni gyermekük pályafutását - hangsúlyozta a főtitkár.

Az idei évben 550 millió forint áll a Szövetség rendelkezésére, ez azonban - mint fogalmazott - "távolról sem elegendő ahhoz", hogy az igazán nagy volumenű fejlesztési programokat beindítsák. Irigykedve nézzük, és epekedve vágyunk olyan összegekre, amelyeket például a társasági adókedvezményben részesülő, úgynevezett látványcsapat-sportágak támogatásként kapnak egy-egy évben" - mondta Ábrahám Attila.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk