Érdemes most bérbe adni lakást? Mennyivel lett "népszerűbb" a lakásbérlés a válság után?

Érdemes most bérbe adni lakást? Mennyivel lett "népszerűbb" a lakásbérlés a válság után?

Érdemes most bérbe adni lakást?

A lakások bérbeadása gazdaságilag nem racionális, hiszen ennek a megtérülése (hozama) lényegesen az egyéb biztonságos befektetések – mint például államkötvények - alatt van, ezért a lakást kifejezetten bérbeadási céllal vásárlók döntéshozása mögött értéknövekedésre spekulálás, vagy valamilyen érzelmi tényező áll , tudtuk meg Balla Ákostól, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetőjétől.

Érzelmi tényező vagy személyes szempont lehet például, ha valaki a fiatal gyermekének szeretne majd egy jövőbeni otthont vásárolni, és ma megveszi majd évekre bérbe adja, vagy hasonló döntés. Továbbá nem elhanyagolható, hogy Magyarországon az emberek sok más ország lakosainál jobban vágynak a magán tulajdonú lakásra, mely a saját lakás megszerzése után a megtakarítások képzésének is kedvelt módja, amely gondolat jövedelmezőségének többnyire a vásárlók nem is számolnak utána.

A megtérülés tekintetében lokáció és ingatlan típus függvényében 15-20 éves megtérülésről lehet beszélni, de ha pontosan figyelembe vesszük az időszakinként jelentkező felújítási kiadásokat, adókat és illetékeket, illetve a bérlők esetleges nem fizetéséből adódó veszteségeket – ami a gyenge fizetési morál miatt jelentős rizikó -, akkor 20-30 éves, vagy ennél hosszabb megtérülésről kell beszélnünk. A Balla Ingatlaniroda középhosszú távú jelentős értéknövekedésre nem számít az ingatlanpiacon, legalábbis nem akkorára, ami a gyenge hozamot ellensúlyozza.

Mennyivel lett "népszerűbb" a lakásbérlés a válság után?

Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a lakásbérlés népszerűbb lett a válság hatására, de sajnos a valóság az, hogy sokan inkább kényszerűségből bérelnek lakást a korábbi tulajdon helyett, és ez a helyzet a következő időszakban sem fog javulni,  tudtuk meg Balla Ákostól, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetőjétől.

A bérlakás kínálat évről évre, a gazdasági válság hatására nő, annak következtében, hogy sokan akik korábban hitelből vásárolták az ingatlant nem tudják fizetni a törlesztő részleteket, és a lakás bérbeadásával próbálják a havi kiadásaikat csökkenteni úgy, hogy közben a szülői házba költöznek vissza, vagy egyéb megoldást keresnek. Ugyan ebben az időszakban a kifejezetten bérbeadási céllal vásárlók száma csökkent, melynek oka a kereslet gyengesége, és a befagyott hitelezési helyzet.

A bérleti díjak szintje csökkent az elmúlt 2-3 év során, több esetben a lakás árának arányában, sok esetben ennél is nagyobb mértékben. Ezt a csökkenést egyszerre eredményezte a fizetőképes kereslet csökkenése, és a megnövekedett bérlakás kínálat.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk